Cuniculus de Can Gambús. Autora: J. Ramon

Quatre apunts sobre l’aqüeducte soterrat a Can Gambús

El cuniculus de Can Gambús és un aqüeducte romà soterrat que ha estat objecte de diversos estudis arqueològics. Fa 20 anys que se’n van descobrir les restes i aquest diumenge el Museu d’Història ha obert l’entrada d’aquesta infraestructura per veure’n una part, ja que no es poden pas resseguir a peu els 121 metres que de moment hi ha excavats a causa de l’estret diàmetre que té i perquè, bàsicament, va per sota terra. L’activitat era gratuïta i ha reunit a una vintena de persones.

Aquesta setmana se celebren les Jornades Europees d’Arqueologia (JEA) i el Museu d’Història ha organitzat una visita guiada al cuniculus de Can Gambús. La guia, Marta Fuentes, ha explicat tot el que se sap d’aquest aqüeducte de l’època romana construït a Sabadell i els visitants han pogut fer-li una ullada; això sí, d’un en un.

1. Abandonat fa més de 2.000 anys

Ningú sap quan es va construir exactament aquest cuniculus, però els experts apunten que es va abandonar l’any 1 d.C (després de Crist). Les restes es van descobrir 2000 anys després (entre el 2002 i el 2003) i a partir d’aleshores els arqueòlegs han anat indagant mentre, paral·lelament, els tècnics del Museu d’Història n’ensenyen la part més visible.

2. Abastava la vila romana de Can Feu

Només és una hipòtesi, però es creu que el cuniculus de Can Gambús servia a la vila romana de Can Feu (on actualment hi ha el centre d’oficines Barcelona Moda Center, a uns 900 metres). La funció del cuniculus era transportar aigua, igual que un aqüeducte, però amb la diferència que ho feia per sota terra. Encara no se sap on connectava l’altre extrem del cuniculus, però la possibilitat de que connectés amb el recentment descobert de Sant Pau de Riu-sec ja està descartada.

3. El tercer més llarg de Catalunya

A Catalunya hi ha quatre cuniculus (dels que se’n tingui constància fins ara). La meitat estan a Sabadell. El darrer no es va trobar fins fa tot just un parell de setmanes (més info: ‘Troben un aqüeducte soterrat de l’època romana a Sant Pau de Riu-Sec’) i fins aleshores el de Can Gambús era el segon més gran de Catalunya (121 metres). Ara és el tercer. Aquest, però, té més pous que el de Sant Pau i Riu-Sec (set) però només s’ha pogut arribar fins al fons en dos d’ells. La guia, Marta Fuentes, ha explicat que aquestes perforacions de 18 metres de profunditat tenien una doble funció: per una banda, permetien millorar la construcció i fer-la més acurada; i per l’altra banda, també garantien un millor manteniment a llarg termini.

4. Visita individual

Que la visita d’aquest diumenge hagi estat individualitzada respon a motius evidents: el cuniculus és tan estret que només es pot recórrer fins on la vista ho permet. És per això que cal entrar d’un en un. Concretament, està situat a la cantonada entre la ronda Jean Monnet cantonada amb carrer Kurdistan.

Més info:

Foto portada: cuniculus de Can Ganbús. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.