José Moraleda. Autor: cedida.

José Moraleda: de Guadahortuna a Podem passant per la UH

José Moraleda Martínez va néixer el 2 d’agost de 1946 a la població granadina de Guadahortuna. Un dels pobles importants de l’emigració espanyola a Sabadell. Des d’aquesta vil·la, com des de Loja o Pedro Martínez, van arribar durant les tres dècades centrals del segle XX milers de proletaris, mà d’obra jove, a omplir les fàbriques de la llavors ciutat industrial: ODAG, Suñer o UH. La ciutat ha canviat, però els vincles es mantenen malgrat el pas dels anys. I així quan en plena crisi del 2008 quan la Grossa de Nadal va somriure el bar Sócrates de Can Rull, 60 dècims de la Grossa també van tocar el municipi granadí. 

Si Guadahortuna és un dels noms forts de l’emigració, la vida laboral de Moraleda va anar lligada a un gran nom del Sabadell industrial, segurament el darrer gran vaixell de la ciutat fàbrica: Unitat Hermètica. Allà va fer tota la seva carrera professional. Va entrar jove a la fàbrica i va sortir per jubilar-se. Com es feia abans a la Sabadell, a la Catalunya, industrial. Tota la vida muntant compressors per a frigorífics. Sindicalista i lluitador, també contra Franco, va ser un dels vells batalladors que es van veure atrets per la irrupció d’un nou partit polític a meitats de la passada dècada i va afiliar-se a Podem.

Moraleda vivia a la Concòrdia i jugava al dòmino al bar La Escalera. Mà d’obra obrera jubilada, però activista, que va veure amb il·lusió la irrupció de Podem, i s’hi va adherir.

“Va ser un dels fundadors del cercle de la Concòrdia. Era un home agradable, que no discutia amb ningú però que es podia tirar hores parlant. Venia sempre a les reunions. Malgrat que ja tenia més de 70 anys deia que ell ara lluitava pels seus fills i pels seus nets”, diu Marta Morell, companya de cercle i actual secretària general del partit lila a la ciutat, a més de tinent d’alcaldessa.

José Moraleda tenia dos fills, un home i una dona. El 19 de març, dia del pare i en plena corba de la pandèmia, va ingressar a l’hospital Parc Taulí per la Covid-19. Després de dos llargs mesos lluitant a la Unitat de Cures Intensives, el seu cor roig, i al final una mica lila, es va aturar per sempre el passat 26 de maig.

Foto portada: José Moraleda. Autor: cedida.