Vinya Vall d'Horta

La vinya a la Vall d’Horta al Vallès

Ara, a final d’octubre i principi de novembre, quan els pàmpols dels ceps groguegen i la tardor és ja present entre nosaltres ve de gust passejar per les vinyes de la Vall d’Horta i deixar-nos portar per aquesta llum tan especial i calma.

Amb la verema, les tasques de la vinya han acabat de moment, no fa pas gaire – la natura no entén els calendaris humans- i ha arribat l’hora d’un cert descans. Emperò, a la vinya, hi ha feina tot l’any: esporgar a l’hivern, soques, llaurar, formar ceps,  entre d’altres. La Vall d’Horta, situada al bell mig del cor del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i molt lligada a l’aigua dels torrents i rieres, no és un lloc de pas i hem d’anar expressament; però paga la pena, ja que a més de les vinyes podrem trobar-nos el Marquet de les Roques, el casal modernista, construït per l’avi de Pere Quart a final del segle XIX i lloc d’estiueig del poeta, el qual veié brollar tot l’any la font del Llor.

Com és conegut, abans de l’arribada de la fil·loxera -a partir de la dècada de 1880- la vinya al Vallès va ser un dels principals conreus de la comarca. Al Vallès Oriental, abans d’entrar al segle XX, la superfície cultivada era de més de 8.000 hectàrees; a l’Occidental l’extensió era semblant, però estava més especialitzada i va arribar fins al 68% dels conreus, cosa que significava gairebé 20.000 hectàrees. Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Rubí, Castellbisbal, Sentmenat i  també Caldes de Montbui, la Roca del Vallès, Mollet del Vallès i les Franqueses del Vallès, entre d’altres, eren indrets on el conreu de la vinya era una de les activitats principals. Després de la fil·loxera i en acabar el segle XX l’extensió de vinya a la nostra comarca era quasi inapreciable. Avui dia no hi comptaríem més de 30 hectàrees. Amb tot, aquest conreu i el seu patrimoni intangible ha arribat als nostres dies i es fa cada anyada més present entre nosaltres. A més dels pobles del Vallès Oriental que produeixen raïms pels vins d’Alella; al Vallès Occidental -amb el suport del Consorci de Turisme: Al  Vallès, veremem!- trobem diferents projectes que continuen, i altres recuperen, la tradició vitivinícola de la nostra comarca: Celler de can Morral del Molí d’Ullastrell, Ca l’Esteve a les Casetes de ca n’Oliveró a Castellbisbal, Parc Agrari de Sabadell d’on surt el vi Arraona, i el de la Muntada de la Vall d’Horta. Ens aturarem a la masia La Muntada, on l’Adrià Garriga i l’Àngela Ramon encapçalen un projecte familiar de recuperació de la vinya i inclusió social, en uns terrenys de la Diputació de Barcelona on a més trobem una aula de natura a través de l’entorn natural del Parc Natural de Sant Llorenç i el seu ric patrimoni.

Des de la Muntada, aquest projecte familiar pretén viure de la terra i recuperar l’antic treball de la vinya amb cultiu ecològic. En 3,7 hectàrees hi trobem cinc varietats locals: Picapoll, Sumoll, Ull de Llebre, Samsó i Garnatxa. Totes elles elaborades amb raïm seleccionat i veremat de forma manual. Les vinyes estan situades a uns 500 metres sobre el nivell del mar, i el clima propi de la Vall -hiverns suaus i estius secs i calorosos-  fa que a l’octubre o més tard encara s’estigui veremant. El vi porta el nom de 5 quarteres i fa referència a les cinc varietats recuperades i esmentades més amunt, també al projecte familiar -cinc són els membres de la família- i  a les cinc quarteres del poema de Joan Oliver – Pere Quart: “… cinc quarteres massa terra. Com el Vallès no hi ha res” de les Corrandes d’exili. Tanmateix, com diu l’Adrià, quartera és un mot antic de mesura i amb la seva utilització “volem significar la recuperació de la cultura i tradició de vinya al Vallès”.

El projecte va néixer a la Masoveria del Marquet de les Roques i es traslladà a la masia la Muntada. Després de més d’una dècada d’aprenentatge i recuperació de tècnica i cultura vitivinícola, la  pervivència del patrimoni immaterial associat al conreu permet entendre millor l’entorn de la Vall i els seus habitants. A la verema i en les diferents feines de la vinya, a més dels joves de L’Olivera, s’hi apleguen alumnes d’institut, veïns i altres.

Les tasques de la vinya i l’elaboració del vi 5 quarteres es fa, com dèiem més amunt, amb la col·laboració de L’Olivera, cooperativa que incorpora persones amb risc d’exclusió social que participen d’una forma activa en el procés. La cooperativa va endegar la seva tasca l’any 1974 a Vallbona de les Monges i des de l’any 2010 és present a la masia de Can Calopa de Dalt al Parc Natural de Collserola en una finca de l’Ajuntament de Barcelona, on es cultiva l’olivera i el vi. Al celler de Can Calopa s’elabora -a més del 5 quarteres– el Vinyes de Barcelona i Vinyes de Collserola i el vi Arraona de les vinyes del Parc Agrari de Sabadell. 20 joves en risc d’exclusió social o discapacitat intel·lectual són els encarregats de l’elaboració del vi -sota el guiatge de l’enòleg Iñigo Haughey- i de part de les feines a les terres de la masia la Muntada. D’aquesta manera el projecte de la Vall d’Horta, endemés de recuperar les varietats locals autòctones, ajuda a la inclusió social i és una font de sociabilitat. Aquesta passejada, com dèiem al començament, a més de gaudir dels colors de la tardor ens permetrà “maridar” les vinyes i el seu vi amb la presència i record del poeta que estiuejava al fons de la Vall.

Comments are closed.