Us agrada viure a Sabadell (II)?

M’he decidit a escriure una segona part de l’article Us agrada viure a Sabadell? per intentar donar veu o resposta als nombrosíssims comentaris –més de 160- que ens heu deixat a Facebook i Twitter arrel de l’article.

En primer lloc, moltíssimes gràcies per compartir les vostres sensacions respecte la ciutat. Només pel fet de dedicar-hi una estona a reflexionar, ja mostra que estimeu la ciutat i que voleu que aquesta millori en alguns aspectes.

Hi ha hagut opinions de tot tipus i en tots els sentits: persones que s’estimen la ciutat i els encanta tal com és, sense més; d’altres, que, malgrat admeten que es viu prou bé, assenyalen aspectes de millora concrets que els afecten en el dia a dia; fins d’altres, que directament opinen que la ciutat està molt degradada i critiquen la manca d’acció municipal per pal·liar la situació. En general, els temes de cura de l’espai públic, incivisme i brutícia estan presents en la major part dels comentaris que hem rebut.

Vivim en una ciutat molt diversa amb molts barris i districtes i moltes realitats diferents. Però aquests espais, tots, comparteixen unes mateixes característiques: l’ús comú que en fem. I quan aquest ús es veu afectat per l’incivisme, la brutícia, la manca de reciclatge, l’acumulació de residus voluminosos, la manca d’arbrat, el poc respecte a bancs i places, cotxes aparcats sobre les voreres, crema de contenidors, les dificultats d’accessibilitat i transitabilitat de les persones amb mobilitat reduïda, etc. és quan podem dir, i heu exposat abastament en els comentaris, que la ciutat que tenim ara, no és la ciutat on us agradaria viure.

Dir-vos que jo, personalment, m’estimo molt la nostra ciutat. De fet, no m’hauria decidit a fer de Síndica sense aquest amor per Sabadell i sense aquesta vocació propositiva per millorar aquells aspectes que no són del tot eficients. I és en aquest sentit de proposició que he demanat a l’Ajuntament, des de que vaig ser nomenada fa gairebé tres anys, que actuï sobre l’espai públic en nombroses i diverses resolucions i actuacions d’ofici (pla de l’eix central, parades provisionals d’autobusos, regulació dels vehicles de mobilitat personal, creació d’agents cívics als barris, millora del polígon de Can Roqueta, millora de la taxa de residus, millora de les parades d’autobusos, etc.), a més de totes les actuacions empreses a petició de la ciutadania sobre temes específics que afecten els seus carrers (poda d’arbres, reparació de ferms, limitació de velocitat en carrers on hi ha escoles, etc.).

L’espai públic és de tots i de totes, i l’hem de valorar, cuidar i respectar. Sempre hi haurà qui adoptarà actituds incíviques que el perjudiquin, però crec que, si ens estimem la ciutat, hem de vetllar perquè aquests comportaments siguin els mínims possibles, educant des de casa les criatures perquè entenguin quin és el paper del lloc on vivim, i actuant de forma responsable quan transitem l’espai públic.

Si em permeteu, a risc de semblar una mica alliçonadora, comparteixo alguns consells de “bona ciutadania” que potser podríem practicar:

  • No llencem papers ni burilles de tabac al terra.
  • Recollim els excrements del gos i portem una ampolleta d’aigua per netejar el terra de l’orina del nostre animal de companyia.
  • No aparquem sobre les voreres –ni hi circulem! Si el carrer és massa estret i pensem que podem topar amb els cotxes aparcats, busquem vies alternatives- encara que pensem que és poca estona (potser en aquell moment alguna persona no pot sortir del seu portal o ha de recular tot el carrer per poder passar).
  • Intentem comprar coses sense embolcalls de plàstic i llencem cada residu al seu.
  • Prioritzem el transport públic, anar a peu o en bicicleta abans que agafar el cotxe per circular per la ciutat.
  • Fem servir el telèfon de recollida de mobles o desplacem-nos a les deixalleries (Punts blaus) de la ciutat per portar aquells residus que no van a cap dels contenidors de carrer (l’ús de la deixalleria genera descomptes en la taxa de residus).
  • I tot allò que considereu oportú per tal que l’espai públic que compartim ens generi més ganes de viure a Sabadell i més amor per la ciutat.

Perquè, com diu el garrotí que ara decora les samarretes que fan declaracions d’amor per la ciutat, “Sabadell és capital del Vallès Occidental, de les terres catalanes i del món en general!”.

Foto portada: el parc d’Odessa. Autor: J.d.A.

Comments are closed.