Foto portada: Manuel Bustos, al Parlament. Autor: ACN.

Villarejo va demanar a Cospedal “afluixar” la Fiscalia contra Bustos per rebre informació d’ERC

No és el primer cop que el nom de l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos apareix vinculat a l’anomenada Operació Catalunya i al policia José Manuel Villarejo. Bustos sempre ha negat aquestes connexions. Però aquest dilluns hi ha un nou capítol entre Villarejo i la llavors número 2 del PP amb Bustos pel mig.

Aquest dilluns han sortit a la llum nous àudios, emesos per Rac1, complementaris al que ha anat publicat el digital El Món en relació a diversos fets de l’anomenada Operació Catalunya, la guerra bruta dels aparells de l’Estat contra dirigents independentistes. En aquest cas, es tracta de converses entre Villarejo -condemnat a 19 anys de presó per diversos delictes- i qui va ser número 2 del PP i ministra de Defensa, Maria Dolores de Cospedal.

L'excomissari Villarejo, camí als jutjats, en una imatge d'arxiu. Autor: ACN.
L’excomissari Villarejo, camí als jutjats. Autor: ACN.

La conversa és de setembre de l’any 2014, quan Bustos fa any i mig que ha deixat l’alcaldia i està investigat tant per la seva gestió a Sabadell com a la Federació de Municipis de Catalunya, on Anticorrupció i l’incisiu fiscal Fernando Bermejo s’està mirant al detall totes les despeses del club municipalista. Pocs mesos abans de la conversa, Bustos abandona la política: deixa de ser regidor i també diputat provincial a causa de la imputació de mig centenar d’alcaldes en la peça 25, pels sobresous o els rellotges de la FMC.

Villarejo demana a Cospedal afluixar contra Bustos

El novedós ara, 11 anys després, és que llavors Cospedal va rebre, i almenys no va rebutjar, la petició de Villarejo per “afluixar” el paper d’Anticorrupció en el cas Mercuri. Per què? Perquè, sempre segons Villarejo, Bustos s’havia ofert com a confident amb informació sensible d‘Esquerra Republicana sempre i quan tingués un tractament més benèvol de la fiscalia. Diu Villarejo a Cospedal:

“Tengo acceso directo a un tío [Manuel Bustos] que me da información clave de ERC para desmontarla. El personaje es el antiguo alcalde de Sabadell, que le ha desmontado un fiscal amigo de los ‘catalinos’ que se llama [Fernando] Bermejo. Con cuatro gilipolleces le han imputado por la cara. Dice: ‘si el fiscal deja de apretar tanto os doy información nuclear contra ERC’. Al tipo que hay ahora mandando en ERC difícilmente se le va a pillar [Oriol Junqueras]. A su hermano, sí. Él [Bustos] dice que sabe los cadáveres que tienen los de ERC. Están peleando los viejos contra los jóvenes porque los jóvenes han dado un golpe de estado y se han quedado con el quiosco como en Irán [Villarejo es refereix aquí a la Revolució Islàmica de 1979 que va acabar amb el Sha de Pèrsia]. Él dice que nos va a marcar y a presentar a los viejos para destruir a los jóvenes”.

És a dir, sempre segons Villarejo, Bustos estava disposat a facilitar informació contra ERC si Anticorrupció rebaixava el to de l’acusació en el macrocas Mercuri.

Què hi diu Cospedal?

La resposta de Cospedal és la següent: “¿Y qué tenemos que hacer allí?“. Villarejo ho té clar: primer que el tema no sigui gaire conegut per altres policies, després establir una provisió de fons “pequeñita” i pel que fa a Bustos “hacer alguna gestión en fiscalia para que a este tipo le aflojen el tema“. És a dir, pressionar la Fiscalia per obligar a Bermejo a aixecar el peu de l’accelerador.

Cospedal pregunta a Villarejo “¿cómo se llama el tío de la fiscalía?“. Villarejo no ho recorda al moment però li diu que li enviarà per missatge. I la ministra acaba dient: “bueno mándame un mensaje y yo luego tal”.

Bustos nega ser confident

Bustos sempre ha negat aquest oferiment a Villarejo per ‘cantar’ contra dirigents independentistes. El seu entorn ha reconegut que homes de Villarejo el vam temptejar però ell s’hi va negar. Informacions d’El Món van concretar fa temps l’enllaç: Antonio Tamarit, un dels homes de Villarejo, exespia de l’agència Método 3. Però Bustos “mai va ser informador de Villarejo i tampoc el van ajudar en res”, han insistit tot sovint des de l’entorn de Bustos.

Bustos sempre ha negat haver estat confident de Villarejo.
Bustos sempre ha negat haver estat confident de Villarejo, entrant als jutjats. Autor: David B.

Francisco Marco, de l’agència de detectius Método 3, va assegurar ja l’any 2017 que Villarejo havia ofert a Bustos un millor tracte si ‘cantava’: “Hay una persona, que se llama Manolo Bustos, que es el exalcalde de Sabadell, al que Villarejo lo cita en Madrid, y le dice: «Oye, los Mossos te han hecho una avería. La causa Mercurio está toda creada en despachos contra ti. Si tú me das información de Carme Forcadell, que era concejal en Sabadell cuando tú eras alcalde, de Felip Puig, que su hermano intentó recalificar no sé qué, y de Artur Mas, nosotros te ayudaremos en Madrid a desactivar la causa Mercurio. ¿Sabes lo que dice el señor Bustos? ‘Cuando a mi hijo le detectaron cáncer, Artur Mas me llamó y se preocupó por mí. Yo no voy a vender…’ –y es españolista…,vamos, igual que yo–, ‘yo no voy a vender a ninguna de las personas con las que he compartido situaciones políticas porque tú a mí me digas que me vas a desactivar una causa judicial“.

Com va acabar?

El fiscal Fernando Bermejo va ser ascendit el juny de l’any 2015. Va ser un dels fiscals del cas 3%, sobre finançament irregular de Convergència fins que el fiscal general de l’Estat José Manuel Maza (vinculat al PP) va organitzar Anticorrupció l’any 2017 i el va apartar. En tot cas, Bermejo es va desvincular del cas Mercuri, però per elevació.

Va agafar les regnes del ministeri públic en el cas la fiscal Teresa Duerto, qui no ha rebaixat en duresa el to de la fiscalia.

Foto portada: Bustos, en una comissió del Parlament sobre corrupció. Autor: David B.