Mercuri: Anticorrupció defensa que Fernández esquivi la presó malgrat ser condemnat a tres anys

  • L’exgerent del Consorci de Residus reconeix el delicte, tornarà els diners i farà serveis a la comunitat.
  • Anticorrupció demana que no entri a la presó si no delinqueix en cinc anys i fa un curs sobre ètica. “Són fets aïllats” dins del macrocas. 

Serà Paco Fernández el primer dirigent del bustisme que ingressi a la presó arran del cas Mercuri? Un jutge haurà de decidir-ho en els propers dies, no gaires. Fernández ha acceptat tres anys de presó per malversar 32.000 euros dels consorcis dependents del Consell Comarcal entre 2010 i 2012. Reconeix el delicte i retorna els diners a canvi d’esquivar la presó. Aquest dijous, en la vista final davant el jutge, la fiscal Teresa Duerto ha defensat el seu pacte i per tant que Fernández no entri a la presó. 

La situació normal amb una condemna a tres anys seria que Fernández ingressés a la presó. Malgrat que el pacte evita el judici amb jurat popular, i vista pública, s’accepta una pena de tres anys. I tota pena de presó superior a dos anys acaba amb el condemnat a la presó. L’extraordinari és la suspensió de la pena, que s’ha d’argumentar per motius de salut o d’altres.

En la vista d’aquest dijous, i segons recull l’agència Efe, la fiscal anticorrupció Teresa Duerto, que inicialment demanava 12 anys per a l’acusat, ha defensat, amb gran afany segons alguns assistents, la suspensió de l’entrada a presó si Fernández treballa durant dos anys a benefici de la comunitat i fa un curs sobre ètica i moral als negocis, sempre i quan no delinqueixi de nou en els propers cinc anys. A més, l’exdirigent socialista tornarà els diners. Duerto sosté que Fernández no és un “reu habitual” i que els fets pels quals se’ls condemna són “molt aïllats” dins el cas Mercuri. Confirmen la peça separada número 25 del cas. A més, els 30.000 euros malversats en despeses personals són “una part mínima”, que no arriba al 10 per cent del pressupost de les entitats de les quals va ser gerent, insisteix la fiscal.

Foto David B.
La fiscal Duerto, entrant als jutjats, en una imatge d’arxiu. Foto David B.

En contraposició a la fiscal Anticorrupció, les acusacions populars (Sabadell Lliure de Corrupció) i particular (el Consell Comarcal) s’oposen i volen que Fernández ingressi en un centre penitenciari en compliment de la pena de tres anys. Si fos així seria el primer condemnat pel cas Mercuri en entrar a la presó. Manuel Bustos espera des de finals del 2018 que el Suprem refermi o no la sentència a tres anys per l’anomenat cas multes. L’anterior, inferior a dos anys per endollar a Montcada una urbanista, ha caducat. En relació a Fernández, l’advocat de l’acusació popular, Raúl García Barroso, en canvi, manté que els fets són “molt greus”.

“El processat pagava amb fons públics la seva despesa diària” en plena crisi dels anys 2011 i 2012 quan els representants públics havien de donar un major “exemple d’austeritat”.

 

L’acord també declarar partícip a títol lucratiu a Manuel Bustos, l’alcalde de Sabadell entre 1999 i 2013, perquè Fernández li va pagar una part de l’hotel on es va allotjar a Sevilla mentre durava el congrés federal del PSOE l’any 2012. Bustos ja ha tornat fa temps els 326 euros que va costar el vol i l’hotel, com també va fer la militant Magdalena Gallardo, també declarada partícip a títol lucratiu, a la que Fernández va pagar el viatge amb fons del Consorci de Residus.

Més informació: 

Tres anys de presó per a Bustos

El Suprem confirma la sentència de la peça Montcada: els germans Bustos, condemnats a 16 mesos de presó

Foto portada: l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i l’exgerent de consorcis del Vallès Occidental Paco Fernández durant l’acceptació de la pena per malversació a l’Audiència de Barcelona, el 15-10-20 (horitzontal).

Comments are closed.