Bebe

Així serà la Festa Major de Sabadell aquest any

SMATSA patrocina aquesta informació.
SMATSA patrocina aquesta informació.
  • La Festa Major arriba a Sabadell del 6 al 9 de setembre. Bebe serà la cap de cartell, i hi actuarà el dissabte 7 de setembre.
  • El pregó dinici de la festa anirà a càrrec de la presidenta dels Amics de l’Òpera de Sabadell, Mirna Lacambra. 

La Festa Major de Sabadell se celebrarà entre els dies 6 i 9 de setembre. La cap de cartell d’aquest any serà la cantant Bebe, que actuarà el dissabte 7 de setembre a l’Eix Macià. Tanmateix, la festa s’iniciarà divendres, amb el Despertar de festa i el pregó, que anirà a càrrec de la presidenta dels Amics de l’Òpera de Sabadell, Mirna Lacambra. Tot seguit, començarà l’espectacle inaugural de Festa Major. Durant tota la festa hi haurà un total de 282 activitats, distribuïdes per tota la ciutat. La Festa Major compta amb un pressupost de 475.750 euros, uns 20.000 euros més que l’any anterior.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha qualificat la Festa Major de Sabadell com “un punt de trobada després de les vacances d’estiu”. La socialista ha reconegut que “una part important de la festa ha estat dissenyada per l’antic Consistori”, però que l’actual govern s’hi sent “molt còmode”. Per tant, assegura que han mantingut molts dels elements, perquè els comparteixen “plenament”.

Tanmateix, la festa serà ‘de punta a punta’, amb l’objectiu de mantenir “l’esperit obert i participatiu de la ciutadania” de tots els barris de Sabadell. La música i la dansa seran dos dels eixos principals d’aquesta festa major. La cantant Bebe, amb cançons popularment conegudes com Malo, serà la cap de cartell d’aquesta edició. “Bebe incorpora una perspectiva de gènere que volem destacar. El nostre és un govern feminista”, ha assegurat Farrés.

Durant la festa es podrà gaudir del tango, country, sardanes, dansetes, swing, racó cubà, exhibició i taller de música celta i un taller de sevillanes. Destaca la participació de el Quintet Marcelo Mercadante, l’Orquestra Celta de Barcelona, l’Orquestra Sabor Cubano i l’Electric World & Funkv.

L’espai de concerts, les Barraques i la fira d’atraccions se situaran, un any més, a l’avinguda de Francesc Macià. Sobre l’escenari actuaran els sabadellencs 31FAM i Flashy Ice Cream, i les dj Blanca Ross i Candela Roots. Tots ells encarregats de dur la música electrònica a la ciutat.

També assistiran Obeses i Albercocks, Mabel Flores, Roba Estesa i Can Canalla. Del final de festa, com ja va avançar aquest digital, se’n encarregarà Hotel Cochambre. Cal destacar que la música de les barraques s’allargarà durant mitja hora més aquest any, fins a les 4.30 de la matinada.

Presentació Festa Major
Presentació Festa Major. Autor: David B.

Les places de Sant Roc i de Doctor Robert acolliran els concerts de Judith Nedermann, la banda de Música de Sabadell, D’kantaka i Karime Anaya & State Flamenco. Aquesta zona, però, està reservada per la part més tradicional de la Festa Major: hi haurà el Despertar, amb els castellers, els gegants i el Ball de diables; s’hi llegirà el pregó i es durà a terme l’espectacle inaugural. També es farà el cercavila, la galejada de trabucaires, el ball de la Bola, el Cercavila de gegants, la trobada de puntaires i la cantada de corals.

A Ca l’Estruch es podrà gaudir de les actuacions de Cronopios, Jazzwoman, Santa Salut i Los Ganglios. També hi haurà Xocolatada exprés i hi actuarà la Coordinadora de Músics de Sabadell. A la plaça del Vallès hi hauran les Havaneres amb Havaneres Ultramar i Cavall Bernat, i rom cremat.

La festa de punta a punta 

Aquesta edició amplia els llocs de la ciutat on es duran a terme les activitats. El tancament de l’eix central anirà des de la plaça del Pi fins a la plaça de la Creu de Barberà. A totes dues places s’hi instal·laran escenaris. Hi haurà una orquestra a l’avinguda de Barberà i a l’avinguda de la Concòrdia. L’objectiu de la festa de punta a punta és incloure tots els barris de Sabadell en la festa.

