Foto portada: Out of limits, Sense límits i Los Guerrilleros, al Marroc. Autor: cedida.

Els sabadellencs de la UniRaid valoren l’experiència

Els sabadellencs que han participat a la UniRaid, el rally raid que travessa el Marroc per repartir material solidari en zones remotes de difícil accés, ja són a casa. Han tornat amb una bona classificació i un grapat d’experiències viscudes. D’entre els 111 finalistes, Los Guerrilleros han assolit una gens menyspreable vint-i-tresena posició i els Out of limits la dinovena. El tàndem dels Sense límits ha conquerit el cinquè lloc de la taula.

Per establir les posicions, l’organització d’UniRaid ha tingut en compte quatre criteris. S’ha puntuat la distància recorreguda per cada vehicle, premiant més a aquells que han acabat les etapes fent menys quilòmetres. També el grau d’assoliment de les proves especials, com per exemple l’etapa nocturna que van haver d’afrontar els participants el tercer dia de competició. I, clar, la quantitat de material solidari aportat per cadascú; en aquest sentit, segurament UniRaid ha fet una mitja entre la potència del vehicle i els pes que havia de carregar. Potser també la qualitat del material. No se sap ben bé del cert, atès que l’organització no ha donat a conèixer els seus criteris de puntuatge. Finalment, també s’han tingut en compte els “exàmens”, uns tests de cultura general que els joves estudiants rebien cada dia al seu mail i que havien de respondre durant el transcurs de la jornada. Cal recordar, però, que l’objectiu últim d’UniRaid no és conquerir el podi, sinó viure l’experiència d’un raid solidari per les regions remotes del país nord africà.

Classificació d'UniRaid 2019. Els tres guanyadors i les posicions dels equips sabadellencs.
Classificació d’UniRaid 2019. Els tres guanyadors i les posicions dels equips sabadellencs.

I com els hi ha anat als cotxes? L’Ibiza, que els dos components d’Out of limits han batejat com “l’avi” (perquè és la primera generació d’aquest reconegut model de la Seat), està intacte. “Ha tornat perfecte. Brut, però perfecte”, ha declarat Miguel Melero, orgullós. Els vehicles dels Sense límits i de Los Guerrilleros sí que testimonien la duresa de les pistes i les dunes del Marroc. El cotxe dels primers “té problemes mecànics menors, alguns dels quals persisteixen, però amb tot el cotxe tira”, ha assegurat Ismael Vidal sobre el seu Seat Marbella. Per la seva banda, l’Opel de Los Guerrilleros ara “és un Corsa compacte”, segons ha bromejat Adrián Sánchez Carreira. En tot cas, ambdues muntures també han sobreviscut a la UniRaid. “Estem encantats, la veritat. Durant la preparació ens va donar molts problemes, però després, pel que fa a la mecànica, es va portar molt bé”, ha assegurat Sánchez Carreira. “No pensàvem que aguantaria, la veritat”, ha admès rient el seu company, Pablo Tejera.

Ruta de la UniRaid 2019.
Ruta de la UniRaid 2019.

D’entrada, els tres equips pensen repetir l’any vinent. “Ho tenim en ment, sí”, ha reconegut Chayak Perugachy, de Sense límits. Segurament amb el mateix automòbil. “Jo aniria a mort amb aquest cotxe, perquè és molt dur i perquè és molt fàcil de reparar i allà trobes qualsevol component, tot i que és curtet de potència”, ha defensat Vidal. El Guerrillero Pablo Tejera ho té clar: “El primer que li vaig dir a l’Adri, només arribar, va ser ‘hem de repetir’”. Més cautelós és l’altre membre del tàndem, Sánchez Carreira: “La idea és que sí. Ens ha agradat molt, hem fet un grup molt bonic i ens ho hem passat molt bé des del minut u. Però cal veure com ho podem compaginar amb la Universitat”. Sobre si repetir bòlid, discrepen. “Pablo diu que sí. A mi em manca potència. Al cotxe li pesa molt el cul. En tot cas, caldrà fer modificacions. Guanyar una mica d’alçada i de potència”, ha reflexionat Sánchez Carreira. Els Out of limits potser faran dos equips, amb dos Seat Ibiza. El que és segur és que “enguany he anat amb la meva cunyada i l’any vinent toca amb la meva parella”, ha explicat Melero.

Consells per a futurs participants

A preguntes d’aquest digital, els sis joves han traslladat els seus consells per a futurs participants d’UniRaid. Per Sánchez Carreira el primordial és “que vagin a gaudir, que no s’obsessionin amb el tema del puntuatge i d’arribar a temps. Que gaudeixin del viatge”. “I que preparin bé la muntura, perquè el Marroc destrossa cotxes”; “sobre tot una bona cobertura del càrter”, han ampliat Vidal i Melero. I és que, tal i com ha afirmat Vidal, “Les petites avaries sorgeixen, però pots seguir. Has de prevenir les grans”.

En aquest sentit, un altre consell que els estudiants han traslladat és que “provin el cotxe abans d’anar. Que s’assegurin que realment funciona”, ha aconsellat Melero. “Que no vagin amb la por de ‘no ho trencaré per aquí perquè ha d’aguantar el viatge’. Si s’ha de trencar, millor que es trenqui aquí. L’has de provar”, ha assegurat Sánchez Carreira. I, per Perugachy, “millor que els provin carregats”.

Queralt Pérez, per la seva banda, ha destacat que “vagin amb la ment oberta perquè coneixeran a moltíssima gent. I que aconsegueixin molt material solidari perquè és un punt molt important per l’organització i per la gent que ajudaran”.

Ja estan obertes les inscripcions per la UniRaid de l’any vinent. La novena. Tindrà lloc del 15 al 23 de febrer de 2020.

Foto portada: Out of limits, Sense límits i Los Guerrilleros, al Marroc. Autor: cedida.


SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Sabadell Còmics (antiga Norma Comics Sabadell)