La Plataforma per a la Residència dona marge a Farrés per buscar una solució “consensuada”

  • El govern municipal dona carpetada a un acord que sense conveni era paper mullat.
  • L’Ajuntament busca ara un front amb la plataforma ciutadana per anar de la mà a la Generalitat. 

Després de donar carpetada a la via empresa per l’anterior govern per tenir la residència pública del sud, aquest dimecres representants del govern municipal i de la Plataforma per a la Residència del Sud han mantingut una primera presa de contacte. La plataforma ciutadana veïnal dona un cert marge a l’actual equip de govern per buscar una sortida si és “consensuada”. 

El que ara ha passat era previsible. Ha passat el que es va dir que passaria. Ja que fa uns mesos, tant el PSC com la Plataforma per a la Residència del Sud van coincidir a criticar l’acord que va aconseguir l’anterior govern municipal amb la Generalitat (més info: ‘Matías, a la plataforma no la lías‘).

Quin era aquest acord?

En resum: l‘Ajuntament construïa la residència pública i la gestionava malgrat que no li toca. I la Generalitat pagava les places de residència i de centre de dia, ampliant així el número de places a la ciutat (més info: ‘Tot el que has de saber sobre el pacte de la residència‘). Tant la plataforma ciutadana com llavors el PSC van convenir que la Generalitat havia de construir i gestionar la residència, en virtut del repartiment de competències. “L’Ajuntament pot ajudar, però no podem treure-li la responsabilitat a la Generalitat. La titularitat municipal vol dir que l’Ajuntament agafa tot el risc”, deia Marta Farrés, llavors alcaldable, fa cinc mesos.

Foto portada: Juli Fernàndez, Maties Serracant, Chakir El Homrani, Gabriel Fernàndez i Miquel Soler. Autor: David B.
Fernàndez, Serracant, el conseller El Homrani, Fernàndez i Soler, al febrer presentant l’acord. Autor: David B.

El pacte Serracant-El Homrani es va rubricar en un protocol d’intencions, escenificat en sala de premsa. Però era paper mullat si després no hi havia un conveni. Ho va acabar reconeixent al cap d’uns dies el propi alcalde, Maties Serracant (més info: ‘El pacte de la residència, pendent d’un conveni sense data‘). El conveni no existirà perquè amb el canvi de govern a Sabadell es torna al punt de reclamar a la Generalitat que faci ús de les seves facultats i competències. És a dir, que paguin ells l’obra i gestionin el servei o, almenys, es trobi un punt intermig en la línia del que deia Farrés fa cinc mesos, recollit a dalt: “l’Ajuntament pot ajudar”.

Mandat del ple; acord per sortir de la roda

El president de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell i membre de la plataforma, Manuel Navas, subscriu que aquell acord entre l’alcalde Serracant i el conseller El Homrani vulnerava el mandat unànim del ple de novembre de 2015 (més info: ‘Unaninimitat municipal per la residència‘). Aquell dia tots els partits municipals, inclosos ERC o la Crida, van exigir a la Generalitat construir l’equipament.




Dos anys més tard, sobretot els republicans van defensar el pacte com la forma de sortir d’una espiral que no portaria enlloc. És a dir, es podria reclamar de forma infinita que la Generalitat faci la residència, però això no passarà perquè ja fa anys que no construeixen edificis o, com va dir l’exconsellera Bassa en el seu dia, “no destinem ni un euro a totxo”. Aquests fonts sostenen que ara no hi haurà residència.

La reunió d’ara: confiança i consens

Arribats a aquest punt, tornant al punt d’inici, representants del govern i de la plataforma s’han reunit aquest dimecres. Les dues parts coincideixen que és “prioritari” disposar d’aquest servei, davant de la inexistència de places públiques de residència a la ciutat, i de la responsabilitat de la Generalitat en la construcció i posada en marxa d’aquesta residència. En realitat, la reunió ha servit perquè la plataforma doni un cert marge al govern municipal per renegociar. Al cap i a la fi, ara comencen el seu camí i volen temps. Farrés, però, ja ha demanat reunió amb la Generalitat. La trobada també ha servit perquè Farrés es comprometés a buscar una sortida consensuada amb la plataforma que porta 20 anys reclamant la residència. Un gest de mà esquerra valorat a la plataforma, que es va sentir menyspreada per l’anterior govern, especialment amb l’acord final que van conèixer poc abans que la premsa i sense gaires detalls.

És a dir, el govern municipal i la plataforma convenen que ara per ara van de la mà.

Places de titularitat pública

Amb la construcció de la futura residència hi hauria més de 100 places públiques en el centre residencial que ocuparà uns terrenys de titularitat municipal situats davant del parc Central, al costat dels habitatges per a la gent gran.

Fins al moment a la ciutat no es disposa de places de titularitat pública. Sí n’hi ha 1.074 places de residència per a gent gran a centres privats, la qual cosa implica una ràtio per cada 1.000 habitants, inferior a la mitjana catalana. D’aquest miler de places, un 39 per cent compten amb una part de finançament públic, un percentatge també molt menor a la mitjana de Catalunya, situada en el 56 per cent.

Foto portada: reunió Ajuntament amb la Plataforma de la  residència del Sud. Autor: Ajuntament.

Comments are closed.