Fotos: Nerea Bueno

Ikea compleix cinc anys a Sabadell amb 9 milions de visitants i un litigi pendent

El centre de la multinacional sueca Ikea a Sabadell celebra aquests dies el cinquè aniversari de la seva obertura. En aquest temps, segons dades de l’operador, han passat per la botiga prop de 9 milions de visitants. Destaquen que han invertit més de 60.000 euros en projectes socials amb entitats locals. A la vegada, però, han estat protagonistes d’un contenciós amb l’Ajuntament a compte del pagament de l’IAE.

Des de l’arribada del nou govern, el consistori ha reclamat a Ikea i a altres operadors com Leroy Merlin una xifra més alta de l’Impost d’Activitats Econòmiques. En concret, reclama a Ikea un milió d’euros per l’IAE eludit entre els anys 2012 i 2015 mentre, segons l’actual govern, els seus predecessors al consistori miraven cap una altra banda (més info: ‘Tres operadors van eludir 1,4 milions‘).

Els serveis jurídics de les empreses han recorregut la decisió municipal, però d’entrada van abonar les quantitats demanades, incrementant els ingressos municipals. Posteriorment, l’Ajuntament va sancionar l’empresa, perquè seguia liquidant l’impost en base al seu criteri (més info: ‘Nou episodi del pols amb Ikea‘).

Nou milions de visitants; 518 treballadors

Ikea Sabadell va obrir el 4 de desembre de 2012 al polígon comercial Via Sabadell, a Sant Pau de riu-Sec (més info: ‘Ikea abre con una fiesta masiva‘). En aquest temps han passat per l’establiment prop de 9 milions de visitants, segons l’empresa. La plantilla mitjana és de 518 treballadors.

Els productes més venuts

Els dos productes de la botiga estrella són, pel que fa a la facturació, el divan de la col·lecció Hemnes, i pel que fa al número d’unitats venudes, els penjadors Bumerang.

Pel que fa a la restauració, han venut més de 835.000 hot dogs, el que significa uns 14.000 cada mes i més de 3.000 cada setmana. Pel que fa a les conegudes mandonguilles de l’establiment, n’han venut més de 194.000 racions en cinc anys, a una mitjana superior a les 3.200 racions al mes.

L’empresa destaca que han invertit 60.000 euros en projectes socials amb entitats de la ciutat, com Salut Mental, Fundació Amics de CIPO o Càritas Sabadell.

Obertura especial

L’establiment de Sabadell obrirà aquest diumenge, amb activitats especials amb motiu de l’aniversari. A les 12 hores hi haurà una batucada i actuació musical, tallers infantils i pinta-cares. Qui visiti la botiga abans de les 11.30 tindrà xurros i xocolata i qui ho faci entre les 15.30 i les 17.30 rebran regals gratuïts, com targetes regals de fins a 500 euros.

Ikea te 315 botigues al món, de les quals 16 són a Espanya, i tres a Catalunya (Badalona, l’Hospitalet de Llobregat i Sabadell). La seva base logística està situada a Valls.

Foto portada: l’establiment d’Ikea a Sabadell, fa uns mesos. Autora: N.Bueno.