La Policia convocarà noves places aquest any. Autor: cedida.

Nou model de policia de proximitat: l’hora de la veritat

  • L’executiu sosté que ara hi haurà presència policial diària a cada districte.

  • Els crítics amb els canvis sostenen que Sabadell serà més perillosa a la nit.

A partir d’aquest dimarts ha entrat en funcionament el nou model de la Policia Municipal, que segons el consistori, es basa en la proximitat i l’actuació preventiva. És el tercer pas en matèria de seguretat pública del quatripartit.

El primer va ser la dissolució de part de les unitats especials, que havien anat creixent durant l’era Bustos i l’època de l’indentent Josep Miquel Duran. Entre elles, les unitats d’escoltes, tir o d’informes (més info: ‘Dissolen unitats especials de la Policia Municipal‘).

El segon pas, no sense complicacions, va ser renovar l’estructura de comandaments, esquixada pel cas Mercuri, i comandada pel cap de la policia Josep Miquel Duran i el seu número 2, Antoni Cortés. A dia d’avui, Duran i Cortés continuen cobrant els seus salaris, però apartats del dia a dia de la policia, treballant a altres dependències municipals. L’Ajuntament va fitxar de Terrassa Joan Antoni Quesada, i el van posar per sobre de Duran i Cortés, com a Intendent Major. Quesada va venir acreditat per fer una política policial de proximitat i preventiva (més info: ‘L’encàrrec és fer una policia de servei al ciutadà‘).

Més proximitat

El tercer pas en matèria de seguretat, i el primer dissenyat directament per Quesada, serà el canvi de model, que es posa en marxa aquests dies. També amb molta oposició tant dins com fora de la Policia Municipal. Segons dades de l’Ajuntament, es dobla el número de membres de la unitat de proximitat, creada fa poc més d’un any. Als 14 efectius actuals es “podrà passar” (diuen fonts municipals) a 28 durant les hores diürnes.

La xifra permetrà, segons el govern, que hi hagi una patrulla (composada per dos agents) a cada un dels set districtes de la ciutat tant al torn de matí com a la tarda. La finalitat última és vincular més la guàrdia urbana i la ciutadania, convertint els agents en un referent del propi veinat on patrullen. Una forma d’identificar conflictes, fer-se més visibles i poder prevenir mals majors.

Menys agents a la nit?

Per a obtenir més agents a proximitat, s’han capgirat els efectius i, segons el regidor de Serveis Centrals, Albert Boada (Crida) caldrà optimitzar molt la plantilla. Hi ha una forta oposició tant de bona part dels sindicats policials (especialment el Sindicat de Policies Municipals i també de la UGT) com de l’oposició política (especialment Ciutadans i PP, també el PSC i en menor mesura CiU) (més info: ‘L’oposició critica els canvis‘). I és que per potenciar les hores diürnes es retallarà el número d’agents a la nit, que com és legítim cobraven un plus salarial per nocturnitat.

Concentració contra els canvis. Autor: A.Pujadas.
Concentració contra els canvis. Autor: A.Pujadas.

El govern va reconèixer-ho al principi dient que el servei nocturn estava sobredimensionat. Però després ha passat a assegurar que els canvis que ara s’aplicaran no es notaran a la nit. Mantenen que hi haurà el mateix número de policies a la nit, tant al carrer com els destinats a denuncies, central de comunicacions i vigilància d’edificis. L’oposició ha estat forta, sorprenent per moments els comandaments policials i regidors, amb pasquins fins i tot a la Nova Creu Alta alertant als veïns que potser no podran dormir tranquils a partir d’ara.

Comandaments policials (Quesada, el segon per la dreta) amb l'AA.VV Can Puiggener. Autor: @policiasabadell
Comandaments policials (Quesada, el segon per la dreta) amb l’AA.VV Can Puiggener. Autor: @policiasabadell

Tan forta que els comandaments policials de Sabadell han iniciat des de fa dues setmanes tota una gira d’entrevistes amb representants veïnals per defensar el canvi de model i presentar-lo de forma directa als representants veïnals. Les trobades s’allargaran durant tot el mes.

L’Ajuntament respon que la presència policial a la nit (sumant Policia Municipal i Mossos d’Esquadra, qui té la competència sobre seguretat ciutadana), és similar a la de l’Hospitalet, Badalona o Terrassa, ciutats que també superen els 200.000 habitants. Les dades de la consellera d’Interior mantenen que Sabadell està per sota de la mitjana catalana en quant a criminalitat i el consistori diu que només el 7 per cent de les detencions durant el que va d’any s’han produït a la nit.

El canvi generacional, clau de volta

A la llarga, però, tant sindicats policials com comandaments com l’actual govern coincideixen en que cal reforçar la plantilla del cos, fet que no s’ha produït en el que va de dècada. Així aquest any ja hi ha sis nous agents a l’Escola de Policia de Catalunya que aniran a la Policia Municipal de Sabadell. L’any 2017 començarà el procés per contractar-ne nou més. En sis anys es preveu tenir 275 policies municipals a Sabadell, 55 més que ara, quan hi ha 220.

A més, donada l’edat de bona part de la plantilla, un grup grapat d’agents es jubilaran properament. Aquest fet, la renovació de la plantilla, tant en les entrades com també en les sortides, serà el quart gir de volta del canvi.

Foto portada: policies patrullant per la Rambla. Autor: cedida.