Diari de campanya (i 15). Últim dia

Després de 15 intenses jornades, la campanya electoral arriba al seu final. Els candidats a l’alcaldia esgoten les seves últimes hores amb carpes informatives, actes i festes finals. Demà dissabte, tots aturen la maquinària per deixar pas a la jornada de reflexió. La composició del ple es decidirà el diumenge 28, quan més de 150.000 sabadellencs estan cridats a les urnes.

[Nota de la redacció: aquesta informació és viva i es va actualitzant al llarg del dia a mesura que les formacions polítiques van presentant les seves propostes]

Farrés tanca campanya a Ca n’Oriac, i amb Pedro Sánchez a BCN

El Partit dels Socialistes de Catalunya va obrir la campanya electoral al sud de Sabadell i l’ha tancat al nord, a la plaça del Pi de Ca n’Oriac. En horari de mitja tarda, a les cinc. I és que Marta Farrés tenia un altre compromís: míting de campanya a Barcelona, a la pràctica la fi de campanya del PSC i també del PSOE. Farrés fa de telonera de Pedro Sánchez o de l’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, a més de Jaume Collboni, qui intentarà que l’alcaldia de Barcelona caigui del costat socialista vuit anys després.

Farrés, a la plaça del Pi en l'acte final de campanya. Autor: J.d.A.
Farrés, a la plaça del Pi en l’acte final de campanya. Autor: J.d.A.

“És un reconeixement al municipalisme i la feina ben feta: quan dic que Sabadell és més capital que fa quatre anys és perquè és veritat i al final el míting d’avui a la tarda és una prova d’aquesta capitalitat”, diu Farrés. En una atenció als mitjans des de Ca n’Oriac, Farrés ha demanat a tothom que vagi a votar davant del risc d’una alta abstenció. “La ciutat està millor, som la garantia de seguir avançant i no volem tornar a la paràlisi. L’única garantia de seguir avançant és el PSC”. També en no confiar en el favoritisme dels socialistes. Farrés assegura que a nivell general la campanya ha estat “propositiva”. “Sempre hi ha algú que es posa més nerviós però les urnes parlaran”, finalitza.

El conseller Elena pel matí, festa final a la tarda

El conseller d’Interior Joan Ignasi Elena ha visitat Sabadell aquest matí per donar suport a l’alcaldable Gabriel Fernàndez en les seves propostes de seguretat.

Acte final de campanya d'ERC a l'Imperial. Autor: J.d.A.
Acte final de campanya d’ERC a l’Imperial. Autor: J.d.A.

Fernàndez ha acabat la campanya amb ritme musical. El seu equip ha protagontizat una festa a la plaça de l’Imperial, amb el hit El Sabadell de la gent cantat per membres de la seva candidatura. En una atenció a mitjans, Fernàndez insisteix que “hi ha partit” entre dos rivals, entre dos models: ERC i “els de sempre”. No hi ha acord possible.

“El PSC de Sabadell no ha passat pàgina del bustisme, del clientelisme, de l’aposta pel ciment. És el mateix PSC de sempre. Té les mateixes formes i les mateixes lògiques”. Fernàndez veu esperança pel canvi. “No defraudarem a qui ens faci confiança”, manté. “Això va de Farrés o de Fernàndez. Del PSC o d’ERC amb altres que ens ajudaran. Res està decantat. Hi ha partit”, finalitza.

Els republicans han fet públic que durant la campanya electoral han arribat a 10.000 domicilis a través d’una campanya porta a porta.

Sopar final de la Crida

Després d’una campanya carregada d’actes i rodes de premsa, la Crida per Sabadell tanca la campanya amb un sopar final a l’escola Font Rosella, a partir de les 20:30 hores. L’actriu Marta Tricuera amenitza la festa amb la interpretació de Corrandes són Corrandes.

D’altra banda, l’exdiputat de la CUP David Fernández ha publicat un video a les xarxes demanant el vot per a la Crida, tot lamentant que “el bustisme encara perduri i torni a governar amb el suport de Junts”.

Ciutadans tanca explicant propostes per reduir la pressió fiscal

Ciutadans tanca la campanya amb una carpa informativa a La Creu de Barberà. Com a proposta final, Joan García, el candidat taronja, ha explicat que volen reduir la pressió fiscal baixant un 5 per cent l’IBI. Ho farien, diu, sense reduir serveis públics i eliminant les ineficiències. D’altra banda, García ha detallat també altres propostes en matèria econòmica com bonificar l’IBI durant 3 anys als propietaris lloguin habitatges o locals a nous autònoms. En aquest sentit, l’alcaldable ha explicat que també vol bonificar l’impost d’activitats econòmiques durant 3 anys a les noves empreses que s’instal·lin a la ciutat.

