Diari de campanya (8). Creuant l’equador

La campanya electoral s’encamina cap al seu segon, i darrer, cap de setmana. Dissabte està previst l’acte central de la tercera formació en nombre de vots, la Crida. Aquest divendres visita Sabadell el ministre d’Universitats, Joan Subirats, per donar suport a En Comú Podem. Així mateix, Marta Farrés (PSC) presenta a la tarda el seu grup ciutadà de suport i ERC, que vol desallotjar Farrés de l’alcaldia, la seva proposta pel Vapor Turull, la gegantina zona blava que volen transformar. Això ha donat de si el segon divendres de la campanya.

[Nota de la redacció: aquesta informació és viva i es va actualitzant al llarg del dia a mesura que les formacions polítiques van presentant les seves propostes]

Suports a Farrés (PSC)

Una cinquantena de persones han mostrat públicament el seu suport a l’actual alcaldessa, Marta Farrés, en la cursa per la reelecció. En un acte a l’Estruch, han presentat un manifest de suport. Asseguren que ha exercit com l’alcaldessa de “tothom”, dignificant el càrrec i la institució. Destaquen la seva capacitat de “lideratge”, la defineixen com “accessible” i amb “visió de futur”.

Presentació del manifest, amb alguns signants. Autor: PSC.

Entre els signants, el capellà mediàtic Carlos Fuentes, l’exdegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya Joan Brunet, la presidenta dels Amics de l’Òpera, Mirna Lacambra, la presidenta de Joventuts Musicals, Joana Soler, o l’exdelegat del Govern de la Generalitat a Madrid Jordi Casas. També l’exalcalde Joan Carles Sánchez i l’exvicepresident del Congrés Joan Marcet.

ERC: 14 milions per transformar el vapor Turull

L’alcaldable, Gabriel Fernàndez, i la número 8 de la candidatura, Alicia Valencia, han donat a conèixer la proposta republicana per transformar el pàrquing de zona blava del vapor Turull. El projecte consta de tres parts: la rehabilitació de l’edifici industrial que actualment es troba en desús, la construcció d’un nou equipament a l’altra banda del pàrquing i la creació d’un parc al mig. Segons ha detallat Fernàndez, l’actuació suposaria una inversió de 14 milions d’euros i els equipaments tindrien com a objectiu dotar el Centre d’un centre cívic i un espai cultural, a més d’un pulmó verd.

Proposta orientativa d'ERC per al Vapor Turull. Font: ERC.
Proposta orientativa d’ERC per al Vapor Turull. Font: ERC.

La manca d’aparcaments, explica Fernàndez, se supliria amb les places del pàrquing soterrat del Passeig, que segons el candidat hauria de ser de gestió municipal i a preu de zona blava.

“Per poder transformar aquest espai necessitarem els quatre anys de mandat”, ha detallat el candidat. “També pensem en el nom d’aquest espai, perquè el govern actual ha tingut quatre anys i no ha convocat a la comissió de nomenclàtor”, ha apuntat Fernàndez suggerint el nom de Muriel Casals. “En època de canvi climàtic, necessitem que la ciutat tingui més espais verds i de trobada dels veïns, per nosaltres es fonamental”, ha dit Valencia.

La Crida, vol transformar Sabadell en un refugi climàtic

Des de la frontera entre Les Termes i Sol i Padrís, la formació municipalista ha explicat les seves propostes per aconseguir una ciutat més verda i més adaptada al canvi climàtic. “Al Mediterrani s’esperen onades de calor i sequera encara més importants de les que estem vivint”, ha assenyalat l’alcaldable Nani Valero. “Des de la Crida anem un pas més enllà i no ens quedem en crear una xarxa de refugis climàtics, sinó que volem fer de tot Sabadell un refugi climàtic”, afegeix.

En aquesta línia, el partit proposa renaturalitzar espais urbans i plantar 12.000 arbres en quatre anys. A més, finalitzarien els grans parcs que van posar en marxa durant el darrer mandat i incorporarien de nous, com el de Can Rimbles o el de Can Feu. Sense oblidar l’impuls al Parc Fluvial del Ripoll. Segons defensa Isidre Soler, això s’hauria de dur a terme connectant els parcs verds entre sí, possibilitant que es pugui passejar o anar en bici d’un pulmó verd a un altre.

Pel que fa al Parc de Can Rimbles, reivindicació històrica del veïnat, la formació aposta per combinar zones de parc urbà, de passeig i per fer esport. Tot, segons ha apuntat el candidat Pau Avellaneda, comptant amb l’opinió dels veïns de la zona.

Cs, a Can Llong

El candidat a l’alcaldia de Ciutadans, Joan García, denuncia la manca de serveis al barri de Can Llong i es compromet a aplicar solucions si governa a partir de juny. García es compromet a ampliar les zones amb ombra fixa. Recorda que Farrés va prometre que hi haurà estació de RENFE al barri l’any 2025, i no la tindrà. Pel que fa al parc de les Aigües, que està acabant la tercera de les cinc fases d’obres previstes, García assegura que “és simplement una façana”.

Junts, des de la Fira

Lluís Matas ha presentat les seves principals propostes econòmiques davant de la Fira de Sabadell, precisament un dels equipaments que Junts per Sabadell planteja revitalitzar en el pròxim mandat. Segons ha explicat Matas, la fira ha de seguir un model de “consorci publicoprivat” que s’emmiralli en el de Barcelona. Això, diu, permetria que la ciutat acollís “esdeveniments de primera divisió” i seria un atractiu important per a les empreses. En aquest sentit, Matas ha posat en valor activitats com la fira Sakura Matsuri o la fira Kapital Pa, que considera que van ser “un èxit”.

Per altra banda, el partit també aposta per un canvi important al Vapor Llonch, que actualment s’encarrega de la promoció econòmica. El candidat vol impulsar allà “una àrea d’aterratge” pels inversors que vulguin arribar a la ciutat, amb mentors per facilitar la tasca dels emprenedors. També una “àrea d’internacionalització” de la marca Sabadell, que es concretaria amb la figura d’un delegat internacional que “vagi a vendre Sabadell al món”. Segons defensa Matas, des de l’Ajuntament s’ha de facilitar que arribin empreses a través de bonificacions i facilitats en el pagament de taxes en els primers anys.

PP vol accions municipals per millorar la salut mental

La candidata del PP, Cuca Santos, vol que l’Ajuntament ajudi a millorar la salut mental de la ciutadania. Està especialment preocupada per les xifres de suïcidis de la població jove. Grups de suport, orientació, formació a les escoles, sensibilització sobre trastorns de conductora alimentària, l’assetjament escolar i altres problemes. “No és un estigma i no ha de ser tabú parlar-ne”, assegura Santos, “No ens podem permetre que els nostres joves segueixen treient-se la vida; els hem d’ajudar”.

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

Comments are closed.