Cloenda 50 aniversari FAV. Autor: David B.

Punt i final als actes del cinquantenari del moviment veïnal

  • Navas: “qui consideri que el moviment veïnal està finiquitat ni ens coneix ni coneix els nostres objectius”.
  • Farrés al moviment de barris: “la vostra lluita és la lluita de Sabadell”.

Un centenar i mig de persones han acomiadat aquest divendres al vespre la celebració dels 50 anys del moviment veïnal de Sabadell en un sopar informat a la sala polivalent del Parc del Nord. La trobada ha posat el punt i final a un any que ha tingut en la publicació d’una història il·lustrada, un llibre, un documental i una exposició itinerant els seus actes més destacats. 

Ple gairebé absolut del passat i present del moviment de barris de Sabadell. Des dels més veterans com l’històric president de l’Agrupació de Veïns de Ca n’Oriac i regidor entre 1979 i 1987 Francisco Morales fins els presidents més joves de les agrupacions actuals, com els del Poblenou o La Creu Alta. Representació també política, amb l’alcaldessa Marta Farrés al capdavant, i altres membres del govern com els tinents d’alcaldessa Marta Morell (Podemos) i Jesús Rodríguez (PSC) o els opositors Adrián Hernández (Cs) i Lourdes Ciuró (Junts).

Activitat “frenètica”

En la seva intervenció, l’actual president de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell, Manuel Navas, ha definit el cinquantenari com d’activitat “frenètica”. Ha enumerat l’exposició itinerant, comissariada per Marta López, que han visitat una desena d’equipaments culturals de la ciutat i la cinquantena de conferències a centres educatius de la ciutat, que han arribat a unes 3.500 persones. Així mateix Navas ha destacat la publicació d’un volum, Història del moviment veïnal de Sabadell, escrit pel periodista Antonio Santamaría i el documental que l’acompanya, realitzat pels periodistes sabadellencs Jordi de Arriba i David Bisbal. A més, s’ha editat una història il·lustrada del moviment veïnal, amb 40.000 exemplars.

Manuel Navas en la Cloenda 50 aniversari FAV. Autor: David B.
Manuel Navas durant la seva intervenció. Autor: David B.

En la segona part del cinquantenari, s’ha editat el catàleg de l’exposició, Sabadell ha acollit la trobada de la Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya i la FAV ha impulsat la primera edició, el passat cap de setmana, del Fòrum de Democràcia Local.

“La campanya ha servit per reivindicar el passat, present i futur del moviment veïnal com agent social important de la ciutat. Avisem qui consideri que el moviment veïnal està finiquitat que ni ens coneix ni coneix els nostres objectius”, ha proclamat Navas, abans d’assegurar que “seguim lluitant per frenar les retallades socials i que ens tornin el que ens han robat (sanitat, educació, serveis socials i pensions…”.

El president de la federació d’entitats veïnals s’ha posicionat per la derogació de la reforma laboral, de la llei mordassa i també contra l’avantprojecte de llei Aragonés, per unes pensions justes, el dret a l’habitatge, el treball digne, l’ensenyament i la sanitat pública i els drets socials, econòmics i polítics. “Governi qui governi els barris i Sabadell es defensen”, ha finalitzat.

Farrés: “la vostra lluita és la lluita de Sabadell”

En el seu torn de paraula, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha valorat la tasca del moviment de barris i ha assegurat que ella no entén el moviment veïnal com contrari al govern sinó favorable a la ciutat i ha proclamat que “la vostra lluita és la lluita de Sabadell”. Un sopar a peu dret ha tancat els actes del cinquantenari, no sense atorgar algunes plaques de reconeixement a les entitats federades i persones de referència del moviment veïnal.

Els actes del cinquantenari s’han finançat després de ser un dels projectes escollits pel pressupostos participatius de l’any 2017 i també amb aportacions de les empreses TUS i Aigües Sabadell.

Més informació: ‘50 anys del moviment veïnal de Sabadell‘. 

Foto portada: representants de les associacions de veïns de Sabadell. Autor: David B.