Foto portada: tanques d'obra a la torre de l'aigua, aquest dimecres. Autor: David B.

La Torre de l’aigua es renta la cara a les portes del centenari

Des d’aquesta setmana s’han iniciat obres de manteniment de la Torre de l’Aigua de Sabadell, en concret es duran a terme treballs en l’estructura i en la pintura de l’edifici històric. Està previst que els treballs s’allarguin unes setmanes acabant a l’agost. La Torre de l’aigua complirà 100 anys durant el 2018.

Si Sabadell té un edifici simbòlic, és la Torre de l’aigua. Forma part de la iconografia de la ciutat. És un dels tres elements sabadellencs al Mapa de Patrimoni Industrial de Catalunya. I tothom la destacaria com un dels elements més destacables malgrat no passar de ser un Bé Cultural d’Interès Local. Com a mostra, un botó: durant la campanya electoral de les darrers municipals durant el millor debat entre candidats, organitzat per la Xarxa Onion a la biblioteca Vapor Badia, es va demanar als set alcaldables assistents (el popular Gesa no va participar-hi) que dibuixessin un edifici característic de Sabadell. Sis dels set van escollir la Torre de l’Aigua. Només Joan Berlanga, d’Unitat pel Canvi, va optar per un altre espai: l’escultura d’Agustí Puig al parc de Catalunya dedicada a l’alcalde Farrés.

Sigui com sigui, en els darrers dies han començat obres a la icònica torre. Segons han detallat fons municipals a iSabadell, es tracta de treballs de manteniment que es venen aplicant cada cert temps, i que consisteixen en feines a l’estructura i el revestiment exterior de la torre. Es preveu que les feines durin tot el mes de juliol i que, potser, s’allarguin a l’agost. El que és segur és que han d’estar acabades per la Festa Major, prevista del 1 al 4 de setembre.

Centenari de la construcció

Tot plegat arriba a les portes del centenari del final de les obres d’aquesta torre, ideada per assortir d’aigua els habitatges i sobretot les indústries locals amb aigua del riu Ripoll mitjançant un dipòsit elevat de poc menys de 300 metres cúbics d’aigua. Tot plegat durant els anys d’expansió econòmica de la Primera Guerra Mundial. Projecte de Lluis Homs i de Josep Renom, la construcció de la torre no va ser senzilla (més info: ‘La construcció de la Torre de l’Aigua (1915-1919′)‘, i es va allargar, però l’entrega provisional de les obres es va fer a l’estiu de 1918, amb la qual cosa d’aquí a un any es podrà celebrar el seu centenari. No obstant, la torre no va començar a funcionar fins l’any 1922.

L’any 1967 va deixar de funcionar com a dipòsit d’aigua, l’any 1988 CASSA va fer unes obres de restauració i a l’any següent, va cedir la torre a l’Ajuntament.

Foto portada: tanques d’obra a la torre de l’aigua, aquest dimecres. Autor: David B.