Foto portada: Pol Gibert, Marta Farrés i Marta Morell. Autor: David B.

Congelada la contractació de Cáceres fins l’informe de la Comissió d’Ètica Pública

La contractació del doctor en Història Juanjo Cáceres com a assessor del govern es congela fins que la Comissió d’Ètica Pública de l’Ajuntament dictamini si hi ha conflicte d’interessos al ser Cáceres la parella sentimental de la tinent d’alcaldessa Marta Morell. 

Cáceres ha de ser un dels cinc assessors del govern PSC-Podemos. De moment només un d’ells ja hi treballa. Es tracta de Francesc Castellana, un home vinculat al PSC de dilatada trajectòria a ajuntaments del Baix Llobregat i la Diputació sempre en temes d’ocupació i promoció econòmica. Els quatre assessors restants ja s’han decidit però no s’incorporaran fins el dia 1 de setembre (més info: ‘Aquests són els assessors del govern i l’oposició‘). Entre ells, Juanjo Cáceres, doctor en Història, dirigent de Podemos a Catalunya i parella sentimental de la portaveu municipal del partit lila i tinenta d’alcaldessa Marta Morell.

La seva contractació ha aixecat polseguera fins el punt que Ciutadans, i després també Esquerra i la Crida, van invocar el recentment aprovat Codi Ètic dels Alts Càrrecs per denunciar la irregularitat de la seva contractació (més info: ‘Es vulnera el Codi Ètic, alerta Cs‘). Així el partit taronja va demanar un informe de la Comissió d’Ètica Pública abans de moure fitxa. El govern municipal ho va acceptar divendres al matí en ple.
No obstant, no quedava clar si Cáceres s’incorporava al govern mentre la Comissió faci l’informe o no. Al matí d’aquest dilluns, el tinent d’alcaldessa Pol Gibert va assegurar que s’incorporaria amb la resta d’assessors tot esperant que la comissió tingués l’informe acabat abans. El termini és de dos mesos però s’espera que no s’arribi al màxim. A la tarda, no obstant, fonts municipals van aclarir a aquest digital que Cáceres no serà contractat fins que la Comissió d’Ètica Pública doni llum verda, o no.

El Codi Ètic

El Codi Ètic dels Alts Càrrecs de l’Ajuntament es va aprovar durant la primavera de l’any 2017 sent Elena Hinojo regidora de Transparència (més info: ‘Limiten els regals als regidors‘). S’aplica als regidors, gerents de les empreses municipals, personal eventual, personal tècnic coordinador de l’àrea i la Síndica Municipal de Greuges. En relació al possible conflicte d’interès, és prou taxatiu. S’entén que hi ha un potencial conflicte d’interès quan “en una decisió o actuació concorren, a més de l’interès públic, altres interessos personals”. I quins interessos personals comprèn el codi ètic: entre altres “el dels familiars fins a quart grau de consanguinitat o segon d’afinitat”.

L’oposició interpreta que hi ha conflicte d’interès manifest en l’afer Cáceres, ja que el futurible assessor és la parella sentimental de Marta Morell. A més, seria l’assessor de la seva àrea: Feminisme, benestar animal i participació. Per la seva part, el govern defensa que es contracta a Cáceres amb criteris professionals. Podemos posa en valor el seu currículum i estudis al voltant de problemàtiques com la memòria històrica, l’alimentació en col·lectius en risc d’exclusió o la participació pública (més info: ‘Així argumenta Podem la contractació de Juanjo Cáceres‘).

Qui forma la Comissió d’Ètica Pública?

La comissió haurà de signar el seu primer informe rellevant abans de dos mesos. El tinent d’alcaldessa Pol Gibert espera que sigui abans per desencallar el cas. La comissió està presidida pel màxim responsable tècnic de la regidoria de Transparència. A més, hi haurà el Secretari General de l’Ajuntament, o la persona en qui delegui, i dues persones funcionàries llicenciades en Dret, designades pel màxim responsable tècnic de la regidoria de Transparència.

Foto portada: Pol Gibert, l’alcaldessa Farrés i Marta Morell, en un ple. Autor: David B.