Jocs, deures, berenar: així és el nou servei per la infància i joventut del nord de Sabadell

Tocant amb l’institut Jonqueres, a la Plana del Pintor, ha obert les portes darrerament el nou Servei d’Intervenció Socioeducatiu del nord. El centre acull 45 menors fora de les hores de classe i està obert al barri. L’Ajuntament hi ha invertit prop de 600.000 euros. 

El nou servei va començar a funcionar  a les instal·lacions del carrer de les Magnòlies el passat mes de febrer. Està preparat per acollir un màxim de 80 infants i joves de fins a 18 anys, tot i que ara per ara n’acull una quarantena llarga. Està gestionat per la Fundació Idea i el seu concepte va més enllà del tradicional centre de tarda que funciona a mitja dotzena llarga de barris de la ciutat.

Joves jugant al futbolí, aquest dimarts a la tarda. Autor: J.d.A.
Joves jugant al futbolí, aquest dimarts a la tarda. Autor: J.d.A.

Així el nou SIS Nord és un espai de reforç per als menors de famílies usuàries dels Serveis Socials educatius, i representa un espai de jocs, on poder fer els deures però també berenar o jugar. Està equipat amb futbolins o jocs de taula i en breu arribaran ordinadors i consoles. Hi ha sis aules i aquest dimarts mentre uns infants jugaven a jocs de taula, els més grans estaven d’excursió al riu Ripoll.

Vuit centres per a la infància i l’adolescència fora de les hores de classe

El centre complementa l’oferta de centres de tarda que ja existeixen a Sabadell, tot i que hi va més enllà. Des del 2015 s’han inaugurat els centres de la Concòrdia, Merinals (anomenat ‘La casa dels pins’) i ara el nou SIES del Nord. En total, hi ha vuit equipaments destinats a la infància i l’adolescència fora de les hores de classe.

Serveis complementaris

El projecte de centre obert va ser rebut amb contestació al barri de la Plana del Pintor. Finalment, però, s’ha dut a la pràctica ampliant serveis. Així un dels espais tindrà presència d’orientadors laborals del Vapor Llonch, que així tindrà una antena al barri de la Plana del Pintor. D’altra banda, als matins es pot utilitzar per part de la comunitat educativa de l’institut Jonqueres, amb qui comparteix espais. Finalment, també hi haurà el Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF) de la Generalitat dos dies a la setmana. I a mig termini també hi tendrà presència física l’entitat Secretariado Gitano.

La polèmica

Ara fa dos anys, l’Ajuntament va planificar un centre obert (un centre de tarda però també obert a joves de fins a 18 anys) a unes instal·lacions en estat precari prop de l’institut Jonqueres, a la Plana del Pintor. Fins aquell moment s’empraven per la vocalia de Carnaval de l’associació de veïns. El projecte va tenir fortes resistències per part de bona part del veïnat, qui criticava la ubicació perquè consideren la zona “conflictiva” i va recollir prop de 1.500 firmes en contra. El govern municipal defensava l’equipament com una eina per la inclusió social de joves desfavorits. Finalment l’equipament s’ha fet, amb alguns canvis com els serveis complementaris.

Més info: 

Foto portada: infants al SIS del nord, aquest dimarts a la tarda. Autor: J.d.A.