Un home se suïcida després que el desnonin del pis on havia viscut 30 anys

Un veí de Sabadell es va treure la vida dimarts al parc de Can Gambús després de ser desnonat del pis on havia viscut de lloguer amb la seva parella durant els darrers 30 anys. La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHCS) ho titlla “d’assassinat per violència classista” i assegura que l’home va ser desallotjat sense cap alternativa habitacional. Reclama a l’Ajuntament que corri amb les despeses del funeral, demanen que s’investigui l’actuació de la policia i la comitiva judicial i exigeixen un habitatge adaptat per a la dona, d’avançada edat i amb greus problemes de mobilitat.

L’home, conegut com a Àlex, vivia amb la seva parella en un habitatge de lloguer a la carretera de Terrassa, a Can Rull. Ella té grans problemes de mobilitat i ell era conegut com a manetes al barri però tenia un estat de salut precari en els darrers mesos, que el va obligar a deixar de treballar. Segons la PAH, la parella va deixar de pagar el lloguer fa poc més d’un any perquè els era “inassumible” si volien seguir pagant els subministraments, per exemple, a més del menjar.

Segons han explicat fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l’abril de l’any passat 2022 es va obrir la demanda per impagament de lloguer. El contracte anava a nom de la dona des de l’any 1983 amb una renda de 480 euros mensuals. En el moment que es va presentar la demanda, el deute era de 3.334 euros. Segons el TSJC, en aquell moment es va posar en avís els serveis socials. L’Ajuntament assegura que ells no van saber del procediment de desallotjament fins a l’abril de l’any 2023. Van intentar contactar “diverses vegades per poder treballar el cas, sense èxit”.

Entre l’abril de 2022 i el fatídic 19 de març de 2024, gairebé dos anys, el procés judicial va anar avançant de forma lenta però implacable. Es va intentar notificar la demanda en dues ocasions a la família però no es va poder així que es va acabant publicant per edicte. La demanada es va resoldre a favor de la propietat, que no és un gran tenidor. La via judicial es va tancar el passat 5 de febrer. Un cop finalitzada, es va assenyalar el passat dimarts 19 de març per al llançament.

Comitiva judicial

El passat dimarts la comitiva judicial es va presentar al domicili. A l’habitatge hi havia un home, l’Àlex, i la dona demandada “en un estat de vulnerabilitat física i sanitària”. Van avisar els Mossos i el 112. L’home va abandonar l’habitatge amb el seu gos. El TSJC defensa que la comitiva judicial no el podia retenir perquè “no era part en el procediment, no apareix en el contracte d’arrendament origen del litigi i no va esgrimir cap circumstància quan va obrir la porta a la comissió”. L’home, de 70 anys, va anar al parc de Can Gambús i es va treure la vida. La dona es troba en aquests moments hospitalitzada de forma temporal.

La PAH demana una investigació

La PAH denuncia el cas i reclama a les administracions un habitatge adaptat per a la dona i suport psicològic i econòmic. Així mateix, volen que s’investigui l’actuació de la comitiva judicial i de la policia, que l’Ajuntament es personi com acusació en el cas. Finalment, exigeixen al consistori que corri amb les despeses del funeral, cosa que l’Ajuntament farà a causa de la situació de vulnerabilitat econòmica de la família.

Segons publica Nació, qui ha avançat la notícia, és el tercer cas en l’últim any en que la pèrdua de l’habitatge comporta la mort d’una persona.

Més informació:

Foto portada: samarretes de la PAH, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.