Foto portada: el president del Consorci de Residus, Juan Carlos Sánchez, a la seu del Consell Comarcal, aquest dijous. Autor: J.d.A.

El Consorci de Residus obre un expedient per aclarir les despeses de l’exgerent

  • Una auditoria detecta “contradiccions” en la justificació de més de 23.000 euros entre 2011 i 2012.

  • Entre les despeses no justificades, es troba l’allotjament en un hotel de Sevilla durant el Congrés del PSOE que investiga la jutgessa de Mercuri.

Nou gir de volta al cas de les despeses de l’exgerent del Consorci de Residus, Paco Fernández. Aquest matí el president del Consorci i alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, ha fet saber a l’Executiva del Consorci i després públicament, que hi ha “contradiccions entre les despeses justificades”. Unes contradiccions que afecten més de 23.000 euros.

Segons ha dit el mateix president del Consorci, Juan Carlos Sánchez, hi ha tres grans conceptes que l’auditoria feta per Faura Casas considera que no s’han justificat prou. En un primer grup hi ha diversos viatges. En un segon grup estàncies a hotel i restaurants, la majoria en caps de setmana o fora d’horaris laborals. I en un tercer grup el pagament de peatges o teletacs. L’auditor creu que l’exgerent del Consorci de Residus del Vallès Occidental, Paco Fernández, haurà de justificar més si les despeses van lligades a l’activitat professional. Per aclarir els fets, Sánchez ha fet públic que s’obre un expedient informatiu perquè Fernández es pugui explicar.

Sobre aquelles despeses que no es puguin justificar, caldrà que les quantitats siguin retornades al Consorci perquè són diners públics”, ha dit Sánchez.

Així mateix, es trasllada l’auditoria als Mossos d’Esquadra, que investiguen els fets per ordre del jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell, que duu el cas Mercuri. Sánchez ha afegit que es deixa la porta oberta a prendre més mesures. En la reunió de l’executiva, ICV ha demanat ampliar l’anàlisi a altres exercicis, ja que l’ara estudiat correspon només als anys 2011 i 2012 i Paco Fernández era el gerent des de l’any 2008. Sánchez ha autoritzat ampliar però sosté que l’auditoria “no és concloent. No podem dir si s’ha fet o no una bona despesa. Per això obrim ara l’expedient”, ha finalitzat.

L’hotel de Sevilla

A preguntes de iSabadell, Sánchez ha confirmat que una de les despeses que Paco Fernández no ha pogut justificar es tracta d’una estància a un hotel de Sevilla. Coincideix amb les dates del Congrés del PSOE on es va escollir Alfredo Pérez Rubalcaba com a secretari general. Els instructors del cas Mercuri tenen indicis de que Paco Fernández va pagar amb la targeta de l’ens comarcal l’habitació de Manuel Bustos, en aquell moment, alcalde de Sabadell, i principal protagonista del cas Mercuri.

La investigació

A resultes de documentació intervinguda pels Mossos d’Esquadra, la titular del jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell, Beatriz Faura, analitza si la despesa de més de 26.000 euros amb la targeta corporativa del Consorci de Residus estava justificada (més info: ‘Investiguen l’ús de la visa del gerent del Consorci de Residus‘). L’acusació popular al cas Mercuri, representada per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, demana la imputació de Fernández.

D’aquests més de 26.000 euros que investigava Faura, segons l’auditoria feta pública aquest dijous, no es poden justificar més de 23.000 euros. Sigui com sigui, el president del Consorci de Residus diu que “no és concloent”. S’ha compromès a tenir acabat l’expedient informatiu que posarà llum al cas “abans de Setmana Santa”.

L’exgerent

El gerent del Consorci de Residus entre els anys 2008 i 2014 va ser Paco Fernández. Fa uns mesos va deixar la gerència dels tres consorcis comarcals i ara mateix no manté cap relació amb el Consell Comarcal, el Consorci ni la política activa. Havia estat militant i dirigent primer d’ICV i finalment de PSC de Sabadell fins l’any 2012. Va ser regidor a Sabadell entre 1999 i 2007.

ICV valora positivament les mesures

En un comunicat posterior, ICV, que forma part de l’executiva del Consorci, ha valorat positivament les mesures preses per Sánchez, tot i que haurien volgut més agilitat. Així mateix, qualifiquen com a greus les irregularitats i analitzaran amb els seus serveis jurídics les incidències per si poden constituïr un delicte. Asseguren que a partir d’ara demanaran mesures per evitar que les incidències tornin a produïr-se en el futur.

Foto portada: el president del Consorci de Residus, Juan Carlos Sánchez, a la seu del Consell Comarcal, aquest dijous. Autor: J.d.A.

Comments are closed.