En la mateixa línia, Jose Luis Fernández ha explicat que si Ciutadans arriba al govern la rebaixa d’impostos serà una absoluta prioritat: “Us garantim que informarem i tramitarem d’ofici la devolució dels diners de les plusvàlues a les classes mitjanes i treballadores de Sabadell”, diu el número 2 de la llista.

Junts reivindica l’acord per la residència

Lluís Matas s’ha desplaçat fins al solar on s’ha de construir la primera residència pública de Sabadell -amb construcció prevista per a 2024, però sense calendari exacte encara- per explicar les propostes del partit per a la gent gran. Matas ha reivindicat que Junts per Sabadell va tenir un paper important en la negociació, especialment amb la consellera Violant Cervera al càrrec. Tot i això, diu que les 90 places projectades “no són suficients”. “Com la part pública no pot arribar a tot arreu també apostem per un model publicoprivat amb concert de places”, ha afegit l’alcaldable de Junts.

Matas, amb l’equip de Junts, al solar de la residència. Autor: cedida.

Per altra banda, Antoni Llorca, membre de la llista, ha detallat altres propostes de la formació: ajudar a les persones grans en situació de soletat no desitjada, aconseguir una major integració de l’assistència social i la sanitària i atendre les persones grans que pateixen amb l’escletxa digital. També ha fet referència a la llei de dependència, un aspecte que considera clau per al programa.

En Comú Podem, amb visites d’Albiach i Cid per tancar la campanya

Jéssica Albiach, presidenta d’En Comú Podem al Parlament, ha vingut aquest matí a Sabadell per donar suport a la candidatura de Joan Mena. En una roda de premsa celebrada a la plaça Triana, a Campoamor, l’alcaldable ha detallat la seva proposta de fer una gran illa de vianants a la zona sud amb l’objectiu de “millorar la qualitat de vida dels veïns i guanyar zones verdes”.  Tindrien un circuit tancat de seguretat per a vianants i un accés exclusiu per a vehicles del veïnat i garatges. A part d’aquesta ‘superilla’ al sud de la ciutat, Mena proposa aplicar aquest model a dues localitzacions més: a La Creu Alta i al nord de la ciutat.

Joan Mena i Jéssica Albiach, avui a la plaça Triana. Autor: cedida.

Per la seva banda, Albiach ha aprofitat la seva intervenció per demanar el vot per a Sabadell En Comú Podem, assegurant que són “l’únic vot segur pels progressistes”. “Hi ha candidats del PSC i ERC que ja s’estan autoproclamant alcaldes i alcaldesses abans de les urnes”, ha afegit Albiach, que apunta que “cap vot a En Comú Podem servirà per construir macroautopistes”. En la mateixa línia, Mena ha dit que veuen amb “preocupació” les últimes propostes del PSC perquè “s’assemblen massa a la dreta de Junts”.

La candidatura encapçalada per Mena tanca la campanya amb un acte de cloenda a Can Llong. A més de Mena i Alejandra Sandoval, número 2 de la llista, l’acte compta amb la presència del portaveu d’En Comú Podem al Parlament David Cid.

El PP acaba on va començar: la plaça Còrdova

El Partit Popular ha fet el seu acte final de campanya al mateix lloc on la va començar, a la plaça Còrdova de Can Llong. Els populars reparteixen roses blaves durant la tarda.

Sentim explica mesures educatives

La formació encapçalada per Marta Morell ha estat pel matí a Ca n’Oriac amb una carpa informativa. Allà l’alcaldable ha explicat algunes de les seves propostes educatives. “Cal estimular la participació de les famílies amb baixa renda familiar al període gratuït d’escolarització -P2-, mitjançant campanyes i accions de sensibilització”, diu Morell, que proposa crear també “un servei d’orientació per donar suport a centres, joves i famílies, per tal de prevenir l’abandonament dels estudis.

En la mateixa línia, l’alcaldable s’ha referit també a la necessitat d’ampliar l’oferta de places públiques de 0 a 3 anys. “Proposem fer una reforma de l’equipament de l’escola d’adults de la Concòrdia, que permeti integrar en el mateix espai, de manera separada, l’escola bressol i el centre d’adults”, defensa Morell.

La formació rosa tanca la campanya amb un “acte informal” a les 20 hores a la plaça de la Llibertat.

Comments are closed.