Un votant a l'Enric Casassas. Autora: Alba Garcia.

Anàlisi. ‘Les eleccions generals confirmen les tendències de les municipals’

Les eleccions d’aquest diumenge han ratificat a escala local les tres tendències de les municipals de fa dos mesos: majoria clara del PSC, increment de l’abstenció i retrocés del vot independentista i avenç de les forces de dreta i extrema dreta espanyolista. La dada diferencial entre ambdós comicis radica en la mobilització de l’electorat d’esquerres de PSC i Sumar.

Malgrat que l’electorat sap reconèixer les diferències entre les diverses convocatòries electorals, la proximitat  amb les municipals i autonòmiques en algunes comunitats del 28 de maig ens obliga a comparar-les. No només per motius d’ordre temporal si no polítics. Aquestes eleccions avançades han estat la resposta de Pedro Sánchez a les grans victòries del bloc PP i Vox en aquells recents comicis que semblaven anunciar un fi de cicle polític.

La primera dada a destacar d’aquests comicis a Sabadell ha estat el notable increment en 16 punts de la participació (63,4%) amb respecte a les municipals que va ser del només 49,7 per cent. Catalunya, com ja succeí a les municipals, és una de les tres comunitats autònomes on hi ha hagut més abstenció, particularment als districtes de majoria independentista. A Sabadell, aquest fenomen es pot constatar si comparem l’increment de l’abstenció al districte 1, el Centre, que fou del 8,4 per cent i als barris del nord, en la que puja només un 5,5 per cent.

Sens dubte, l’abstenció de votants independentistes ha afavorit extraordinàriament la victòria del PSC a tots els districtes de la ciutat amb 39.754 vots (38,7%). Uns resultats que milloren sensiblement l’escrutini de les generals del 2019, en les que el PSC obtingué a Sabadell 27.028 vots (24%), però son inferiors als de les recents municipals amb el 46 per cent de suports electorals. Aquest augment de quasi 15 punts en el conjunt de la ciutat mostra que els socialistes han aconseguit l’objectiu de mobilitzar al seu electorat amb percentatges del 49,37 per cents dels vots als barris del nord o del 46,45 per cent als del sud, així com uns registres gens menyspreables al centre, amb el 29,3% dels sufragis.

A la seva esquerra, Sumar-En Comú Podem, ha obtingut un gran resultat i s’alça com la segona força més votada. A les municipals van obtenir  5.630 vots (7,24%). Ara quasi han triplicat els seus registres en número de vots (15.389) i duplicat el percentatge (15%). Les xifres mostren que el projecte de Yolanda Díaz pot consolidar-se a diferència del que ha passat amb Ciutadans (Cs).

Si les formacions de l’esquerra (con)federalista han mobilitzat el seu electorat, no es pot dir el mateix de les tres formacions independentistes que han retrocedit respecte a les generals del 2019. A Sabadell, Junts ha estat qui ha resistit millor cedint només el 2 per cent dels vots. ERC, com va passar a les municipals, és qui experimenta una major davallada, perdent el 8,69 per cent dels vots. També, la CUP retrocedeix i passa del 6 al 2,6 per cent dels sufragis. Tanmateix, aquí s’ha d’observar la notable diferència entre el resultat de la Crida per Sabadell a les passades municipals, amb 8.021 vots (10,3%) i els 2.680 vots de la CUP d’ara. Una diferència que potser s’explica pel caràcter municipalista de la Crida que pot superar les fronteres estrictes de l’esquerra independentista o potser perquè el seu electoral ha preferit abstenir-se.

A l’igual que a les municipals del maig, es confirma -desaparegut Cs de l’escena política, que ni tant sols s’ha presentat a les generals- l’avenç de la dreta i l’extrema dreta espanyolista. El PP quasi duplica els seus resultats respecte a les anteriors generals, pujant del 6,4 al 11,8 per cent dels vots. Vox experimenta un creixement més discret passant del 6,8 al 8,2 per cent dels sufragis. Uns resultats que en tots dos casos milloren els seus registres de les municipals (PP, 5,8%; Vox, 6,5%), encara que en un ordre invers ja que ara els populars han superat els suports de Vox.

La notable similitud entre els resultats de les municipals i generals, amb només dos mesos de distància, mostren que aquestes tendències i correlacions de forces podria mantenir-se durant força temps.  

Foto portada: una votant a l’Enric Casassas. Autora: Alba Garcia.

Comments are closed.