Duran, Bustos i Manau, en la nueva subsede. Foto: Ajuntament

El judici per les multes retirades a familiars de Bustos serà l’abril de 2018

La segona peça del cas Mercuri que arribarà a vista oral ho farà el mes d’abril de l’any vinent, segons ha fet públic aquest dilluns l’acusació popular al cas. L’Audiència de Barcelona dirimirà entre els dies 17 i 19 d’abril si l’exalcalde, Manuel Bustos, l’intendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, i un antic alt càrrec, Xavier Izquierdo, van cometre delicte.

El cas investiga la retirada d’unes multes de trànsit a dos familiars de Manuel Bustos. És la peça número 30 del cas Mercuri, i la segona que arribarà a judici, després de l’anomenat cas Montcada. L’exalcalde va ser condemnat a 16 mesos de presó i a inhabilitació per sis anys per tràfic d’influències (més info: ‘El TSJC condemna els germans Bustos i Dani Fernández‘).

La secció 10 de l’Audiència Provincial de Barcelona jutjarà entre el 17 i el 19 d’abril de 2018 si els acusats van cometre tràfic d’influències, falsificació documental i malversació de càrrecs públics.

Petició de penes

Tant la Fiscalia com l’acusació popular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, demanen les penes màximes previstes per la llei. La plataforma assegura que es sol·liciten les penes amb caràcter “exemplificant”. L’ajuntament de Sabadell s’ha personat en la peça com a acusació particular.

  • Per a Bustos demanen quatre anys de presó (dos per cada multa) i sis anys d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per tràfic d’influències.
  • Per a Duran demanen quatre anys de presó, sis anys d’inhabilitació i una multa de 400 euros per tràfic d’influències, una multa de 3.600 euros i dos anys de suspensió de càrrec públic per malversació, quatre anys i sis mesos de presó, 4.320 euros de multa i quatre anys d’inhabilitació especial per falsedat documental, i nou anys d’inhabilitació especila per prevaricació adminsitrativa.
  • Finalment, per a l’excoordinador d’Espai Públic, Xavier Izquierdo, es demana una multa de 1.800 euros i una suspensió d’ocupació i cinc mesos de suspensió d’ocupació o càrrec públic per malversació.

A més, es demana que tant Duran com Izquierdo hagin d’indemnitzar a l’Ajuntament amb 133,5 euros per restituir el diner desviat en concepte de responsabilitat civil. I que  Duran indemnitzi a l’Agència Tributària local amb 200 euros per una multa indegudament anul·lada i no satisfeta.

Els fets

Els dos fets que arribaran a judici l’abril de 2018 van tenir lloc la primavera de l’any 2012 (més info: ‘Las multas y el jefe de la Policía‘).

El 28 de març de 2012 Duran va aturar una sanció interposada contra el vehicle de la parella del llavors alcalde després que Bustos el truqués: “200 euros de multa. A ver si me entiendes… o sea tiene huevos, o sea mañana voy a hacer huelga trabajando [en referència a la vaga general del 29 de març de 2012] y encima 200 euros”, segons la conversa telefònica que van mantenir els dos, interceptada pels Mossos, que tenien el telèfon de Bustos punxat. Segons la fiscalia Teresa Duerto, Duran va donar instruccions per aturar la sanció, de 200 euros.

Duran Jutjats
Duran, a l’esquerra, entrant als jutjats de Sabadell, l’any 2013. Autor: David B.

Tres mesos després, un vehicle propietat de l’exdona de Bustos que conduïa un fill de l’alcalde va aparcar en una zona de càrrega i descàrrega. La grua se’l va endur al dipòsit municipal. Es va expedir una multa de 200 euros. El fill va trucar Bustos i l’alcalde va trucar al cap de la Policia i a Izquierdo. Duran va agafar diners d’una caixa forta de la policia que tenia al seu despatx i va abonar la taxa de la grua, segons l’acusació. En menys de mitja hora, els fills de Bustos van tenir el cotxe fora del dipòsit. Converses d’Izquierdo presents al sumari del cas detallen que el vehicle va sortir per la porta del darrere i conduït per un comandament policial. La sanció va ser retirada.

Foto portada: Josep Miquel Duran, a l’esquerra, i Manuel Bustos, al centre, l’any 2012. Autor: Ajuntament.