Passeig d’Olzina o d’Antoni Farrés? L’Associació Cultural Can Feu presenta una proposta alternativa

L’Associació Cultural Can Feu reprèn la seva proposta pel futur passeig sobre les vies del tren al barri de Gràcia i Can Feu. Portaran la proposta al ple municipal aquest estiu. Mentre l’Agrupació de Veïns de Gràcia vol que el passeig es digui Antoni Farrés, en referència a l’exalcalde, i l’entitat vinculada al castell de Can Feu vol que sigui el passeig de Nicolau d’Olzina, ara l’Associació Cultural Can Feu presenta una proposta alternativa. 

L’entitat assegura que l’avinguda que ha quedat després del soterrament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) entre Gràcia i Can Feu, des de l’actual estació Can Feu / Gràcia fins el castell de Can Feu ha de dur el nom de l’impulsor del bosc i el castell, Josep Nicolau d’Olzina, ja que l’ajuntament de Sabadell així ho va prometre a l’any 1909 al seu propietari. Hi ha documentació que així ho avala (més info: ‘El castell de Can Feu‘).

El 2016 van proposar una proposta pel nomenclàtor en aquesta línia. No obstant hi ha altres propostes com la de l’Agrupació de Veïns de Gràcia, qui volia que de la Rambla d’Ibèria al castell el passeig s’anomeni d’Antoni Farrés, alcalde de Sabadell entre 1979 i 1999. No obstant, l’entitat patrimonialista creu que hi ha espai per a tot.

“Si el passeig està partit, podem fer de la Rambla d’Ibèria al castell el passeig d’Olzina i de la Rambla d’Ibèria a l’estació, que és el més maco, el d’Antoni Farrés. No volem posar el nom de l’Olzina en un altre espai de la ciutat perquè no casaria; ha de ser el carrer que va cap al castell”, apunta el president de l’Associació Cultural Can Feu, Aleix González. “Volem que l’Ajuntament compleixi una promesa que ja té 111 anys”, afegeix.

 

L’entitat portarà el debat al ple el proper estiu. Segons González, el noble Olzina “va fer molt per Sabadell i tot gratis”. Va obrir el gran bosc que hi havia al seu voltant a l’ús de la ciutadania, malgrat ser propietat privada. “Va decidir obrir el bosc a la ciutadania durant 30 anys perquè s’hi fessin actes esportius, teatre passejos escolars i festes”, recorda González. Aquell bosc va començar a minvar durant la Guerra Civil i va extingir-se durant les primeres dècades del franquisme, quedant en un no res. “Volem fer memòria d’un home que va ser important a la seva època”, finalitza González.

“No cal barallar-se” amb l’agrupació de veïns, diu el president, ja que el passeig té dos trams i cada tram es pot anomenar d’una forma diferent. Tenen un miler de firmes recollides en aquest sentit. La setmana vinent els representants de l’Associació Cultural Can Feu i de l’entitat veïnal tenen agendada una reunió. No obstant, la darrera paraula la tindrà l’Ajuntament, competent en el nomenclàtor local.

El projecte del Passeig, congelat

No obstant, el futur passeig o parc entre la Rambla d’Ibèria i el passeig de Can Feu, o castell de Can Feu, va per lluny. El projecte guanyador del concurs d’idees ha estat desestimat, després d’un recurs d’una de les emprese que van competir. Ara s’haurà de fer de nou el concurs d’idees, que donarà el punt de partida a la tramitació del projecte. Després caldrà convocar el concurs per les obres i fer-les (més info: ‘Tombat el concurs del futur passeig sobre les vies del tren‘).

Foto portada: representants de l’Associació Cultural Can Feu, aquest matí. Autor: David B. 

Comments are closed.