“Deixem ja lluny aquell idea de que la festa només passa al centre de la ciutat. Sabadell és de nord a sud, d’est a oest, passant pel centre. I la festa major també ha de ser així”, explica l’alcaldessa.

A banda, hi haurà diferents activitats repartides per quatre trams de l’eix central: a l’avinguda de Matadepera, a l’avinguda de la Concòrdia, a l’avinguda de Barberà i entre la plaça de Barcelona i la de la Creu de Barberà.

L’Envelat, on tenen lloc totes les propostes de ball, es desplaçarà en aquesta edició uns metres més avall del Passeig, gairebé tocant l’estació de ferrocarrils Sabadell Plaça Major.

No hi faltarà, l’espai a la plaça del Mercat, el final de la Cercavila Infernal i el mercat del Foc. Al parc Catalunya s’hi durà a terme el IV aplec de festa major, la fiudeuà i el tradicional Castell de Focs.

Activitats infantils i exposicions 

Pels més petits hi ha reservada la plaça de Gabriel Pujol. Podran gaudir de diferents espectacles amb música i teatre, i també de jocs i tallers diversos. Al Museu d’Art, al Casal Pere Quart, hi haurà patis de contes. El Casal Pere Quart acollirà les exposicions El cel és verd, en commemoració del 25è aniversari dels Castellers de Sabadell i Sabadell, up to date?, inspirada en la colla de Sabadell.

D’altra banda, al Museu d’Art es podrà visitar Llorenç Balsach i Grau (1922-1993). Industrial, pintor, col·leccionista. I, al Museu d’Història, 1939: l’abans i el després i El Modernisme i les flors.

Més serveis de mobilitat 

La principal novetat d’aquest any és que els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) oferiran un servei de trens nocturns fins a Barcelona. Els dies forts de la festa major, divendres 6 i dissabte 7, l’ampliació durarà fins a les 6:30 hores del matí. Dijous 5 i dilluns 9, però, el servei només estarà actiu fins a les 3:30 hores. Hi haurà també un servei totalment gratuït d’autobús urbà nocturn. Serà la línia N1, entre les 11 de la nit i les 6 de la matinada, i la N4 entre les 11 de la nit i les 6:30 del matí.
A més, hi haurà un espai reservat per a persones amb diversitat funcional a totes les actuacions on hi hagi previst el servei de cadires, com també una tarima amb rampa a l’espai de l’Eix Macià i una reserva a la plaça de Sant Roc.

Activitats esportives 

Es duran a terme les curses tradicionals: la 14a Mitja Marató Ciutat de Sabadell, la 7a Cursa dels 14, la 41a cursa popular i, com a novetat, la primera mitja per Relleus. També hi haurà el Bateig de Submarinisme, la gimcama de Festa Major, el zumba al carrer, l’streetball 3×3, bàsquet al carrer, bàsquet inclusiu, la 28a exhibició de modelisme naval, la 10a jornada de tir amb aire comprimit i la passejada popular amb bicicletes i patins.

També hi haurà espai pels tornejos. Durant aquesta edició se celebrarà el 19è campionat de tennis, el 18è campionat de pàdel, l’11a edició de les XII hores de futbol, el 5è torneig de tennis taula, el 16è open d’esquaix, el XII obert internacional d’escacs, el IV blitz internacional d’escacs i el 29è campionat billar pool.

Cursa de la Festa Major, l'any 2016. Autor: J.L.Lai.
Cursa de la Festa Major, l’any 2016. Autor: J.L.Lai.

D’altra banda, i amb l’objectiu de fer una festa major més segura, l’Ajuntament distribuirà polseres on els infants podran anotar-hi el nom i el número de telèfon, en cas que es perdin. Per combatre el calor, s’instal·laran tres fonts a l’espai de concerts de l’Eix Macià.

Prèviament, el dimecres 4 de setembre, tindrà lloc la trobada inicial de la Festa, oberta a tothom i que enguany es celebrarà a L’Estruch com a tret de sortida de la commemoració dels 25 anys de l’equipament.

Foto portada: Bebe, en un concert. Foto via Facebook de Bebe.