Allau de reaccions institucionals a l’OPA hostil del BBVA

  • Generalitat i Moncloa critiquen “els fons i les formes” del moviment bancari.
  • El BBVA admet que la transacció suposaria una reducció de plantilla.

L’OPA hostil del BBVA al Banc Sabadell ha generat una allau de reaccions en les últimes hores per part de representants polítics i institucionals. El govern central i l’autonòmic han mostrat públicament el seu rebuig a l’operació, que a la pràctica suposaria l’absorció del BS per part de l’entitat basca. Així mateix, els principals sindicats i organitzacions patronals han mostrat la seva “preocupació” per les conseqüències que pot tenir en els treballadors i les pimes.

“Rebutgem aquesta operació, tant en la forma com en el fons, pels efectes lesius potencials que pot tenir”, ha declarat a TVE el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, que ha recordat que l’executiu té “l’última paraula” per autoritzar-la. Un missatge similar al que ha enviat el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, després de la seva conferència a la Cambra de Sabadell.

“L’estructura dels serveis financers a Espanya és bona, i aquesta modificació podria tenir efectes indesitjables sobre l’estructura i la cohesió territorial, en l’ocupació i en el tractament als clients”, ha afegit el barceloní.

Per la seva banda, el govern de la Generalitat també ha mostrat el seu rebuig. “Una fusió bancària només faria que empitjorar la falta de competència que ja patim, destruir llocs de treball i minvar el poder econòmic de Catalunya; és el camí equivocat i treballarem per evitar-la”, ha assegurat Aragonès. En la mateixa línia, la consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha assenyalat que la fusió “no hauria d’obtenir els avals de la competència”.

Preocupació per l’impacte en les pimes

Les reaccions tampoc s’han fet esperar en el món econòmic, on la principal patronal de Catalunya, Foment del Treball, ha advertit que si es culmina l’OPA hostil “les grans perdedores” serien les pimes catalanes, ja que amb la desaparició del Banc moltes elles quedarien “orfes de finançament”. D’igual manera, PIMEC, representant de les petites i mitjanes empreses, s’ha posicionat “frontalment en contra”.

“L’impacte d’aquesta operació pot ser especialment significatiu en un territori com Catalunya, caracteritzat per un gran dinamisme empresarial i que requereix entitats que s’orientin als interessos de les empreses”, assenyala PIMEC en un comunicat.

En clau local, el president de la Cambra de Sabadell, Ramon Alberich, ha exposat que “el Banc Sabadell és en un moment de solidesa i de projecte molt potent” i ha fet una crida als accionistes perquè actuïn amb “seny” abans de prendre qualsevol decisió.

“Perdríem l’avantatge que suposa tenir una entitat forta arrelada al territori, molt sensible als temes socials, culturals i empresarials, seria un pas enrere”, ha exposat Alberich.

Ara bé, si des de Barcelona hi ha hagut cert consens en contra de l’operació, des de Madrid la CEOE ha mantingut la neutralitat. El seu president, Antonio Garamendi, ha demanat al govern espanyol que deixi que siguin els accionistes del BBVA i el Banc Sabadell els que decideixin sobre el futur de la transacció: “respecte a les decisions que es vulguin prendre des de l’àmbit privat”, ha reclamat.

Els sindicats exigeixen protegir els llocs de feina

Per part dels principals sindicats, la UGT ha posat el focus en mantenir els llocs de treball. “Totes dues entitats acaben de presentar uns beneficis records del 2023 i primer trimestre del 2024. No hi ha excuses”, subratlla. També CCOO ha fet pública la seva “preocupació màxima” per la situació dels empleats.  

“No és el moment de reduir plantilles al sector financer, sinó tot el contrari, si es vol que els bancs donin un servei adequat a la responsabilitat social que tenen encomanades han d’incrementar plantilles”, ha advertit Unai Sordo, secretari general de Comisions Obreres.

La presidenta de l’associació d’usuaris de banca Asufin, Patricia Suárez, s’anticipa i adverteix que el moviment “suposarà l’acomiadament, sense dubtes, d’un terç dels treballadors i el tancament d’un terç de les oficines”. “Apel·lem a la CNMC i al Ministeri d’Economia perquè vetllen pels drets dels consumidors en un àmbit de concentració creixent”, clama.

BBVA admet que suposaria una retallada de plantilla

Enmig del rebombori mediàtic, el president del BBVA, Carlos Torres, ha defensat públicament l’oferta i s’ha mostrat convençut que el govern espanyol l’acabarà avalant. “Hi ha eleccions aquest diumenge, hi ha molta politització. Crec que el govern espanyol apreciarà el valor de l’operació”, ha assegurat en una conferència amb analistes.

Tot i això, ha admès que la fusió comportaria una retallada de plantilla, malgrat que ha mostrat el seu compromís perquè les sortides siguin “no traumàtiques”, acordades amb els sindicats i amb ofertes atractives per als treballadors que s’hi vulguin acollir. En aquest sentit, l’entitat basca estima que obtenir les autoritzacions dels reguladors portarà un termini de 6-8 mesos i que tot el procés es podria allargar fins a mitjans del 2025.

Més informació:

Foto de portada: oficines del Banc Sabadell a Sant Cugat, seu del banc a Catalunya. Autor: ACN.

Leave a Comment