Farrés, al Congrés de la JSC. Autor: J.d.A.

20 coses que no sabies de Marta Farrés (PSC)

L’exregidora del PSC a l’Ajuntament Marta Farrés ja és oficialment la candidata a l’alcaldia del Partit dels Socialistes de Catalunya. Farrés intentarà ser la primera alcaldessa de la història de Sabadell, i la tercera del seu partit, després de Manuel Bustos i Joan Carles Sánchez. 

Farrés ha estat l’única militant del partit que s’ha presentat a unes eleccions primàries de tràmit. Tot el contrari de les que va perdre l’any 2014 contra Josep Ayuso, encara portaveu municipal socialista.

Aquest podria ser un perfil polític i personal de la candidata, amb alguns aspectes poc coneguts.

1 Marta Farrés Falgueras va néixer el 30 de setembre de 1981 a Sabadell.

2. Si està vinculada a algun barri de la ciutat és a la Concòrdia, on hi va créixer i encara hi viu. Va estudiar EGB a les Escolàpies i BUP i COU a l’IES Ferran Casablancas.

3. Durant dècada i mitja va fer cant coral. “Vaig cantar molt anys, fins i tot a les misses de Televisió Espanyola“. Va ser Pueri Cantora. Ho va deixar cap als 20 anys. Però li ha quedat l’afició: “m’agrada molt la música”, diu. És sòcia de Joventuts Musicals de Sabadell.

4. Farrés va estudiar Ciències Polítiques i de l’Administració a la UAB. Casualment va ser companya de classe d’una altra veïna de la Concòrdia que ara fa les seves primeres passes en política local, la secretària general de Podem, Marta Morell. Té una segona carrera, en aquest cas una Diplomatura de Relacions Institucionals i Protocol, que llavors era un títol propi de la UPF. També té un Màster en Mediació Comunitària pel Col·legi d’Advocats de Barcelona.

5. Farrés és pur PSC però assegura que fuig de la part interna dels partits. Va entrar a militar al partit l’any 2003, amb 22 anys. L’any del ‘No a la Guerra’, del primer tripartit a Catalunya i de l’única majoria absoluta del PSC de Bustos a Sabadell. Però ella no va entrar-hi per res d’això: ho va fer a través d’un amic de l’institut, i després de facultat, militant socialista, amb qui discutia de política. Ell l’animava a fer el pas i comprometre’s políticament. I finalment ho va fer. “Vaig anar amb ell a la seu del PSC de Sabadell i em va afiliar”, diu.

6. La seva parella també està vinculada al partit. Forma part de l’anomenat aparell. És Paco Aranda, home de la confiança i l’equip del màxim dirigent socialista a Catalunya, Miquel Iceta. Farrés i Aranda tenen una filla de set anys. No estan casats.
7. No ho amaga. És impossible. Va formar part del bustisme. Una llavors molt jove Marta Farrés va entrar al ple com a regidora durante la majoria absoluta. S’hi va estar una dècada. “Es va fer una molt bona feina i va ser la segona gran transformació de Sabadell. Deixant de banda com va acabar tot plegat, hi havia un molt bon equip al darrera”, diu ara. Amb Manuel Bustos va ser regidora de Joventut, Igualtat, Relacions Ciutadanes, Participació o Serveis Socials.

8. Les seves relacions amb el jovent alternatiu, vinculat a les Barraques i el moviment okupa, després al Casal Can Capablanca, i ara en bona part a la direcció de la Crida per Sabadell, van ser complicades, però van anar millorant amb el temps.

9. Llavors no hi havia tants telèfons intel·ligents, ni tauletes, ni el mòbil s’havia convertit en una eina de treball com ara. Farrés dedicava bona part del temps dels plens a mirar el mòbil. Havia rebut moltes crítiques per aquest fet.

10. És activa a les xarxes socials. Sobretot a Facebook però ara també a Instagram. Alterna continguts personals i polítics i acostuma a respondre gairebé tots els missatges.

11. En algunes ocasions s’allunya de la correcció política. Està contra el bonisme d’una part de l’esquerra. És una ferma defensora de la prohibició de la prostitució. També defensa fortament prohibir el burka a la via pública.

12. Després de la dimissió de Bustos i l’accés a l’alcaldia de Sánchez, va guanyar pes polític a l’executiu, sent tinent d’alcalde de l’àrea social, inclòs Serveis Socials i Habitatge.

13. En aquests dos anys, va tenir dos moments de gran protagonisme. El primer: va coordinar l’aprovació de les sancions municipals als grans tenidors amb habitatges desocupats. I va gestionar una forta polèmica arran de l’arribada de l’entitat Êthos, de persones amb addicions, al barri de la Serra d’en Cameró, molt contestada pels veïns. “En una assemblea al barri em van amenaçar de mort, però al final vam resistir, l’entitat es va posar allà i no ha passat res”, recorda ara.
14. Un cop desallotjat Bustos de l’alcaldia, en la batalla entre postbustistes i bustistes, es va alinear en el primer grup. L’alcalde Sánchez, que no va acontentar ni els uns ni els altres, es va quedar sense suports per presentar-se a les primàries. I Farrés va encapçalar el projecte de renovació contra Josep Ayuso, primer de la mà de Sánchez i en poc temps volant sola.

15. Les primàries van ser un combat. I com a la boxa, Bustos va alçar el braç a Ayuso. Farrés va perdre per no gaire. Però va mobilitzar un conglomerat ampli: antibustistes històrics com l’exdiputat Juanma Jaime, militants simbòlics com Simón Saura, independents, la majoria de la JSC del moment, bustistes rebotats com Joan Manau i contemporitzadors com Ramon Burgués. Tot coordinat per un jove socialista sabadellenc, Pol Gibert, proper a Jaume Collboni i Miquel Iceta. Farrés va jugar fort. O guanyava o marxava. I les seves primàries van cridar l’atenció més enllà de Sabadell.

16. Com va dir, va marxar. Les ferides de les primàries van ser grans. L’equip d’Ayuso no va incloure a ningú de l’equip Farrés a les llistes. I l’equip de Farrés va fer el buit a Ayuso a la campanya. El resultat: un naufragi. De 13 a cinc regidors per al PSC.

17. Farrés va marxar a una consultoria un temps. Però mai va marxar del tot (recordin: és pur PSC i té part de la família molt a prop d’Iceta). Des de Barcelona van apostar per Pol Gibert com a nou dirigent a Sabadell, Ayuso va marcar distàncies amb Bustos i Farrés va començar a sonar de nou molt aviat com la cara visible dels socialistes. Es deixa veure a la Festa Major de 2016. Al simbòlic míting de Pedro Sánchez a la plaça Picasso de Campoamor de maig de 2017, l’exregidora ja apareix en primera fila.

18. A les primàries al PSOE entre Eduardo Madina i Pedro Sánchez aposta pel basc. El veu més renovador. Perd. Un cop Sánchez es defenestrat per l’antic aparell del PSOE, Farrés dóna la cara pel madrileny, com la majoria del PSC.

19. El seu perfil a Twitter és @socMartaFarres. A octubre de 2018, s’acosta als 1.500 seguidors. No té missatge de perfil. De fet, no li agrada aquesta xarxa: “és polèmica rere polèmica i em cansa molt”.

20. És sòcia del Cercle Sabadellés. De fa anys i per tradició familiar. Practica spinning: “necessito cremar”, diu. També és sòcia de Creu Roja.

Foto portada: Farrés, al darrer Congrés de la JSC, celebrat a Sabadell. Autor: J.d.A.