- La fundació de l’entitat financera rehabilitarà la Casa Grau, n’adequarà l’annex i hi exposarà 500 peces del seu fons d’art.
- La Generalitat i la Diputació col·laboraran amb el projecte batejat com ‘Sabadell Centre de Cultura’.
La Fundació Banc Sabadell se suma al projecte del Museu de Sabadell a la plaça del Gas i el fa entrar a en una nova dimensió. L’acord ha estat presentat aquest dilluns en un acte al Teatre Principal. En paral·lel al projecte municipal al Museu de Gas, la fundació de l’entitat financera liderarà la rehabilitació de la Casa Grau per fer-hi un centre cultural i encabir-hi fins a 500 obres del seu prestigiós fons pictòric. L’operació ocuparà també les dependències municipals de serveis socials a la plaça del Gas i donarà sortida a la problemàtica de l’actual Museu d’Art.
Si el projecte s’acaba duent a terme tal i com s’ha presentat, es capgirarà com un mitjó la situació dels museus municipals, amb aportacions de la Fundació Banc Sabadell i l’Ajuntament però les possibles de la Generalitat i la Diputació. D’aquesta forma, la plaça del Gas es convertirà en l’epicentre cultural de la ciutat. Malgrat que Marta Farrés ha volgut esquivar dates i ha parlat d’un projecte de “més d’un mandat”, el president del Banc Sabadell i de la Fundació Banc Sabadell, Josep Oliu, n’ha posat una: obrir el centre cultural de la Casa Grau al llarg de l’any 2026. Oliu té pressa.

L’acord eleva per ambiciosa l’actual proposta del govern municipal, que ha comprat l’edifici del Museu del Gas a Naturgy (3,2 milions d’euros) i s’hi ha compromès a ubicar-hi el nou Museu de Sabadell, amb especial atenció a la història, el disseny i el tèxtil. Una proposta que també arriba fins al Vapor Pissit, al carrer del Sol amb Alemanya, on hi haurà part de la col·lecció dels teòrics tèxtils que tant han reclamat el Museu de la Història Tèxtil.
Quina és la novetat?
El més nou, i rellevant, és l’entrada de la Fundació Banc Sabadell al projecte, que el fa créixer i ocupar també la Casa Marcet Font, o Casa Grau, més les dependències municipals de serveis socials a la plaça del Gas. Tot plegat per ubicar mig miler d’obres de la Col·lecció Banc Sabadell. A més, es generaran nous espais expositius per al fons del Museu d’Art, empetitit per la manca d’espai a la Casa Turull. L’entitat financera no vol un museu a l’ús sinó que parla d’un centre de cultura. En altres paraules, més un CCCB o un Caixa Fòrum sabadellenc que no pas un MACBA:
“Volem un centre d’interrelació humana. Un banc no deixa de ser això i volem que el nostre centre cultural sigui un centre de relacions humanes, de cultura oberta als fenomens culturals del món, d’arts però també de filosofia o debats culturals”, ha precisat Oliu.
La Fundació Banc Sabadell farà l’aportació econòmica per rehabilitar i adequar la Casa Grau. I hi mostraran mig miler d’obres de la Col·lecció d’Art del Banc Sabadell. Està centrada en art espanyol modern i contemporani. Les obres que s’exposaran seran les de més valor, premiades i catalogades als llibres anuals de la col·lecció.
Per la seva part, l’Ajuntament aportarà els edificis -tots municipals- i la possibilitat d’ús dels fons tant del Museu d’Història (més de 30.000 objectes, especialment destacables les col·leccions arqueològiques) i també del Museu d’Art (format per gairebé 18.000 objectes, especialment dels segles XIX i XX).
El projecte compta amb l’interès de la Generalitat i la Diputació. La consellera de Cultura, Sònia Hernández, hi ha assistit parlant de “magnífica notícia per la ciutat, el país i per vertebrar el sistema cultural”. També ho havia de fer la presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret, qui ha delegat finalment en el diputat provincial Jesús Naharro. Els representants de les dues institucions s’han mostrat obert a participar en el projecte, deixant la forma de fer-ho per quan estigui més avançat.

L’Ajuntament i la Fundació Banc Sabadell han batejat el projecte amb el nom de Sabadell Centre de Cultura. Com s’ha dit, ocuparà tres edificis a la plaça del Gas més una part del Vapor Pissit. I es complementarà amb el concepte de ‘ciutat museu’: les rutes per les xemeneies, el patrimoni industrial o el Vapor Buxeda Vell.
Com es farà?
Del que s’ha presentat, es deriva molta feina per endavant encara. Hi ha moltes incerteses. Ara es faran dos grups de treball. Per una banda un de caràcter jurídic, per establir el mecanisme de cooperació entre els signants. És a dir, la governança d’un projecte amb operadors públics i privats. Les fonts consultades apunten a un consorci. Per altra banda, es farà un altre grup de treball per definir el projecte museístic i el pla funcional. Oliu ja ha parlat de buscar un director. Hi haurà també una comissió mixta de seguiment.
L’acord entre l’Ajuntament i la Fundació Banc Sabadell arriba amb l’OPA del BBVA com a teló de fons. Malgrat que “no contesto hipòtesis”, Oliu ha reconegut que no hi ha garanties que el projecte s’acabi fent si el BBVA compra el Sabadell.
“Una OPA no deixa res lligat. Però penso que el projecte és bo per Sabadell, pels nostres clients i pels nostres accionistes. Estic segur que hi hagi la direcció que hi hagi hi confiarà perquè es tracta de deixar una cosa que tingui tot el sentit del món i aquesta el té”, ha insistit.
Oliu ha reconegut que vol deixar un cert llegat a la seva ciutat: “fer un lloc que revifi i doni vitalitat a la ciutat que ens va fer néixer”, malgrat recordar que el Banc Sabadell ha finançat algunes activitats culturals “disperses” com l’Associació Amics de l’Òpera, la Simfònica del Vallès, l’Acadèmia de Belles Arts o la Fundació Ars. Justament el president d’aquesta institució, Manuel Costa, marit de la difunta Mariona Creus, cosina germana de Josep Oliu, és el germen del projecte: “un dia en Manel em va dir ‘t’estàs fent gran i has de fer alguna cosa a Sabadell’. La veritat és que em fa molta il·lusió”, ha reconegut.

Per la seva part, l’alcaldessa, Marta Farrés, ha assegurat que l’anunci, que ha anat acompanyat de la firma d’un protocol, és un gran “colofó” per a la Capital de la Cultura 2024 i confia que serà un “catalitzador per a la indústria cultural i que generarà una gran centralitat a la plaça del Gas”.
Foto portada: la Casa Grau, a la dreta, i l’edifici de serveis socials, segons l’avantprojecte. Font: Ajuntament i Fundació BS.
Pingback: La Crida denuncia "llums i ombres" en l'acord per rehabilitar la Casa Grau de la mà del sector privat