Passeig Alcalde Antoni Farrés o Passeig d’Olzina?

L’Associació Cultural Can Feu recupera la seva proposta pel futur passeig sobre les vies del tren al barri de Gràcia i Can Feu. L’entitat que més ha lluitat per preservar el castell de Can Feu sosté que ha de dur el nom de l’impulsor del bosc i el castell, Josep Nicolau d’Olzina. Recuperen així una promesa municipal des de 1909. 

Josep Nicolau d’Olzina (1841-1924) va ser el propietari del bosc de Can Feu i el promotor del castell de Can Feu des de la seva construcció fins la seva mort, l’any 1924. Segons l’alcalde Josep Maria Marcet a Mi ciudad y yo, es tractava d’un “hombre muy singular, poseedor de una fortuna incalculable, que regularmente venía desde Barcelona en tren y en tren de tercera clase porque no había de cuarta, llevando la comida envuelta en un pañuelo de hierbas para ahorrarse el gasto de la fonda”. 

Josep Nicolau d'Alzina.Autor desconegut/ Col·lecció d'Aleix González.
Nicolau d’Alzina. Autor desconegut/ Col·lecció d’A.González.

Durant les dues primeres dècades del segle XX, d’Olzina va permetre l’ús públic del seu bosc per organitzar-hi festes i aplecs. L’any 1909 va ser declarat fill adoptiu de Sabadell, segons recorda Aleix González, de l’Associació Cultural Can Feu. En aquells moments, va haver-hi un compromís de dedicar-li un passeig que comunicaria el centre històric de Sabadell amb el bosc de Can Feu. Un vial en el seu honor.

Amb la seva mort, l’any 1924, el bosc i el castell van passar a mans del seu nebot, Guillem de Pallejà, marqués de Monsolís. I aquella esplendor passada es va convertir en tala d’arbres, la mort del bosc i la degradació del castell. De nou Marcet, ara sobre De Pallejà: “desde el primer momento le tuvo sin cuidado el bosque y su sentimentalismo, ya que le interesaba por encima de todo era la valorización del terreno ante la previsible e incontenible expansión de la ciudad”.

De tornada al segle XXI, l’actual soterrament de les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) entre la Rambla d’Ibèria i el castell de Can Feu porten a l’actualitat aquell compromís de l’Ajuntament amb Olzina fa més de 100 anys:

“Ens trobem que el futur passeig sobre les vies del tren serà gairebé el vial que es va prometre a Josep d’Olzina al 1909. Un passeig des de la carretera de Molins de Rei fins el bosc i el castell. Es donen les condicions per saldar aquest deute amb Josep Nicolau d’Olzina. No conec cap altre noble que deixés durant 30 anys a un ajuntament fer servir les seves propietats per a ús de la ciutadania, sempre a canvi de no malmetre el bosc i sense cap contraprestació econòmica. No hi ha una sola factura. L’Ajuntament ha de complir la promesa de 1909 dedicar a Olzina el futur passeig”, manté González.

La proposta del Passeig d’Olzina no és nova, ja que va ser feta pública l’any 2015. En aquest temps han recollit unes 700 signatures i s’ha treballat la idea (més info: ‘Un nom just per a un nou Passeig‘).

Ara, però, el futur nom del passeig sobre les vies dels FGC se sotmet a debat públic. L’Agrupació de Veïns de Gràcia ha proposat que es digui Passeig de Alcalde Antoni Farrés. Des de l’Associació Cultural Can Feu, González creu que “Farrés ha de tenir un espai monumental a la ciutat. Però si aquest passeig no es dedica a Josep Nicolau d’Olzina ja no podrà tenir cap altre espai a la ciutat”. Demana una altra ubicació per dedicar un carrer, plaça o parc a l’alcalde de Sabadell entre 1979 i 1999. “Per què no pensem en gran i li dediquem el parc de Catalunya, que va ser la seva gran creació?”, es pregunta González.

Foto portada: les vies del tren, passat el Passeig de Can Feu, amb el castell de Can Feu al fons. Autor: David B. 

Comments are closed.