Eugenio Díaz - SMATSA

Mercuri: dijous clau per aclarir l’adjudicació del contracte de residus

Dia clau en la peça 28 del cas Mercuri, que investiga la presumpta adjudicació irregular del contracte de neteja viària i recollida de residus l’any 2012. Aquest dijous han de passar pels jutjats de Sabadell els màxims dirigents de l’empresa Serveis Medi Ambient SA (SMATSA), Gervasio Rolando Rodríguez i Eugenio Díaz. 

El propietari del grup Vendex i el seu delegat a Catalunya estan citats a declarar en qualitat d’investigats davant la instructora del cas Mercuri, Beatriz Faura. També ho està la directora de comunicació d’SMATSA, Marina Taltavull. Un dels interrogants és si declararà finalment Rodríguez, que té 77 anys i diverses dolències.

La jutgessa acusa els dirigents de l’empresa de subornar polítics de l’anterior govern a canvi de rebre facilitats en l’adjudicació del concurs de neteja viària i recollida de residus, l’any 2012. La peça és la número 28 del cas Mercuri. Des de l’inici estan sent investigats l’exalcalde Manuel Bustos i l’excoordinador d’Espai Públic, Xavier Izquierdo (més info: ‘La investigación del contracto de limpieza viaria‘).

Salt qualitatiu

No obstant, el passat setembre la peça va donar un salt qualitatiu al passar a ser investigats també l’exregidor de l’àrea, Francisco Bustos, a més de diversos tècnics municipals. Però sobretot perquè el cercle s’amplia a l’altra banda: els dirigents de l’empresa (més info: ‘Més Mercuri; més investigats‘).

Els exregidors del PSC Cristian Sánchez i Anna Carrasco també són investigats per una derivada del mateix cas: l’acte electoral que es va celebrar a la Pista Coberta d’Atletisme per a la campanya de l’any 2011 i que se sospita que podria haver finançat SMATSA per tenir més punts a l’hora de renovar el contracte, el més elevat de la corporació municipal. Ja van declarar.

Autor: David B.
Manuel Bustos, el passat 6 de novembre quan va tornar a declarar per la peça 28. Autor: David B.

Les declaracions d’aquest dijous tanquen la tongada iniciada aquesta tardor. Han passat pels jutjats una trentena de persones, sigui investigades o bé com a testimonis. Entre els presumptes delictes comesos hi ha els següents: tràfic d’influències, prevaricació, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets i/o suborn, falsificació documental, frau electoral i blanqueig de capitals. Per tot això, Faura parla de “grup criminal” en diversos punts de la seva interlocutòria.

En les declaracions als mitjans, Eugenio Díaz ha sostingut de forma vehement que SMATSA no té res a veure amb el finançament del famós sopar electoral, i defensa la neteja de l’adjudicació. Ara li arriba el torn d’explicar-se davant la jutgessa, la fiscal i la resta d’acusacions (particular i popular).

Nous investigats

A més, segons un comunicat de la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Faura ha citat a declarar com a investigats tres persones més, entre elles una funcionària municipal. També s’ha citat a declarar en qualitat de testimonis mitja dotzena de persones més. La plataforma, que exerceix com acusació popular en el cas Mercuri, lloa la perseverança de la instructora del cas.

Foto portada: Eugenio Díaz, en una entrevista. Autor: David B.