Foto: J.d.A

Civisme i consum responsable

La Síndica Municipal de Greuges obre secció a iSabadell. A partir d’ara, cada dues setmanes respondrà les vostres inquietuds, explicarà les seves resolucions i reclamacions i explicarà com es defensen els drets de la ciutadania des de la seva institució. Si teniu queixes o creieu que l’administració local ha vulnerat els vostres drets, a més de contactar amb ella, podeu enviar les vostres qüestions a redaccio@isabadell.cat. Aquest dissabte dedica el seu espai al consum durant aquestes dates.

Les festes de Nadal són un molt bon moment per practicar dues de les accions que contribueixen a protegir drets dins i fora de la nostra ciutat: el civisme i el consum responsable.

Del civisme en podem parlar molt i ens afecta molt en el nostre dia a dia. Civisme és no aparcar sobre les voreres, per exemple, per anar “un moment de res” a recollir persones o, en aquesta època, paquets i regals. Aquest “moment de res” pot suposar un obstacle insalvable per a persones amb mobilitat reduïda o amb discapacitat visual, o un entrebanc innecessari per a vianants de tot tipus. Civisme també és reciclar i dipositar, allà on toca, els papers, cartrons i envasos que, inevitablement, abundaran aquests dies. Recordeu també que hi ha una deixalleria mòbil circulant per la ciutat que pot facilitar el rebuig de materials que caldria portar al punt blau o cartrons de gran volum. En aquest enllaç trobareu informació dels recorreguts per districte. Els residus fora del contenidor embruten i obstaculitzen també el pas dels vianants. Civisme també és minimitzar el soroll a la via pública a partir dels horaris en que no es pot parlar fort ni cridar. Respectem el descans dels veïns, perquè el soroll també genera problemes greus de salut. I civisme, finalment, també és fer un ús responsable del vehicle privat: a Sabadell tenim una bona xarxa de transport públic que ens pot facilitar molt els desplaçaments interns.

I sobre el consum responsable, podem parlar-ne també i molt. Té a veure amb comprar joguines no sexistes, en vigilar la procedència dels productes que adquirim, pensant on i com s’han produït, per tal que l’impacte ambiental en el transport i la producció sigui el mínim possible, i que les persones que l’han produït hagin comptat amb una garantia de drets que, en alguns casos i en alguns països, no estan garantits.

Aquestes festes són per retrobar-nos amb la familia i els amics i compartir bones estones i bons moments. Fem que això sigui així per a tothom. Molt bones festes a totes i tots!

Foto portada: deixar mobles fora dels contenidors, una mostra d’incivisme. Autor: J.d.A.