S’ultima un acord que evitarà entrar a presó a Paco Fernández, imputat pel cas Mercuri

  • Fernández va defraudar 47.000 euros amb la targeta corporativa, segons el Consell Comarcal. 
  • L’exdirigent socialista esquivarà la presó tot i acceptar la seva culpabilitat si fructifica un acord a tres bandes. 

La defensa de l’exgerent de fins a tres consorcis del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Paco Fernández, ultima un acord amb la Fiscalia i l’acusació particular a la peça 25 bis del cas Mercuri que el permetrà esquivar la presó. El pacte no s’ha tancat però ha transcendit a través d’una votació al Consell Comarcal. 

Alguns antecedents abans de res: Paco Fernández va ser regidor a Sabadell els primers vuit anys del bustisme (1999-2007). Estava vinculat a ICV, que al 99 es va presentar dins l’Entesa per Sabadell i van quedar 100 vots per sota de Bustos. Un cop iniciat el mandat i amb Bustos ja alcalde, Fernández va trencar aquella coalició i es va incorporar al govern socialista. Al 2003 va tornar a presentar-se, ara dins d’ICV-EUiA. La coalició, com també CiU i Esquerra, van tornar a aliar-se amb Bustos. Una suma innecessària perquè l’alcalde socialista tenia majoria absoluta per si sol. D’aquell govern en van anar sortint poc a poc a mesura que s’acumulaven els escàndols. Primer CiU i després ERC i ICV-EUiA. A partir del següent mandat, Paco Fernández ja es va afiliar al PSC. Tenia fil directe amb Manuel Bustos, qui el va nomenar gerent del Consorci de Residus, del Consorci de Turisme i del desaparegut ara Consorci per l’Ocupació, tots òrgans depenents del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Si les coses no han canviat en els darrers temps, Fernández i Bustos no tenen relació des de l’esclat del cas Mercuri: va ser dels primers dirigents en adonar-se que l’etapa Bustos havia arribat a la seva fi i demanar canvis interns.

Una de les peces separades del cas Mercuri investiga l’ús de la targeta corporativa que va fer Fernández. Es va detectar que l’havia utilitzat per a finalitats personals i que en alguns casos havia cobrat per duplicat i fins i tot triplicat algunes despeses personals, com benzina i peatges, fent-les passar per laborals. Va renunciar al càrrec però l’escàndol va obligar el Consorci a obrir una auditoria, que va presentar el llavors president de l’ens i alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez. La factura del presumptament defraudat era d’uns 24.000 euros primer, però després es van pentinar més les partides i va ascendir. El propi Consell Comarcal va acusar des de 2015 Fernández de malversació i es va personar com acusació particular a la investigació judicial, que s’instrueix a Terrassa. L’acusen d’haver defraudat 47.000 euros a través de dietes, quilometratges o hotels. El presumpte delicte és malversació de fons públics. La peça està en instrucció i a punt d’arribar a judici, pintant malament per a l’exgerent.

Les novetats

Fins aquí el context i ara les novetats. La defensa de Paco Fernández, la Fiscalia i l’acusació particular (el Consell Comarcal) estan ultimant un acord que evitaria el dirigent seure a la banqueta dels acusats i esquivar la presó. Fernández reconeix els fets i accepta una pena de tres anys de presó. Però la pena quedaria en suspens i l’exdirigent socialista evitaria entrar en un centre penitenciari.

L’acord no està tancat del tot però ja ha estat validat pel Consell Comarcal, amb l’actual tripartit PSC, Comuns i Junts. Només Esquerra Republicana s’ha posicionat contra l’acord. És el grup republicà qui ha fet públic el principi d’acord. Hi estan en contra perquè “no hi ha cap motiu concret i real pel que un condemnat a presó per corrupció incompleixi la condemna penal que li correspon”, diuen. Els consellers de la CUP no han assistit a la votació per problemes d’agenda però han manifestat la seva oposició. Han votat a favor també Ciutadans i el PP.

Mentre s’acaba d’ultimar la jugada, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix l’acusació popular, analitza quin marge de moviments tenen. Queden molt reduïts si la resta d’acusacions frenen ara.

L’altra investigació que esquitxa Fernández

Fernández està investigat en una segona peça separada. Mira d’esbrinar si Bustos va cometre delictes usant els consorcis, el Consell Comarcal i altres administracions com l’Àrea Metropolitana de Barcelona, com un pati del darrera on col·locava persones de confiança (més info: ‘Així endollava Bustos a les institucions‘). La investigació també afecta els dos protagonistes però si la peça de la targeta és més delicada per Fernández que per a Bustos, la dels endolls esquitxa més l’exalcalde.

Junts i Comuns, a favor del compliment íntegre de les penes de corrupció

Els grups comarcals tant de Junts per Catalunya com dels Comuns, que formen part del govern del Consell Comarcal, matisen el seu suport a la suspensió de la mesura.

Així des de Junts per Catalunya asseguren que “en cap moment el grup comarcal de Junts per Catalunya ha emès cap vot favorable a cap acord amb la fiscalia”. No es va votar res sinó que es va fer una Junta de Portaveus. “En segon lloc, perquè Junts per Catalunya té tolerància zero amb la corrupció i la combat frontalment en aquest cas, demanant el compliment íntegre de les penes”. Els juntaires acusen Esquerra d’intoxicar l’opinió pública amb la “difusió de notícies que no són certes”.

Per la seva part, Catalunya en Comú Vallès Occidental ha assegurat un cop han accedit a tota la informació a la Junta de Portaveus comarcal, estan en contra de la suspensió de la mesura i a favor del posicionament de l’acusació popular, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. 

Més informació:

El Consell Comarcal incrementa l’import presumptament cobrat de forma irregular per l’exgerent dels consorcis

Manuel Bustos i Paco Fernández neguen haver malversat fons públics

El Consorci de Residus obre un expedient per aclarir les despeses de l’exgerent

Els consorcis comarcals es queden sense gerent després de la renúncia de Paco Fernández

Investiguen l’ús de la targeta de crèdit del gerent del Consorci de Residus

Foto portada: Paco Fernández i el seu advocat, Santiago Parra, entrant als jutjats de Sabadell, l’any 2016. Autor: David B.

Comments are closed.