Vaca cega Vacarisses

La Vaca Xula de Vacarisses al Vallès

Casada amb el Bou de Foc del Vendrell a l’any 1996 -1ª Trobada de Bous de Catalunya, en una cerimònia oficiada pels alcaldes del Vendrell i Vacarisses-, la Vaca Xula de Vacarisses s’ha convertit en la protagonista de la Festa Major Petita -en honor a sant Felip Neri- d’aquesta vila del Vallès on el darrer cap de setmana del mes de maig més proper a la festivitat se celebra la Baixada i Vetlla de la mateixa.

El 2008 la Colla de Gegants de Vacarisses va voler revifar aquesta festa partint d’un relat llegendari que té com a protagonista la figura d’una vaca. La llegenda ens explica que a principis del segle XVIII el senyor Llopis Amat de Vacarisses era l’amo de tot allò que es podia divisar des del seu castell, eren temps on la sequera assolava  la comarca i la vila passava gana mentre el senyor vivia en l’opulència. Un dia, en sentir un noi cantar la injustícia de la situació –“Quan vindrà el dia en què l’home valgui més que pous i cases, més que les terres més bones, més que les plantes i els arbres. Quan vindrà el dia en què a l’home no se’l pesi amb les balances” -es va tancar al seu castell tot entristit. Al cap d’uns dies, volent reparar el mal, va reunir tot el poble davant la porta del castell i prometé que ell i els seus successors donarien cada any una vaca al poble per fer més lleu la penúria que patien. Actualment es recrea aquest fet que culmina l’endemà amb un àpat popular on es menja una vaca que s’ha estat cuinant durant la nit del dissabte.

Amb una Fira ambientada al segle XVIII i un seguit d’activitats complementàries, el dissabte a la tarda comencen a arribar a la vila colles de gegants d’arreu de la comarca i d’altres indrets per fer la plantada, cercavila i lluïment. A més a més de castells i ballades de diferents esbarts a la plaça Joan Bayà, els gegants de la vila: Manel d’Amat i Junyent – peça que representa al virrei Amat, el qual va néixer al Castell de Vacarisses-, Francesca de Fivaller i de Bru -la seva esposa-, Peret Seró -personatge popular del poble del segle XX- i la Vaca Xula, emblema del poble; presideixen la plaça amb la muntanya de Montserrat al fons. En aquest sentit la Vaca Xula fa honor a la vila de Vacarisses,  el nom de la qual sembla que prové d’un topònim que indicaria o voldria significar “lloc de vaques”. La Vaca Xula, element del bestiari popular català, fou construïda a l’any 1992 al Taller del Drac Petit de Terrassa per Jordi Grau i pertany a la Colla Gegantera de Vacarisses. Fou apadrinada pels gegants d’Hostalets de Balenyà, té una alçada de 1,65 metres i pesa 17 quilos. Des del seu casament, com dèiem més amunt, la família ha augmentat amb les “vaquetes”. La Festa Major Petita, sant Felip Neri a finals de maig; la Festa Major d’estiu a principis d’agost i la Trobada de Gegants són les principals celebracions en què podem gaudir de la seva presència.

Amb una representació prèvia de la llegenda i l’encesa del foc, a les 12 de la nit del dissabte comença la Baixada de la Vaca des del mil·lenari Castell de Vacarisses, avui equipament cultural, fins a La Fàbrica del poble, un altre equipament municipal adscrit a la Regidoria de Cultura. És una cercavila que transcorre pels carrers, acompanyada dels gegants que esmentàvem més amunt, un gran estol de nens i nenes amb torxes que il·luminen el camí i el so dels esquellots. En acabar la Baixada té lloc el Ball de l’Ós on l’Esbart Dansaire de Vacarisses, amb l’acompanyament de gralles i timbal -Grallers de Vacarisses- són protagonistes. Serà el punt de partida de la llarga Vetlla: la cocció d’una vaca a foc lent. Això, permetrà deixar-la al punt per l’Aplec de la Vaca del diumenge al matí on es convertirà en el primer plat  que s’assaborirà en un multitudinari dinar popular.

Comments are closed.