Sabadell recorda les víctimes de l’holocaust en el seu Dia Internacional

El monòlit en memòria dels deportats sabadellencs i de totes les víctimes del nazisme s’ha tornat a omplir de flors aquest divendres, quan se celebra el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Un centenar de persones ha assistit a la tradicional ofrena floral que des de fa uns anys se celebra a la plaça Montserrat Roig (Eixample); abans es feia al santuari de La Salut. L’acte ha estat conduït per la periodista de Ràdio Sabadell, Karen Madrid, i ha servit per condemnar el genocidi que hi va haver a mitjans del segle passat.

Entitats, polítics, famílies dels sabadellencs deportats pel règim nazi i veïns a títol individual han assistit a la darrera commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Com cada any, l’acte no només ha volgut donar suport a les persones que se’n van veure afectades, sinó que també ha servit per recordar i condemnar els horrors que es van succeir entre el 1933 i el 1945. El lema d’enguany, Ordinary people (‘gent corrent’, en anglès), ha volgut assenyalar com “en alguns casos, és la mateixa gent corrent qui es creu la propaganda i qui acaba donant suport a un règim que assassina”. En aquest sentit, la tinenta d’alcaldessa de Participació, Benestar Animal i Feminismes, Marta Morell, ha reivindicat la necessitat de continuar vetllant per reparar els danys que va causar el nazisme i reconstruir la memòria democràtica de la ciutat: “El 27 de gener no ha de ser una data més del calendari. El 27 de gener de 1945 va ser el dia en què tota la humanitat va descobrir els horrors del feixisme”.

L’acte en commemoració del Dia Internacional de les Victimes de l’Holocaust. Autor: David Jiménez.

Representants dels col·lectius especialment represaliats pel nazisme, com Ca l’Enredus en representació del col·lectiu LGTBI, l’Associació Gitana de Sabadell o els Testimonis de Jehovà, han encès una espelma. També ho ha fet una representant de la comunitat jueva, el Consell d’Infants i Adolescents i usuaris de CIPO en nom de les persones amb diversitat funcional. “Tots aquells que no complien amb les creences i característiques del règim eren segregats i exterminats”, ha recordat la presentadora de l’acte, la periodista de Ràdio Sabadell, Karen Madrid.

Ofrena floral, aquest divendres. Autor: David Jiménez.

Per acabar, s’ha prosseguit a l’ofrena floral al monòlit en memòria dels deportats sabadellencs i de totes les víctimes del nazisme. Inicialment, la placa estava al Santuari de La Salut, però des de fa uns anys que està a la plaça Montserrat Roig (Eixample). L’Ajuntament, la síndica municipal de greuges, familiars dels deportats i entitats com CIPO o Atendis, entre altres, han fet la seva aportació un any més.

Més activitats

Aquest ha estat l’acte principal del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, però dins d’aquest marc també hi ha programada una ruta per les diferents stolpersteine de Sabadell aquest diumenge. Hi ha dos itineraris, un des de La Creu Alta i l’altre des de sud, a les 11 del matí i cal reservar plaça a través de la pàgina web de l’Ajuntament.

Foto portada: l’acte en commemoració del Dia Internacional de les Victimes de l’Holocaust. Autor: David Jiménez.