Pla americà de l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, sortint de la Ciutat de la Justícia el 21 de gener de 2020. (Horitzontal)

Bustos demana que s’arxivi la causa de la FMC perquè es tracta d’un ens “privat”

La defensa de Manuel Bustos ha demanat el sobreseïment de la peça 25 del cas Mercuri, la que investiga les despeses personals d’alguns dirigents de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i una subvenció presumptament irregular. Així ho han explicat a l’Agència Catalana de Notícies fonts properes a l’exalcalde de Sabadell i expresident de l’ens, que ha comparegut en l’inici del procediment davant jurat popular per aquesta peça.

La peça 25 del cas Mercuri va acabar afectant mig centenar d’alcaldes que cobraven presumptes sobresous com a membres de l’executiva de la FMC. No obstant, el gruix del cas es va arxivar ja que l’Audiència Provincial va validar l’any 2015 que la FMC era més una entitat privada que una institució pública, malgrat que el club municipalista se sostingués amb aportacions dels ajuntaments. Un any després, el Tribunal Suprem va ratificar la carpetada al gruix del cas.

L’arxivament de la peça que va convertir mig centenar d’alcaldes en presumptes malversadors de fons públics per cobrar sobresous va enervar com poques vegades el llavors Fiscal Anticorrupció, Fernando Bermejo. Ara, la fiscal del cas des de fa uns anys, Teresa Duerto, s’oposa de nou a l’arxivament, com també ho fa l’acusació popular, a través de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. 
D’aquella investigació en queden algunes derivades, que arribaran a judici amb jurat. Bustos demana que tot plegat s’arxivi escudant-se en el mateix criteri que ja va tenir èxit: la FMC era un “ens privat”. En aquesta línia, l’advocat de l’acusació popular, Raúl García Barroso, ha reconegut que existeix un antecedent que considera que l’activitat de l’organisme “està subjecte al dret privat”. Amb tot, remarca que hi ha hagut sentències posteriors que avalen un canvi de criteri. Pel lletrat el debat s’ha de centrar en “si es poden fer servir diners de la Federació de Municipis de Catalunya per pagar sopars i compres personals”. Cap representant de la FMC s’ha personat a la Ciutat de la Justícia, malgrat estar citats.

Què s’investiga exactament?

El que ara està sota investigació són tres elements. En primer lloc, despeses de Bustos, Moreno i Costa sense aparent relació amb la gestió del club municipalista, ja que podrien ser personals. Sumen poc menys de 10.000 euros. En segon lloc s’investiga una subvenció de 25.000 euros atorgada a la Fundació Privada ACSAR per contractar la presidenta de l’Associació Latinoamericana de Sabadell, Ligia Castelo, propera a Bustos. Finalment, s’investiguen diverses factures abonades a l’assessor de la FMC Santiago Fontbona, de la que no es troba vinculació professional amb la FMC. En aquest darrer cas, la investigació quedarà arxivada perquè, segons l’acusació popular, no hi ha indicis suficients per tirar endavant.

Més info: ‘Peça FMC

Foto portada: l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, sortint de la Ciutat de la Justícia, aquest dimarts. Autor: ACN.