Foto portada: Joan Manau i Ricard Estrada, en rodes de premsa en la seva època com a regidors.

La fiscalia demana 4 anys de presó per dos regidors de Bustos per l’abocament de terres a Can Xupa

Camí dels 9 anys des de l’esclat del cas Mercuri, les diverses peces separades del macrocas van seguint el seu camí als despatxos dels jutjats, a ritme desigual. Mentre darrerament hi ha hagut una polèmica sobre com s’executa la sentència de la peça de les multes, ara està a punt d’entrar a judici la investigació sobre el presumpte abocament irregular de terres en una finca protegida al Rodal.

Després de diversos anys d’investigació, la jutgessa d’instrucció del cas ha donat trasllat a l’escrit d’acusació d’Anticorrupció i sol·licita que s’obri judici oral, que es farà a l’Audiència Provincial de Barcelona.

És la peça 6, també coneguda com Can Xupa. La fiscalia demana quatre anys de presó per dos regidors del govern de l’època, Joan Manau, que era tinent d’alcalde d’Urbanisme, i Ricard Estrada, regidor de Sostenibilitat. L’exalcalde Manuel Bustos no està acusat en aquesta investigació. Sí l’exportaveu del PP Jordi Soriano, per qui es demanen tres anys de presó. Però en el moment dels fets Soriano ja no era regidor: defensava els interessos de l’empresa GTA Monlae SL.

El judici mirarà d’aclarir si el govern municipal va encobrir uns abocaments irregulars durant l’estiu de l’any 2011 a la finca de Can Xupa. S’hi van abocar més de 50.000 metres cúbics de terres i runes provinents tant de les obres del perllongament de la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya com de Sant Pau de riu-Sec. “Mortero, runa y mierda“, deia un dels impulsors dels abocaments en una conversa telefònica gravada pels Mossos. L’enllaç entre els promotors de l’obra i el govern municipal era el l’exportaveu del PP, Jordi Soriano, que havia deixat la política municipal feia escassos mesos després de sostenir el PSC de Bustos durant uns anys. Els abocaments no tenien llicència ni cap opció de tenir-la perquè els terrenys estan preservats i no són urbanitzables.

El paper de l’intendent Duran

La fiscalia acusa el tinent d’alcalde d’Urbanisme de l’època, Joan Manau, i al regidor de Sostenibilitat, Ricard Estrada, d’encobrir les irregularitats. També al cap de la Policia Municipal, Josep Miguel Duran, ja condemnat per la peça de les multes per tràfic d’influències, que segons l’acusació no només no va aturar els abocaments sinó que va fer desaparèixer les actes de les denúncies emeses pels agents de la Unitat de Vigilància Rural de la Policia Municipal.

Per tot plegat, fiscalia demana penes de fins a quatre anys de presó i 10 d’inhabilitació especial per a Manau i Estrada per delictes continuats contra l’ordenació del territori i prevaricació administrativa. Per Jordi Soriano i l’arquitecte tècnic José Manuel González Parra demana tres anys de presó i 120.000 euros de multa cadascun per tràfic d’influències. Per a l’intendent Durant es demanen dos anys de presó i vuit d’inhabilitació per delictes contra l’ordenació del territori i prevaricació. També està acusat un antic càrrec de confiança de Bustos, Xavi Izquierdo, a qui es demanen 17 mesos de presó i inhabilitació durant sis anys. Izquierdo va seure en la banqueta dels acusats en el judici de les multes però va ser absolt.

Acusació popular

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha donat a conèixer les peticions de pena de la fiscalia. Com acusació popular al cas ells també estan personats.

Més informació:

Foto portada: Joan Manau i Ricard Estrada, en rodes de premsa en la seva època com a regidors.

Comments are closed.