El pessebre monumental de Parets del Vallès

A prop de l’Ajuntament i de l’església de Sant Esteve, en un local municipal de sota la Plaça de la Vila, podrem trobar el pessebre monumental de Parets del Vallès. L’encarregada del muntatge és l’Agrupació Pessebrista Parets, la qual sobre una taula que oscil·la entre els 180 i els 230 metres quadrats basteix el pessebre. Un pessebre que a l’any 1996 va entrar a formar part del Llibre Català de Rècords: el pessebre sobre taula més gran de Catalunya.

Efectivament, el pessebre monumental de Parets és un conjunt paisatgístic que representa el naixement del nen Jesús. Mitjançant diversos elements: figures, rius, masos, muntanyes i altres; es dona forma a un conjunt que evoca el costum i tarannà  popular. A l’edició de 2018-2019 es recreava el massís muntanyós de Montserrat nevat i alguns dels pobles del voltant com són Collbató, el Bruc i Monistrol de Montserrat. Al voltant de 1000 figures de diferents mides uns 5.000 quilos de sorra, 3.000 litres d’aigua -emmagatzemats en dipòsits sota la taula- per recrear rius i saltants d’aigua, molsa, plantes i branques per simular els arbres, entre altres, formen part del material utilitzat en la construcció d’aquest pessebre de taula monumental. Un material natural i reciclable. La taula del pessebre esta envoltada de finestrals per visualitzar tots els detalls del conjunt. A diferencia dels diorames, els pessebres sobre taula poden ser observats des de diferents punts de vista, seguint un perímetre delimitat.

Els inicis de l’Agrupació Pessebrista de Parets es remunten a l’any 1959, quan un grup d’amics feia un pessebre tradicional sota l’església de Sant Esteve. A partir de 1963 el grup es va traslladar a Can Rajoler on va continuar amb el muntatge. L’auge pessebrístic de la dècada dels 60,s del segle passat, i en particular dels pessebres vivents, va portar a la representació d’uns quadres al porxo de la rectoria de l’església. A l’any 1974 es va traslladar el pessebre vivent al Bosquet de la Fàbrica: comptava amb una superfície de 3.500 metres quadrats, hi participaven unes 140 persones, a més d’animals com xais, bous, aviram, entre d’altres. Finalment, a l’any 1986 es decideix fundar l’Agrupació Pessebrista Parets, és el començament del Pessebre Monumental sobre taula. Durant les primeres edicions el pessebre es muntava i desmuntava cada any, doncs la cessió de l’espai per part del ‘Ajuntament era temporal. El primer pessebre ocupà 40 metres quadrats. Any rere any va anar creixent fins arribar als 320 metres quadrats de l’any 1996, xifra rècord com assenyalàvem al començament d’aquest escrit.

Bàsicament, al mes de febrer s’inicia la preparació del pessebre. S’acostuma a projectar una estructura central que dura dos o tres anys -cas de les muntanyes de Montserrat-  des d’on s’articula el conjunt. Al llarg de l’any es van construint les diferents maquetes: masies i masos; el paisatge i la seva morfologia amb els camps, muntanyes, horts valls i altres. Mentre, es va instal·lant l’enllumenat i els  canals per on ha de passar l’aigua. Després les figures i objectes necessaris per evocar l’efecte paisatgístic desitjat. La grandària del pessebre implica que tots els elements que en formen part han d’estar adequadament col·locats, cercant la perspectiva òptima. A principi del mes de setembre es comença a muntar el pessebre. El públic el pot visitar des dels primers dies de desembre fins la darrera setmana del mes de gener, coincidint amb la Festa Major d’Hivern de la Vila.

El pessebre  monumental de Parets és una dedicació a la cultura relacionada amb el naixement de Jesús. Tanmateix, representa en miniatura, paisatges, oficis, quotidianitat, vestimentes i arquitectura, entre altres. Per l’elaboració d’un pessebre monumental cal tenir coneixement de tècniques pròpies d’oficis artesans, les quals es transmeten als nous membres de l’Agrupació o es van aprenent mitjançant el contacte amb altres agrupacions pessebristes. El suport de la població paretana i de les viles veïnes és cabdal; en les ultimes edicions han visitat el pessebre unes 10.000 persones, destacant la visita d’escoles. El singular pessebre monumental de Parets del Vallès és una de les activitats nadalenques més arrelades al municipi. Enguany el podrem gaudir des del 4 de desembre fins el 24 de gener de 2022 -si la situació sanitària ho permet- i estarà ambientat a Egipte, com ens avança el president de l’Agrupació, Albert Pérez.

Comments are closed.