Una imatge de la mostra 'Sabadell Crea' al Museu d'Art. Autor: D.Jiménez.

El Museu d’Art es rendeix a la moda amb ‘Sabadell Crea’: “és només el principi”

  • El Museu d’Art s’entrega a la col·lecció de vestits de creadors sabadellencs.
  • Farrés confirma que la Col·leció Antoni de Montpalau tindrà espai fix al nou Museu del Gas.

El Museu d’Art de Sabadell acull des d’aquest dijous i fins al 29 de juny l’exposició Sabadell crea, de l’art i l’alta costura a les noves generacions del disseny. La mostra tanca el cicle Sabadell es posa de moda i ha estat precedida per Sabadell teixeix, dedicada a la indústria del teixit, i Sabadell confecciona, dedicada a modistes, sastres i el prêt-à-porter, presentades a l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell. El cicle ha estat ideat per la Fundació Antoni de Montpalau i produït per l’Ajuntament de Sabadell, amb Josep Casamartina i Parassols, com a comissari, en col·laboració amb Ismael Núñez.

Una imatge de la mostra 'Sabadell Crea' al Museu d'Art. Autor: D.Jiménez.
Una imatge de la mostra 'Sabadell Crea' al Museu d'Art. Autor: D.Jiménez.
Una imatge de la mostra 'Sabadell Crea' al Museu d'Art. Autor: D.Jiménez.

La tercera exposició proposa una mirada panoràmica a les dissenyadores i dissenyadors sabadellencs, des dels anys 1950 –els temps de l’alta costura de Balenciaga, per exemple– fins avui. El recorregut de Sabadell Crea omple pràcticament tots els espais del Museu d’Art.

Farrés: “és el principi”

La inauguració de Sabadell Crea ha servit per oficialitzar l’aposta del govern municipal per la Col·lecció Tèxtil Antoni de Montpalau, amb un fons d’armari de 20.000 vestits femenins i seu a Sabadell.

“L’exposició Sabadell Crea és una meravella. Però no és el final. És un escalfament. Tot el cicle Sabadell es posa de moda és el principi. La Montpalau tindrà un espai permanent al nou Museu del Gas”, ha assegurat Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell. “No ens podríem perdonar perdre aquest actiu cultural, que formarà part activa del projecte del Centre de Cultura“.

Per la seva part, Josep Casamartina, alma màter de la Montpalau, ha destacat que la col·lecció “porta Sabadell al món i porta el món a Sabadell”. Sabadell Crea és la 33ª exposició de la Fundació. La primera també es va fer a Sabadell, l’any 2008, a la Casa Arimon. “Va ser la sortida de l’armari”, recorda.

Diàleg entre art i moda

L’exposició va de dalt a baix del museu. Comença al segon pis, a manera de pròleg. Proposa un diàleg entre la moda i l’art, entre pintures com el Corpus de Sang o Manifestació per la República d’Antoni Estruch o les ceràmiques de Marian Burguès amb la indumentària i la moda. S’inclouen tres autors moderns implicats en la indumentària i la moda: Joan Vilacasas, Benet Ferrer i Teresa Carbonell. D’ells s’inclouen vestits pintats o estampats, foulards i barrets, a més d’escultures, dibuixos i ceràmica que els contextualitzen amb la resta de l’obra.

Una imatge de la mostra 'Sabadell Crea' al Museu d'Art. Autor: D.Jiménez.

L’apartat sobre dissenyadors i dissenyadores ocupa el primer pis i la planta baixa. Especial atenció als salons de la Casa Turull estan dedicats a Joan Serra, dissenyador d’alta costura de Santa Eulalia, col·laborador de Pere Formosa i codirector creatiu de la casa entre mitjans dels anys 1950 i finals dels 1970. Serra és un dels autors de qui s’inclou més obra a l’exposició, a manera d’homenatge, amb vestits de carrer, còctel, nit i núvia.

Reconeixement a Toni Miró

Sabadell crea continua a la sala d’exposicions temporals, també del primer pis, amb una extensa i oberta selecció de vestits femenins i masculins de Toni Miró, l’altre dissenyador a qui es ret homenatge. Al costat de Miró, hi ha un bon amic i col·laborador seu, Josep M. Garcia-Planas, amb The Real Garcia, la marca de moda masculina fundada per ell.

Segueix una part dedicada a festa i núvies amb Pep Boluña, Santos López i finalment a Yolancris, de Yolanda i Cristina Pérez, habituals a les passarel·les de Barcelona, Madrid o París. De Yolancris s’inclou el conjunt d’abric i vestit lluït per la també sabadellenca Laura Escanes a les campanades del darrer final d’any a TV3.

Una imatge de la mostra 'Sabadell Crea' al Museu d'Art. Autor: D.Jiménez.
Una imatge de la mostra 'Sabadell Crea' al Museu d'Art. Autor: D.Jiménez.

La planta baixa de Sabadell Crea inclou peces de Txell Miras, Alexis Ferrer, reconegut com un dels 10 millors perruquers del món, i amb Iu Franquesa, creador de la marca de texans Companion, considerada una de les més prestigioses del món pel que fa al denim. Al costat seu hi ha dissenyadors més joves i emergents, com Victor Von Schwartz, i alternatius i heterodoxos, com Roberto Piqueras o Tania Marcial i Clara Navarro, molt compromeses amb temes de sostenibilitat.

Espai dedicat a l’Escola Illa i l’ESDi

Com una aposta de futur, tanca el discurs un espai dedicat a les escoles Illa i ESDi. L’Escola Superior de Disseny (ESDi), amb títol universitari, que depèn de la Universitat Ramon Llull. I l’Illa, Escola d’Art i Disseny, que és municipal, amb títol de grau superior.

Sabadell Crea

L’exposició ha estat comissariada pel propi Josep Casamartina i Ismael Núñez, produïda per l’Ajuntament, amb disseny i coordinació de Marta López Viana i disseny gràfic de Martí Saiz, de l’estudi Cèl·lula.

Foto portada: inauguració de la mostra Sabadell Crea, aquest dijous. Autor: D.Jiménez.