Foto portada: l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, presentant l'acord amb Junts, el passat dimecres. Autor: J.d.A.

Què costa el nou govern PSC-Junts?

  • El nou govern (16 regidors i sis assessors) superarà els 1,12 milions d’euros en sous a l’any.
  • La incorporació de Junts farà augmentar un 15,65 per cent la despesa política de l’executiu.

El nou govern de Sabadell costarà a la ciutadania més d’1,1 milions d’euros (cinc euros per habitant), segons les xifres municipals recollides per aquest digital. Els 16 regidors (14 del PSC i dos de Junts) més quatre assessors actuals tenen un cost de 995.678 euros, segons fonts municipals. Però la xifra superarà l’1,1 milions quan entrin els dos càrrecs de confiança de Junts. La incorporació d’aquest partit al govern de Farrés comportarà una despesa addicional de 150.000 euros en l’estructura política de l’executiu. Els regidors de l’oposició i el personal dels grups municipals costen 622.000 euros al contribuent, segons dades municipals.

L’executiu de Farrés té sis tinents d’alcaldessa. Cal tenir en compte que Farrés és vicepresidenta de la Diputació, i el seu sou el paga la Diputació, i el tinent d’alcaldessa i diputat Pol Gibert cobra del Parlament. Cada tinent d’alcaldessa cobra 61.711 euros bruts a l’any. Es tracta d’Eloi Cortés, Montse González, Mar Molina, l’exportaveu de Cs Adrián Hernández i des d’ara mateix també el portaveu de Junts, Lluis Matas, nou sisè tinent d’alcaldessa. Els sous es van aprovar al ple de juliol. Són els mateixos que tenien l’any passat. Es van congelar.

A continuació hi ha vuit regidors a dedicació exclusiva. Carles de la Rosa, Manuel Robles, Laura Reyes, Sònia Sada, els ‘nous’ Antonio Rodríguez, Sílvia Garcia, Laura Pineda i ara també Katia Botta cobren 57.622 euros anuals. Completa el govern, amb una dedicació del 50 per cent, la regidora socialista Rosa Pareja, que cobra 28.811 euros.

El nou govern comporta 42.000 euros més en sous de regidors

Els 16 regidors del nou govern costen gairebé 800.000 euros. Són 798.339 euros bruts anuals. Sense comptar Farrés (cobra de la DiBa) i Gibert (ho fa del Parlament). Segons fonts municipals, l’entrada de Junts a l’executiu comporta un increment de despeses en sous de regidors de 42.040 anuals (un 5,56 per cent més). És la diferència de sou que ara cobrarà Lluis Matas (uns 4.000 euros a l’any més respecte el que cobrava com a portaveu de l’oposició) i els més de 38.000 euros més que cobrarà la seva número 2, Katia Botta. Abans cobrava per assistència i ara tindrà dedicació exclusiva com a nova regidora de Turisme.

325.000 euros en sis assessors de govern

Però per saber el total del que costa el govern falten els càrrecs de confiança. El ple de juliol en va autoritzar quatre. La cap de Gabinet d’alcaldia, l’exalcaldessa de Cunit Judith Alberich (PSC) té un salari de 59.000 euros bruts anuals. Els tres restants tenen sou estipulat de 52.000 euros anuals. El cost total en assessors fins ara és de 215.000 euros anuals. Però la xifra creixerà amb dues incorporacions més provinents de Junts per Sabadell i el govern passarà a tenir sis assessors, que comportaran 325.000 euros a les arques municipals.

El nou govern costa un 15 per cent més

Sumant-ho tot, els gairebé 800.000 euros dels 16 regidors i els més de 320.000 que cobraran els sis assessors, el que costarà el nou govern de Marta Farrés serà superior a 1,1 milions d’euros a l’any. La xifra representa un 15,6 per cent més que el govern de majoria absoluta en solitari que Farrés va tenir entre juny i octubre d’aquest any.

Quant li costa a cada sabadellenc el govern?

La xifra surt rodona: dividint els 1,1 milions d’euros que costa l’estructura política del govern entre els gairebé 220.000 sabadellencs, es pot dir que l’executiu PSC-Junts li surt a cada sabadellenc per uns cinc euros a l’any.

És el govern més car de la història?

El nou executiu municipal no serà el més car de la història. Durant un any i escaig, en el tram inicial de la seva majoria absoluta (2003-2007) Manuel Bustos va tenir un històric govern tutti colore amb 23 regidors (d’un total de 27) i una vintena de càrrecs de confiança. Després va perdre efectius polítics (en van sortir primer CiU i després ERC i ICV-EUiA). Uns anys més tard, el dèficit de l’Ajuntament el va obligar a perdre eventuals. Però tot i així el seu darrer govern, de l’any 2011, tenia un cost superior a l’1,4 milions d’euros (més info: ‘El quatripartit defensa que el seu sou és un 38% inferior al del darrer govern de Bustos‘), molt per sobre que el govern actual.

Més informació:

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

—————————————————————————–

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, presentant l’acord amb Junts, el passat dimecres. Autor: J.d.A.

Comments are closed.