Foto portada: el portaveu del PSC, Josep Ayuso, aquesta tarda. Autor: J.d.A.

Cas ca n’Alzina: arxivada la investigació contra Ayuso

La titular del jutjat d’instrucció 4 de Sabadell ha arxivat la investigació contra el portaveu del PSC a Sabadell, Josep Ayuso, sobre les irregularitats urbanístiques comeses a la finca de Ca n’Alzina, entre Sabadell i Polinyà. Amb Ayuso, han estat desimputats la funcionària Maite Morao, l’exalcalde de Polinyà i un arquitecte. El cas segueix contra el propietari dels terrenys, Quirze Elias.

Tot deriva de l’any 2014, quan l’Entesa per Sabadell (llavors a l’oposició) va posar en coneixement dels tribunals les presumptes irregulariats comeses en la consolidació i creixement d’un centre hípic de primer nivell entre Sabadell i Polinyà (més info: ‘L’Entesa denuncia presumptes irregularitats a Ca n’Alzina‘). Irregularitats que ningú posava en dubte, almenys des de la dècada dels anys 90 del segle passat, i a les quals es va intenar donar sortida amb l’aprovació d’un pla urbanístic.

Els tribunals van obrir diligències i la primavera passada el portaveu del PSC, Josep Ayuso, en el moment de la denúncia candidat socialista a l’alcaldia, va ser investigat (abans imputat) (més info: ‘Ayuso, investigat‘). Per prevaricació i per delictes contra l’ordenació del territori. Any i mig després, les pesquises contra Ayuso han estat arxivades, com també les que hi havia contra Maite Morao, excap de Planificació Urbanística de l’Ajuntament, l’exalcalde de Polinyà i un arquitecte del municipi vallesà.

La titular del jutjat no veu indicis de delicte després d’analitzar dos informes: un de l’àrea ambiental dels Mossos d’Esquadra i un altre de la Fiscalia. El ministeri públic no trobava indicis de delicte en l’actuació dels representants de les administracions.

El propi Ayuso ha fet públic aquest dijous la desimputació, tot denunciant que va patir una “denúncia política” dels llavors regidors de l’Entesa Virgínia Domínguez (ara cap de gabinet d’alcaldia) i Maties Serracant (ara alcalde).

Els convidem a reflexionar i, com a mínim, a demanar disculpes. Sabien que la denúncia era infundada i que no hi havia base delictiva. Tot era una denúncia per debilitar un candidat i un partit”, ha assegurat Ayuso.

El portaveu del PSC espera una rectificació de l’equip de govern, en especial de Serracant i també de l’exalcalde, Juli Fernàndez, qui va retirar a Ayuso de la presidència d’una comissió informativa quan va ser imputat. “Ara l’únic imputat que hi ha al ple és el propi alcalde”, ha recordat en referència al cas Cal Balsach (més info: ‘Serracant, investigat‘).

Acusació particular de l’Ajuntament

La causa per les irregularitats a Ca n’Alzina seguirà endavant, però ja amb el propietari de la finca com a únic investigat. D’altra banda, la jutgessa encara no ha validat la personació de l’Ajuntament com a acusació particular. Per a Ayuso, aquesta personació és “del tot inútil”.

Foto portada: el portaveu del PSC, Josep Ayuso, aquesta tarda. Autor: J.d.A.