Drets Humans Universals?

La Síndica Municipal de Greuges obre secció a iSabadell. A partir d’ara, cada dues setmanes respondrà les vostres inquietuds, explicarà les seves resolucions i reclamacions i explicarà com es defensen els drets de la ciutadania des de la seva institució. Si teniu queixes o creieu que l’administració local ha vulnerat els vostres drets, a més de contactar amb ella, podeu enviar les vostres qüestions a redaccio@isabadell.cat. Aquest dissabte dedica el seu espai a un article sobre la commemoració del Dia Mundial dels Drets Humans. 

L’any 1948, el món es va posar d’acord per reconèixer tot un seguit de drets inherents a l’espècie humana, amb l’objectiu de consensuar unes bases per la convivència a nivell mundial, després de la sagnia que van suposar la Gran Guerra i la Segona Guerra Mundial. La Declaració Universal va ser una resolució adoptada solemnement per les Nacions Unides, com a base d’una nova ètica humanista del segle XX.

Dècades més tard, amb l’anomenada Declaració Universal dels Drets Humans Emergents, s’han incorporat tot un seguit de nous drets que volen actualitzar i ampliar el ventall de drets que les persones tenim, des del treball i l’experiència de la societat civil global del segle XXI.

En paral.lel, les Nacions Unides ha dissenyat tot un seguit de mecanismes de garantia a nivell mundial per aquests drets, així com tot de convencions específiques per abordar amb més profunditat temàtiques diverses com la discriminació envers les dones, la tortura, els drets dels infants, etc. Tot, per dotar-nos d’un marc legal i ètic global que protegeixi les persones de qualsevol abús.

Refugiats al camp bosni de Vucjak, on hi ha risc de morir a causa del fred. 

A la pràctica, però, ens trobem que fins hi tot aquells drets més bàsics, com és el dret a la vida, no estan garantits, ni tant sols pels països que més bandera fan dels drets humans. Cada dia, moltes persones arrisquen la vida creuant el mar escapant de les guerres i les mancances econòmiques, com és el cas de les 62 persones que han mort aquesta setmana intentant creuar l’Atlàntic per arribar a les Canàries, I si, amb sort, arriben a terra, són enviats a camps de refugiats com el de Vucjak a Bòsnia, on les condicions són tan precàries que el Consell d’Europa i Creu Roja ja han alertat que hi poden haver molts morts donat l’intens fred que pateixen.

Però a la nostra ciutat també hi ha persones que no tenen els drets bàsics garantits: les persones sense llar que dormen al carrer o en infrahabitatges, les persones que mengen gràcies a les entitats socials o al Rebost Solidari, persones que viuen situacions de violència a les seves llars sense tenir eines per defensar-se, persones assenyalades o privades de llibertat de forma qüestionable, etc.

Com a ciutadania, hem de defensar sempre els nostres drets i també els hem d’exercir, perquè és la única manera que tenim de garantir-nos-els, més enllà de demanar als nostres governs que treballin per evitar la vulneració de drets que es poden donar en tots els àmbits socials. Però també com a ciutadania, hem de fer auto anàlisis per evitar vulnerar els drets de les persones que conviuen amb nosaltres, ja que moltes vegades els estereotips criminalitzen i generen situacions de vulneració de drets promoguts per la mateixa societat civil, que no ens podem permetre el luxe de promoure.

Celebrem el dia de la Declaració Universal dels Drets Humans, treballant perquè aquests drets siguin garantits per tothom, siguin realment universals.

Foto portada: atenció de voluntaris de la Creu Roja a persones sense llar. Autor: David B. 

Comments are closed.