Foto portada: Hernández, en una entrevista. Autor: David B.

20 coses que no sabies d’Adrián Hernández (Cs)

Era un secret a veus, però fins la setmana passada no es va confirmar que l’actual portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament, Adrián Hernández, serà el cap de llista del partit a les municipals. Hernández (1983) liderarà per primera vegada el seu partit als comicis, buscant ampliar els tres regidors actuals. 

Ciutadans arriba als comicis amb bons presagis, després de guanyar les eleccions del 21 de desembre de 2017 a Sabadell. Però des de l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa els socialistes s’han recuperat d’un declivi on Ciutadans havia pescat molt i l’auge de Vox representa una incògnita en el panorama municipal. Aquest és un perfil personal de l’alcaldable de Ciutadans.

1. Adrián Hernández Moyano va néixer a Sabadell el 12 d’octubre de 1983. Té per tant 35 anys.

2. Se sent molt del “nord” i sobretot del barri de Ca n’Oriac. “Tota la meva vida ha girat al voltant de Ca n’Oriac”. A més de fer la primària a l’escola Sant Julià i la secundària l’institut Joan Oliver, va jugar a l’equip de futbol del Sant Julià, tres anys al Can Rull i després a la Roureda. Era lateral dret.

3. És el segon de quatre germans, tots homes. Defineix la seva família com “treballadora i normal”. La seva mare i el seu pare han estat operaris. La mare treballava en la neteja d’equipaments municipals i fa uns anys és funcionària de l’Ajuntament. El seu pare ha treballat a la construcció o a la neteja viària entre altres sectors.

4. L’ara alcaldable va començar a treballar amb 16 anys a la benzinera de la Creu Alta. Després ho va fer en una empresa de plàstics de Barberà i més tard a Maheso “fent nuggets de pollastre”.

5. A nivell universitari, va fer la diplomatura de Relacions Laborals i després Ciències del Treball. Tot a la Universitat Autònoma de Barcelona. Compaginava la universitat amb la feina. Com a membre d’una “família nombrosa” tenia una part de la matrícula becada.

6. Va fer un Erasmus a la població sueca d’Uppsala durant mig any del 2007. Al tornar va viure uns mesos amb uns amics a Castellar del Vallès.

7. Té plaça fixa al Consorci Sanitari de Terrassa com administratiu. Va presidir el comitè d’empresa entre els anys 2011 i 2013.

8. Hernández va “simpatitzar” amb els socialistes. Havia anat a mítings i actes però “he estat bastant inquiet” i també havia anat a escoltar Gaspar Llamazares, llavors líder d’Izquierda Unida, o fins i tot algun acte de la CUP. Però malgrat la simpatia, mai va votar Bustos. Al 1999 i 2003 no tenia l’edat, al 2007 perquè estava d’Erasmus i al 2011 “per evitar la majoria absoluta de Bustos”. “Però en generals votava al PSOE”, assegura.

9. Els governs tripartits a Catalunya el van decebre: “després del segon tripartit arribo a la conclusió que el Partit Socialista està traint els seus votants i que els seus dirigents eren nacionalistes. El 2010 voto a Ciutadans per primer cop”.

10. Dos anys després va conèixer la llavors cara més visible de Ciutadans a Sabadell, Joan García, i al líder del seu partit, Albert Rivera, en un acte al barri de Can Deu. “Me’ls van presentar allà”, recorda. Va fer un cop de mà i va ser interventor a la campanya de les autonòmiques de 2012 quan els taronges van passar de tres a nou diputats.

Adrian Hernández, Joan Garcia i Jose Luis Fernández. Autor: David B.
Hernández, l’ara diputat Joan Garcia i el regidor Jose Luis Fernández. Autor: David B.

11. Es defineix com “socioliberal”. Com ho defineix? “Generar riquesa amb una economia de mercat però regulada amb sanitat i educació pública i amb coses que l’estat ha de garantir”. “Vinc de la socialdemocràcia però he evolucionat cap al socioliberalisme, cosa que encaixa bastant amb Cs”. Ara, però, creu que Ciutadans és més aviat un partit liberal. Se sent còmode amb el gir liberal de Cs? “Per poder repartir cal generar riquesa”, conclou.

12. Hernández creu que “la prostitució té un percentatge molt alt de màfies i això s’ha de combatre. Però en el cas d’aquelles persones que l’exerceixen de forma lliure cal regular-la”. És partidari també de “regular” les drogues toves, la “gestació subrogada estrictament sense sortir del que proposem: dones de més de 25 anys, que hagin estat mares abans i sense cap transacció econòmica. Prefereixo això abans que només gent amb molts diners que s’ho puguin pagar vagin a un altre país sense garanties”. L’alcaldable de Cs també és partidari de l’eutanàsia i està satisfet de la llei estatal que ha permès les cures pal·liatives a tot l’Estat.

13. És creient? “Sóc un cristià moderat, però crec en un estat laic”, diu. Va “de tant en tant” a missa, sobretot a les rocieres dels Franciscans.

14. És soci del Club Natació Sabadell (“hi vaig tot i que poc”) i del Centre d’Esports. També surt a córrer algun cop per setmana, tot i que no gaires quilòmetres.

15. També és membre de l’Agrupación Andaluza de San Sebastián de los Ballesteros i és germà honorífic de la Hermandad del Rocío de Sabadell.

16. El proper mes de juny farà quatre anys que és regidor. Què li ha sorprès de la corporació municipal? “Potser perquè m’ho prenc tot amb molta responsabilitat esperava més professionalitat”, reconeix. “La lentitud de l’administració també sobta molt”, afegeix.

17. El principal hobbie d’Hernández és viatjar. Ha estat a una cinquantena de països i tots els continents excepte Oceania, ja sigui amb amics o la seva parella. El darrer viatge “llarg” que va fer és a finals del 2017, a la Costa est dels Estats Units. La passada tardor va anar uns dies a Praga.

18. Hernández es casarà aquest estiu. Ara per ara, la majoria de nits dorm fora de Sabadell, al pis que té llogat la seva parella a Barcelona. Busca pis a Sabadell per viure quan se’ls acabi el contracte de lloguer. El viatge de noces serà al Japò “en principi dues setmanes però si no tinc responsabilitats de govern ho allargarem”.

19. Era molt de llibres però ara cada cop més de sèries. Ha vist totes les temporades de Joc de trons aquest gener per arribar a temps per la darrera temporada. També segueix Peaky Blinders, Sense 8 i sèries polítiques com House of Cards o Borgen. I ha reprès Vikingos.

20. El seu perfil de Twitter, @moyano83, té la següent descripció: Graduado Social de formación, administrativo sanitario de profesión. Portavoz de Ciudadanos en Sabadell, enganchado a viajar. Coged las rosas mientras podáis. Supera, per poc, el miler de seguidors.

Foto portada: Hernández, en una entrevista. Autor: David B.