L’Associació Cultural de Can Feu presentarà una moció al ple municipal de maig per demanar que l’Ajuntament sol·liciti la catalogació de Bé Cultural d’Interés Nacional (BCIN) per als jardins de la Torre d’en Feu. Segons ha defensat en roda de premsa el vocal de l’entitat, Aleix González, aconseguir aquesta nova consideració permetria elevar la protecció de l’entorn del monument i optar a més subvencions per a futures obres de restauració.
A finals del segle XIX i principis del XX, el castell de Can Feu comptava amb un preciós jardí romàntic que que envoltava l’edifici. Tal i com ha recordat González, es tractava d’una relíquia que ocupava uns 10.000 metres i que estava decorada amb nombroses plantes, escalinates i flors exòtiques. “Quan la gent veu les fotos es queda meravellada, era com el Laberint d’Horta, però més petit”, ha assegurat.
Després de diversos intents fallits, l’entitat torna a moure fitxa per restituir l’espai. En aquesta ocasió, reclama al consistori un pas senzill: que inicï els tràmits perquè la Generalitat atorgui el màxim grau de protecció a l’entorn del castell. “En aquest cas no podem sol·licitar-ho nosaltres, com vam fer amb la primera catalogació, sinó que ha de fer-ho l’Ajuntament”, ha detallat el vocal. L’etiqueta de BCIN, argumenta, obriria un nou ventall d’oportunitats per al conjunt patrimonial.
“Demanem que sigui BCIN, primer, per aconseguir més protecció. I segon, per poder demanar subvencions a Catalunya, Espanya o Europa. Ja que diuen que no hi ha diners [per recuperar-lo] i que és molt car, crec que pot ser un bon comodí per a ells el fet de poder demanar més diners a Europa o a qui sigui”, ha exposat González.
Pel que fa l’emblemàtica construcció, l’associació ha remarcat que continua a l’espera del paquet d’obres més urgents, que va sortir a licitació per segona vegada després que el primer concurs quedés desert. En aquest sentit, amb l’objectiu de donar a conèixer el seu estat de degradació, l’entitat ha enviat recentment cartes al ministre i la consellera de Cultura, Ernest Urtasun i Sònia Hernández. “Els volem convidar a que vinguin i que coneguin una mica la problemàtica per veure si podem entre tots fer alguna cosa”, ha declarat González.
Contingut relacionat:
Foto de portada: el castell de Can Feu, fa uns mesos. Autor: David Jiménez.