Diari de campanya (11). Comença la setmana decisiva

Dilluns plujós per donar la benvinguda a la setmana que, quatre anys després, tornarà a citar els sabadellencs a les urnes per decidir qui governarà la ciutat. Després d’un cap de setmana marcat per la cursa solidària i la publicació d’una nova enquesta electoral, els partits han omplert l’agenda del dia explicant noves propostes de cara al 28-M. A l’horitzó, el debat de caps de llista del pròxim dimecres organitzat pels mitjans locals.

[Nota de la redacció: aquesta informació és viva i es va actualitzant al llarg del dia a mesura que les formacions polítiques van presentant les seves propostes]

PSC vol transformar la ronda Collsalarca

El Partit Socialista vol renovar la ronda Collsalarca. Així ho ha explicat aquest matí Marta Farrés en una roda de premsa amb presència dels veïns. El projecte comporta eliminar el passeig central, incorporar arbrat nou i ampliar les dues voreres dels laterals, deixant així el trànsit rodat pel centre. A més, Farrés ha detallat que faran aparcaments en bateria a una de les dues bandes per guanyar un mínim de 50 places. “Volem fer zones boniques, verdes, però també guanyar aparcament quan sigui possible”, ha matisat l’actual alcaldessa. “Són pisos antics que no tenen aparcaments”, ha afegit en referència als habitatges de la zona.

Hernández, Farrés i Robles, a la ronda Collsalarca. Autor: Jordi M.

El PSC no ha concretat el pressupost. Tampoc el termini de les obres, que dependrien de diversos factors, entre ells, el procés administratiu. “És assumible fer-ho en un mandat, tot i que potser ho haurem de fer en dues fases”, ha explicat Farrés, que insisteix que per acabar de pacificar la ronda Collsalarca “necessitem la Ronda Nord”.

Fernàndez (ERC) vol ser el primer alcalde de Sabadell nascut a Amèrica Llatina

Des de la Rambla del Raval de Barcelona, Esquerra Republicana ha reivindicat la importància d’impulsar l’empadronament als Ajuntaments per a garantir els drets de totes les persones, independentment del seu origen. “És la clau per a la garantia de drets”, diu l’alcaldable de Sabadell Gabriel Fernàndez. En relació a les properes eleccions, Fernàndez ha destacat que “és possible que diumenge hi hagi el primer alcalde nascut a l’Amèrica Llatina en una gran ciutat del país”.

Fernàndez, avui a Barcelona. Autor: cedida.

“La millor lluita contra els discursos d’odi és defensar societats on tothom té els mateixos drets i deures”, ha explicat el candidat, que ha situat com una de les polítiques bàsiques per aconseguir-ho ajudar les persones que fan tràmits com la renovació del NIE. El republicà també ha instat a “garantir que tothom pugui viure al seu municipi gaudint de les seves tradicions culturals, però també que se sentin clarament catalans”.

La Crida proposa una gestió 100 per cent municipal dels serveis públics

La Crida vol municipalitzar tots els serveis públics que estan externalitzats. Entre els primers serveis que el grup prioritzarà municipalitzar en cas d’arribar al govern es troben les escoles bressol i el servei d’atenció domiciliària. Però no són els únics. El partit vol continuar la línia de treball que va començar durant el mandat del quadripartit. “Vam municipalitzar el servei de zona blava i la grua municipal, i vam encarar-ho tot per fer-ho també amb el servei d’escombraries de la ciutat, però la situació judicial del mateix ens ho va posar molt complicat”, defensa l’exregidor Lluís Perarnau.

“La ciutat ha de guanyar sobirania, ha de decidir com vol que siguin els seus serveis públics, i això passa perquè cap interès econòmic d’empresa privada afecti com es donen uns serveis tan essencials com són les cures dels nostres infants o l’atenció domiciliària”, explica la regidora i número 2 de la llista, Anna Lara.

De cara al futur, la formació anticapitalista planteja la creació d’una empresa pública d’energia per poder gestionar serveis bàsics com, per exemple l’aigua. D’altra banda, cal destacar que els membres de la Crida signen per la tarda el codi ètic.

Cs planteja “reactivar” el riu

L’alcaldable Joan García s’ha desplaçat fins a la zona sud del riu Ripoll per explicar les seves propostes per “tornar a activar el riu”. “És un pulmó verd fonamental per a Sabadell”, diu García, que assenyala que “hem de flexibilitzar l’ús del sòl, que ara és bàsicament industrial, per a diversificar l’entorn amb serveis, hostaleria, innovació o formació, a més de l’ús industrial que ja existeix”. Segons explica García, la proposta tindria com a resultat un parc fluvial molt potent a l’est de la ciutat, incorporant també acceleradores i incubadores d’empreses emergents a la zona.

