Les Jornades Europees de Patrimoni 2020

Des de l’any 1991 se celebren a Europa les Jornades Europees de Patrimoni. Aquestes Jornades són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea i  estan impulsades per la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra. Enguany se celebraran els propers 9, 10 i 11 d’octubre.

Municipis i entitats relacionades amb la cultura i el patrimoni participen en aquesta festa cultural programant diferents activitats gratuïtes durant el segon cap de setmana del mes d’octubre i amb totes les mesures de seguretat pel que fa a la covid-19. Un ampli ventall i recorregut -des de visites guiades, jornada de portes obertes, concerts, activitats, tallers i altres- a tot el conjunt de béns materials i immaterials que conformen el nostre patrimoni cultural. Unes jornades que pretenen estrènyer vincles entre aquest patrimoni -que es transmet de generació en generació i conforma el nostre tarannà- i la ciutadania. Un esdeveniment obert a tothom. Es pot consultar l’extensa programació a l’agenda en línia que s’ha preparat per l’ocasió: ‘Jornades de Patrimoni 2020‘.

La comarca del Vallès participa en la programació, i una de les activitats que es contempla és la visita al Marquet de les Roques i el conreu de la vinya a la Vall d’Horta. L’Immaterial Vallès i 5 quarteres – La Muntada han preparat aquesta activitat pel proper dissabte 10 d’octubre a les 10 del matí en la qual es podrà gaudir del patrimoni cultural present a la Vall d’Horta al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Efectivament, dins d’un esplèndid entorn, al final de la vall, es farà una visita guiada al Marquet de les Roques (Diputació de Barcelona). Aquest casal modernista, protegit com a bé cultural d’interès local, va ser restaurat -per  l’arquitecte Juli Batllevell- a l’any 1895 per l’avi del poeta Joan Oliver (Pere Quart) sobre les restes de l’antic Mas Marquet del segle XIII, a tocar de la Font del Llor. Tot seguit anirem a les vinyes del 5 quarteres – La Muntada, un projecte familiar amb ànima social que pretén recuperar l’antic treball de la vinya amb el conreu ecològic de 3,7 hectàrees; on hi trobem cinc varietats locals que s’havien cultivat: Picapoll, Sumoll, Ull de Llebre, Samsó i Garnatxa, totes elles elaborades amb raïm seleccionat i manualment. I, també, farem un tast dels vins. D’aquesta manera ens acostarem a la tradició vitivinícola del Vallès, la qual havia tingut una gran presència a la nostra comarca.

En efecte, abans de l’arribada de la fil·loxera -a partir de la dècada de 1880- la vinya al Vallès era un dels principals conreus de la comarca. Al Vallès Oriental, abans d’entrar al segle XX, la superfície cultivada era de més de 8.000 hectàrees; a l’Occidental l’extensió era semblant però estava més especialitzada i va arribar fins al 68% dels conreus, cosa que significava gairebé 20.000 hectàrees. Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Rubí, Castellbisbal, Sentmenat i també Caldes de Montbui, la Roca del Vallès, Mollet del Vallès i les Franqueses del Vallès, entre altres, eren indrets on el conreu de la vinya era una de les activitats principals. Després de la fil·loxera i en acabar el segle XX la extensió de vinya a la nostra comarca era quasi inapreciable. Avui en dia, a més de petites vinyes pel consum propi, trobem diferents projectes que continuen la tradició vitivinícola de la comarca: Celler de can Morral del Molí d’Ullastrell, Ca l’Esteve a les Casetes de ca n’Oliveró a Castellbisbal, Parc Agrari de Sabadell d’on surt el vi Arraona, i el de la Muntada de la Vall d’Horta. Estaríem parlant d’unes 30 hectàrees dedicades a la vinya.

Així doncs, una jornada europea a la Vall d’Horta on podrem gaudir del paisatge del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el Marquet de les Roques i la vinya, acompanyats pel record i la presència del poeta que hi va fer estada. És a dir, d’un patrimoni cultural ben nostre.

Comments are closed.