Diari de campanya (14). Ressaca

Penúltim dia de campanya electoral. Amb el debat entre els principals candidats a l’alcaldia encara molt recent, els partits sabadellencs espremen les últimes hores de campanya tractant de convèncer els votants indecisos amb les seves propostes electorals. Tot i que la activitat no para, totes les candidatures ja tenen un ull posat en la jornada de demà, quan moltes de les formacions organitzen els seus actes finals.

[Nota de la redacció: aquesta informació és viva i es va actualitzant al llarg del dia a mesura que les formacions polítiques van presentant les seves propostes]

El PSC parla d’avenços en relació a l’estació de Can Llong

Nou anunci de Marta Farrés a poques hores d’acabar la campanya electoral. La candidata socialista ha explicat que les negociacions per a la construcció de l’estació de Rodalies de Can Llong -que realitza com a actual alcaldessa- han avançat. “El govern central ens ha confirmat que abans d’acabar l’estiu es licitarà l’estudi informatiu, primer pas per fer la construcció de l’estació”, diu Farrés, que descriu la noticia com “un avenç molt important”.

Membres de l’equip socialista, avui. Autor: cedida.

El comunicat arriba uns dies després que Farrés anunciés, també en un acte del PSC, que havia aconseguit com a alcaldessa un preacord per a la compra de l’antic Museu del Gas. El contacte informatiu s’ha produït a Can Llong, on l’alcaldable socialista s’ha compromès a remodelar el Parc d’Odessa amb nous jocs infantils, la millora de la petanca, la plantació de més arbres i la remodelació de l’enllumenat públic.

ERC, a la Caserna

La pluja no ha impedit que Esquerra Republicana mostrés les seves propostes en relació a la Caserna de la Guàrdia Civil. Gerard Álvarez, diputat al Congrés, ha acompanyat Gabriel Fernàndez. Els republicans defensen que ha de ser una zona d’habitatges assequibles per a joves i reivindiquen que el futur de la Caserna l’ha de decidir el consistori.

Cs vol una comunicació bilingüe de l’Ajuntament

“Volem que totes les comunicacions de l’Ajuntament de Sabadell siguin bilingües, reflectint la realitat del carrer”, defensa Joan García, candidat de Ciutadans, que acusa exposa que “totes les declaracions institucionals de l’alcaldessa són exclusivament en català”. Garcia ha demanat que el bilingüisme s’apliqui a la cultura i a altres àmbits de la ciutat. En aquest sentit, des de la candidatura de Ciutadans defensa que s’ha d’incorporar l’anglès en la mesura del possible. La formació taronja porta al programa retirar les subvencions a totes aquelles les que “no respectin la pluralitat lingüística de Sabadell”.

Jose María Espejo, diputat al Congrés, ha mostrat el seu suport a Joan Garcia. “Catalunya és una societat bilingüe, una de les nostres banderes sempre ha estat traslladar a les institucions tot allò que és normal al carrer, i el bilingüisme ho és”, ha dit Espejo. També ha afegit que “volem que els fills dels ciutadans de Catalunya puguin estudiar en català, castellà i anglès, ja que això els enriquirà també de cara al seu futur professional”.

Junts presenta el seu pla de mobilitat

El candidat de Junts per Sabadell, Lluís Matas, ha detallat les propostes del partit en matèria de mobilitat. Com ja va deixar clar al debat d’ahir, Matas considera “imprescindible” que es construeixi la Ronda Nord per executar el seu pla de mobilitat. Un dels eixos prioritaris per a la formació és la transformació de la Gran Via, que l’alcaldable defensa que ja s’està duent a terme amb una desena d’intervencions. Pel que fa a l’aparcament de vehicles, el candidat ha parlat de la necessitat d’aparcament públic al centre, així com d’incorporar una zona d’aparcament verda pels veïns i una zona lila per a persones amb mobilitat reduïda o altres necessitats especials.

Lluís Matas a la Gran Via. Autor: cedida.

D’altra banda, Matas també ha destacat que volen “repensar” la xarxa d’autobusos, incorporant trams llançadora i busos elèctrics més petits que connectin les estacions ferroviàries amb serveis importants de la ciutat com el Parc Taulí o el tanatori. El cap de llista de Junts ha mencionat també “la ciutat dels 15 minuts”, un model que han defensat també altres formacions al llarg de la campanya i que suposa dotar els barris dels serveis necessaris per poder desplaçar-se a peu.

Garzón i Vestrynge, dos noms més per a la llista de suports a Mena

Dues personalitats més se sumen a la llista de suports públics de la candidatura de Joan Mena. Després dels missatges de Yolanda Díaz i Ada Colau, avui el partit ha compartit dos videos en els quals el ministre de Consum Alberto Garzón i Lilith Vestrynge, secretària d’Estat d’Agenda 2030, demanaven el vot per a Joan Mena.

Per la tarda, el president d’Unidas Podemos Jaume Asens ha vingut al Casal Pere Quart per parlar de la nova llei de Memòria Democràtrica.

Santos (PP) exposa les propostes de seguretat

A través d’un video a les xarxes, Cuca Santos, candidata del Partit Popular, ha mostrat la seva preocupació per la seguretat de la ciutat i parla d’un increment de la delinqüència a Sabadell. De forma sintètica, Santos ha exposat les propostes de la formació per augmentar la seguretat del municipi: “Cal més policia de proximitat, més policia de barri, donar-li més eines a les nostres forces de seguretat. Més coordinació amb els Mossos. Hem de treballar en aquells barris on està augmentant la delinqüència”, defensa Santos.

Sentim: una política de seguretat preventiva i més funcions per a la unitat canina

La formació encapçalada per Marta Morell ha explicat avui les seves propostes de seguretat, orientades a un model preventiu. “Una política local de seguretat del segle XXI pensem que, per davant de tot, ha d’anar orientada a prevenir i a anticipar situacions de risc de delinqüència”, diu l’alcaldable. En aquest sentit, la formació considera bàsic garantir una plantilla estable d’agents cívics i potenciar instruments com la intervenció comunitària i el servei de mediació.

Per altra banda, Sentim també posa el focus en el potencial de la unitat canina. “Volem que la Unitat Canina sigui un cos específic que, a més de funcions estrictament policials, doni suport en àrees diverses de l’Ajuntament” diu Morell, que posa com a exemples l’àrea de benestar animal, per al foment de la tinença responsable; feminismes, per a l’acompanyament d’infants víctimes de violència; i la inclusió, per a l’acompanyament de persones amb capacitats diverses.

Papiol (PDeCAT) denuncia la “castellanització” de l’Ajuntament

En una piulada al perfil oficial del partit, Amadeu Papiol, candidat a l’alcaldia, ha criticat l’ús del castellà per part del govern municipal, assenyalant un cartell que posa ‘se avisa grua’. Papiol responsabilitza d’això tant a PSC com a Junts, i diu que “el PDeCAT defensa el català”.

Comments are closed.