En aquest sentit, Ciutadans insisteix en la idea de crear un anell verd a la ciutat. “El riu connecta amb els altres pulmons verds de la ciutat com el bosc de Can Deu, i volem reivindicar que es desenvolupi el parc de Can Rimblas, un parc mixt amb activitats urbanes”, defensa García. El partit taronja creu que això donaria una solució per a la manca d’espais verds al sud de la ciutat, ja que “la majoria de parcs es troben al nord de Sabadell”.

Junts dobla l’aposta pel turisme

Després de liderar el programa de Projecció de ciutat i Turisme durant el mandat, l’alcaldable Lluís Matas vol continuar treballant l’àmbit turístic de la ciutat. En aquest sentit, Junts proposa “impulsar la regidoria de Turisme i Comerç” per potenciar les possibilitats que té la ciutat i que “s’estan desaprofitant”. “El nostre programa marca tres prioritats sobre el turisme: la creació d’un producte turístic, estructurar continguts permanents i la comunicació de la marca Sabadell a l’exterior”, ha explicat Matas, que avança que si arriba al govern “farem una ruta de comerç històric i farem uns premis on reconeixerem el comerç històric i les iniciatives vers el comerç local”.

L’equip de Junts, davant la Casa Duran. Autor: Jordi M.

Matas treu pit de projectes que ha liderat el seu partit amb la marca Visit Sabadell. “Hem tret del calaix actius importants de la ciutat”, ha apuntat l’alcaldable. Entre els exemples que recorda, destaquen les guies turístiques de Sabadell –Descobreix Sabadell i les rutes de les xemeneies i la Sabadell modernista- o l’adhesió de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya. També l’organització d’esdeveniments “de primer nivell” com la final europea de waterpolo, el final d’etapa de la Volta a Catalunya o la fira Sakura Matsuri. “També tenim una part important de responsabilitat sobre el nadal”, ha remarcat Matas.

En Comú Podem proposa crear una Casa de l’Energia

En Comú Podem continua celebrant actes per explicar els eixos principals del seu programa. Aquest dilluns ha estat el torn de detallar les polítiques “verdes” del partit en matèria energètica. Ho han fet en un acte a Cal Balsach. A més de l’alcaldable Joan Mena i la número 13 de la llista Sara Leyva, amb un paper destacat en els darrers actes, ha participat com a convidat Joan Herrera, secretari general d’ICV entre 2008 i 2013 i actual director d’Acció Ambiental i Energia de l’Ajuntament de El Prat de Llobregat. Herrera ha exposat que “cal una visió de 360 graus” per crear una comunitat energètica que permeti abaratir despeses i promoure una energia verda.

En aquest sentit, en clau de Sabadell, En Comú Podem proposarà crear una Casa de l’Energia similar a la que ha posat en marxa el govern municipal de El Prat de Llobregat. “Un espai d’assessorament per a les persones i les empreses del municipi per garantir justament aquesta aposta per la transició ecològica, l’estalvi energètic i l’eficiència”, descriu l’alcaldable, que defensa que l’energia verda és fonamental per tornar a impulsar la indústria de Sabadell.

Sentim explica les seves propostes pels esports minoritaris

“Nosaltres volem fer dues apostes clares pels esports minoritaris: la de la visibilització i la de dotar d’equipaments esportius aquelles disciplines que no en tenen”, ha explicat aquest matí l’alcaldable Marta Morell.

“Sabadell ha de poder capitalitzar tot allò que aporten els grans clubs de la nostra ciutat, com el Club Natació Sabadell o el Centre d’Esports Sabadell, però tot això d’anar de la mà d’un acompanyament a totes aquelles altres disciplines que a la nostra ciutat practiquen moltes persones”, diu la candidata.

El número 4 de la llista electoral, Sergio Ortega, ha parlat de la importància d’aquests esports a la ciutat. És el cas, per exemple, de la petanca, que el partit planteja que necessita espais adequats per a la seva pràctica. Per això la formació municipalista es compromet a construir un gran equipament de petanca “amb la finalitat de poder acollir grans competicions federatives a Sabadell”, emmirallant-se en les instal·lacions que tenen altres municipis com Rubí.

El PDeCAT vol que Sabadell miri al riu

“Volem que Sabadell deixi de viure d’esquenes al Ripoll”, diu el candidat del PDeCAT, Amadeu Papiol, en un vídeo publicat pel seu partit a xarxes. Segons defensa el candidat, el riu ha de ser un espai “multiús”, que serveixi com a àrea d’esbarjo i com a zona d’impuls econòmic, però preservant la biodiversitat. “Ja tenim l’eix, que és el campus (de la UAB) i el Parc Taulí”, diu l’alcaldable, que proposa fer un lloc d’interpretació del que ha significat el Ripoll per a l’economia de Sabadell i un espai per a la pràctica esportiva.

Comments are closed.