- La UAB i l’Ajuntament presenten la proposta guanyadora del concurs d’idees per reconvertir l’antiga fàbrica Garcia-Planas.
- Les classes d’Infermeria començaran el curs 2027-2028, un més tard del previst. Les obres es faran per fases.
Representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Ajuntament han presentat aquest dimarts al matí el full de ruta del Campus de les Ciències de la Vida i la Salut, que tindrà el seu epicentre a l’antiga fàbrica Artextil, que ja té projecte arquitectònic, segellat per la UTE Tomàs Morató & Vivas Arquitectos Barcelona SLP, la proposta escollida pel jurat entre la trentena que es van presentar al concurs.
La UAB destaca la gran importància que li dona al seu projecte, palesant que, a banda del Campus de Cerdanyola, Sabadell és l’única ciutat on l’Autònoma compta amb un campus, format per tres potes: el Campus de Covadonga, a l’antic Escorxador, el Parc Taulí, on hi tenen la Unitat Docent, i l’antiga fàbrica Artextil, que l’Ajuntament va comprar per 3,2 milions l’any 2018 i va cedir durant 50 anys a la UAB l’any 2021, aportant-hi també quatre milions d’euros en forma de subvenció per donar embranzida al projecte.
Després del concurs arquitectònic, ja hi ha proposta guanyadora. La firma la Unió Temporal d’Empreses formada per l’arquitecte Tomàs Morató i l’estudi Vivas Arquitectos Barcelona SLP, escollida entre els 28 projectes presentats.
El projecte resol l’adaptació d’un edifici patrimonial protegit en la seva integritat en un equipament universitari. El projecte ocuparà tres espais: l’antiga nau central de la fàbrica, l’espai d’oficines amb entrada pel carrer de Quevedo i la torre on hi havia la sala de cosidores a la Gran Via.
La nau principal tindrà una plaça interior i un espai central de socialització. L’antic cos d’oficines serà utilitzat com a àrea administració i la torre annexa un viver d’empreses i recerca. Pel que fa a les instal·lacions, hi haurà dues entrades. La principal estarà situada a la Gran Via, a l’alçada de la persiana que separava les antigues dues naus de la fàbrica, entre la torre que actuava com a sala de cosidores i la nau principal de la fàbrica. L’altra entrada serà la històrica d’Artextil, d’estil art noveau, a la cantonada entre la Gran Via i el carrer de Quevedo, on s’ubicaran les oficines, despatxos de docents i altres instal·lacions universitàries.
La nau té en total 7.600 metres quadrats. 2.800 seran ocupada per la Unitat Docent de la Facultat de Medicina de la UAB, que hi ubicarà primer la Unitat Docent d’Infermeria, a partir del curs 2027-2028. S’hi preveuen 75 places. Posteriorment, en un termini encara indeterminat, s’hi traslladaran els estudis de Medicina que es fan al Parc Taulí actualment. La torre que dona a la Gran Via serà la seu dels espais de recerca i viver d’empresa del Campus i tindrà un bar-restaurant.
Licitada la primera fase de les obres
Segons ha avançat el rector de la UAB, Javier Lafuente, ha sortit a concurs la primera fase de les obres, els treballs de la qual començaran el primer trimestre de l’any 2026 i acabaran abans que comenci el curs acadèmic 2027-2028, el que implica un retard d’un curs acadèmic respecte al calendari vigent fins ara.
Aquesta fase inclou els espais on s’ubicarà la Unitat Docent d’Infermeria i la part administrativa. Els treballs costaran uns vuit milions d’euros, dels quals l’Ajuntament n’ha aportat quatre milions a través d’una subvenció i la resta els posarà la UAB. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha celebrat el projecte universitari en una nau que no tenia projecte quan va arribar a l’alcaldia, ha assegurat que ha quedat “preciós” perquè “integra les necessitats de la universitat amb el respecte al patrimoni industrial” i ha palesat que ara el lideratge és més de l’Autònoma que de l’Ajuntament amb una frase: “els calendaris ara ja són més seus que nostres”.
Lafuente ha defensat de forma apassionada el projecte, recordant que fora de Cerdanyola, l’Autònoma només té un campus en una altra ciutat, i és el de Sabadell.
“Les universitats ja no només hem de formar llicenciats i graduats sinó que hem de canviar el nostre entorn, convertir-nos en una universitat més ciutadana i ser punta de coneixement. A Sabadell ens serà fàcil connectar-nos amb la ciutat i volem impactar a la ciutat”.
Més endavant, es farà la segona fase per treure a concurs les obres dels espais on aniran ubicats els estudis de Medicina (cosa que implicarà traslladar l’actual Unitat Docent del Parc Taulí), i més endavant la tercera, paral·lela al carrer de Covadonga.
Artextil
L’edifici de l’Artextil va ser construït als anys 40 del segle passat per Santiago Casulleras. És el millor exemple d’arquitectura industrial racionalista de Sabadell. La nau va ser objecte d’una operació immobiliària fa una dècada i mitja. El 30 per cent no protegit es va vendre a Solvia, l’antiga promotora del Banc Sabadell, que hi farà pisos, que s’estan construint ara mateix.
L’any 2017, les peticions per conservar l’Artextil van revifar i l’Ajuntament va augmentar el percentatge protegit, incloent-hi la sala de cosidores i altres elements, de tal manera que es va protegir i salvar el 70 per cent de la superfície inicial del conjunt.
L’Ajuntament va comprar la totalitat de la nau protegida l’any 2018 per 3,2 milions d’euros en una operació que després va estar salpicada de polèmica. A finals de l’any 2021, el consistori va cedir el conjunt a la UAB per un termini de 50 anys. Un any més tard va aprovar una subvenció de quatre milions d’euros per ajudar a la rehabilitació i adaptació. Ara, dos anys després, s’ha presentat el full de ruta, amb un cert retard. I és que el concurs d’arquitectura es va haver de repetir, per un problema formal amb els terminis, cosa que ha comportat un endarreriment.
Foto portada: simulació de l’entrada. Font: UTE Tomàs Morató & Vivas Arquitectos Barcelona SLP / cedida.