Foto portada: un col·legi electoral a les generals d'abril de 2019. Autor: David B.

Guia bàsica del 23-J: què, qui, quan, on, com i per què es vota?

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

—————————————————————————–

Eleccions a finals de juliol, amb calor però menys extrema de la prevista fa uns dies. Aquest diumenge hi ha convocades eleccions generals a Espanya, i més de 155.000 sabadellencs estan cridats a les urnes. Les eleccions arriben amb alguns canvis i amb una gran polarització entre blocs.

Aquí tot el que has de saber sobre el 23 de juliol, amb mirada sabadellenca.

Què es vota?

És una de les confusions més habituals. Demà no s’escull el president del govern sinó els 350 diputats del Congrés i una part dels membres de la cambra alta, el Senat. Com que la circumscripció és provincial, els sabadellencs contribueixen a escollir els 32 diputats i quatre senadors de la província de Barcelona. El vot d’un sabadellenc en aquest sentit val el mateix que el d’un igualadí o un barceloní. Tots van al mateix sac. Els 350 diputats escollits a les 50 províncies i dues ciutats autònomes (Ceuta i Melilla) seran els encarregats d’escollir el president del govern.

Pel que fa al Congrés, la llista és tancada. S’ha d’agafar una papereta blanca i ficar-la al sobre. Si el sobre està buit, el vot és blanc i si s’escriu la papereta, és vot nul. Pel que fa al Senat (papereta rosa), es poden escollir fins a tres noms del mateix partit, o de partits diferents. Si es voten més de tres, el vot és nul. Si es voten tres o menys, és vàlid. Si no es vota cap candidat, el vot és blanc.

Quan es vota?

Els col·legis obren a les 9 del matí i tanquen a les 20 hores. Els que hagin votat per correu ho han fet en els darrers dies. El seu vot arribarà al llarg del dia de demà a la mesa electoral on hauria votat presencialment per ser comptabilitat un cop comenci l’escrutini.

Qui vota?

Hi ha més de 150.000 sabadellencs amb dret a vot. En concret, 155.298.

On es vota?

Sabadell té mig centenar de punts de votació, bàsicament a escoles. 58 col·legis i 257 meses electorals. Però en aquesta ocasió hi ha més canvis que mai, ja que l’Ajuntament ha mogut un de cada sis punts de votació per la calor. Els canvis afecten a prop de 30.000 persones. Si voleu tenir tots els detalls, consulteu aquesta informació: ‘On es votava abans i on es vota ara?

Sabadellencs a la cursa

Només un sabadellenc té opcions reals de ser diputat en aquesta ocasió. Es tracta del socialista Paco Aranda, número 6 del PSC per Barcelona. L’any 2019 els socialistes van tenir vuit diputats per Barcelona i es dona per fet que pujaran en aquesta ocasió. La segona sabadellenca millor situada és Nuria Acacio, de Vox, que també és la numero 6. Però els ultres van tenir dos diputats fa quatre anys. Joan Mena, d’En Comú Podem (ara Sumar), no seguirà a Madrid. Tampoc el republicà resident a Sabadell Gerard Álvarez. I Gabriel Rufián fa anys que no viu a Sabadell. En total, hi ha set sabadellencs a les llistes.

Participació

Hi haurà dos avenços de participació: a les 2 de la tarda i a les 6 de la tarda. És una de les incògnites del 23 de juliol. Hi ha molta literatura, i no sempre coincident, sobre a qui afavoreix o perjudica una participació alta o baixa. Fa quatre anys, a Sabadell va votar gairebé el 75 per cent del cens. Una participació molt elevada. I és que habitualment vota més gent a les generals que a cap altres comicis: ni autonòmiques ni per suposat municipals o europees tenen tanta participació a nivell general.

Qui guanyarà?

A nivell estatal, tot està obert malgrat que el PP va primer en totes les enquestes (excepte a la del CIS). La clau és si els de Feijóo i l’extrema dreta de Vox sumen majoria absoluta (176 dels 350 diputats) o si hi ha una majoria progressista a partir de la suma del PSOE i Sumar amb aliats com ERC, Bildu o el PNB que pugui posposar l’estada de Pedro Sánchez a la Moncloa.

A Catalunya, totes les enquestes donen vencedor al PSC. L’any 2019 va guanyar els comicis Esquerra Republicana de Catalunya (13 diputats per 12 del PSC, 8 de Junts per Catalunya abans de l’escissió amb el PDeCAT, 7 d’En Comú Podem, amb dos diputats per al PP, Vox, CUP i els ara incompareixents Ciutadans.

A escala local, es dona per descomptada la victòria socialista. I és que porten guanyant totes les eleccions des de les generals d’abril de 2019 (s’han fet dues generals, dues municipals, unes europees i unes autonòmiques des de llavors).

Quan se sabran els resultats?

S’estima que entre les 10 i les 11 de la nit hi hagi resultats provisionals, però amb un escrutini molt avançat.

Foto portada: un col·legi electoral a les generals d’abril de 2019. Autor: David B.