Ciuró a Les Termes. Autor: cedida.

‘Diari de campanya (11). Cap a l’esprint final

Darrer dilluns de campanya, enfilant la recta cap als actes centrals (ERC, Junts per Sabadell i Ciutadans els celebren dimecres) i el debat de mitjans de dijous, que es planteja com a més decisori que mai. La campanya comença el compte enrere i, com ahir, els partits van fent crides a l’anomenat vot útil. 

(Aquesta és una notícia oberta i s’aniran afegint continguts a mesura que els anem generant)

Farrés vol els aparcaments de Josep Tarradellas i el Passeig Manresa

La candidata del PSC, Marta Farrés, insisteix que només els socialistes garanteixen un canvi de govern a la ciutat. L’executiu actual, que ha tingut dos alcaldes però “no han sumat ni mig perquè la ciutat no té lideratge com necessita”, diu la socialista.

Farrés, atenent la premsa. Autor: cedida.
Farrés, atenent la premsa. Autor: cedida.

Des de Torreguitart, Farrés s’ha compromès a obrir l’aparcament de l’avinguda de Josep Tarradellas, per augmentar el número de places d’aparcament a la zona i afavorir el transport públic. Cal recordar que a la plaça d’Espanya hi ha estació de Renfe i també dels FGC.

“L’aparcament de l’estació de plaça d’Espanya és un altre element que no s’ha sabut gestionar des de l’Ajuntament”, ha declarat Marta Farrés ja que “la Generalitat té aquí aquest aparcament i és l’Ajuntament qui ha de pressionar a les altres administracions per, en aquest cas, obrir aquest aparcament o dur a terme la connexió dels dos aparcaments del passeig Manresa”.

Farrés s’ha trobat també avui amb funcionaris del consistori, per explicar-los el seu projecte.

Sabadell en Comú vol que la ciutat sigui capital de la FP

Els comuns han portat aquest dilluns l’exdiputat Joan Coscubiela al Casal Pere Quart. De fet, Coscubiela va començar la seva carrera com a advocat en un despatx de Sabadell. El candidat Edu Navarro sosté que una de les reivindicacions dels comuns és convertir Sabadell en la capital de la FP amb un equipament de país ubicat a l’antiga fàbrica Artextil. Navarro ha destacat la millora del conveni col·lectiu dels treballadors municipals durant aquest mandat, i la posada al dia del Vapor Llonch, més la caiguda de l’atur en 1.000 persones cada any des del 2015.

Coscubiela i Navarro
Coscubiela i Navarro. Autor: cedida.

Coscubiela ha recordat els seus vincles amb Sabadell i ha animat els comuns a anar més enllà del que marquen les seves competències “com va fer el primer ajuntament amb en Toni Farrés”. Coscubiela ha recordat contra l’exdiputada Lourdes Ciuró, ara alcaldable de Junts per Sabadell: va votar a favor de la reforma laboral i en contra dels pressupostos generals de l’Estat més socials de la història. No ho oblideu quan aneu a votar”.

ERC vol lligar més la UAB a la ciutat

“Ciutat de referència de la Universitat Autònoma”. Així es refereix Juli Fernàndez, alcaldable d’ERC, a Sabadell. Els republicans volen ampliar el número d’estudiants al campus que la UAB té a Sabadell, al barri de Covadonga, i arribar als 3.000. En aquest sentit, Fernàndez recorda que hi ha una transformació en marxa del sector Covadonga i que “obre el campus” a la ciutat.

D’altra banda, els republicans creuen que hi ha una oportunitat a l’eix de la Gran Via, que hi té l’ESDI (Universitat Ramon Llull), l’Aula Docent de la facultat de Medicina al Part Taulí però establint-hi laboratoris de recerca “de qualitat” als espais de la caserna de la Guàrdia Civil, segons la número 2, Èlia Soriano. Els republicans volen empreses emergents (start ups) a l’espai de Can Feu i Gràcia, prop de la fàbrica Sallarés Deu. Cal sumar-li l’àmbit del riu Ripoll, un bon espai per a espais formatius i empreses innovadores.

La Crida vol més camins escolars segurs i nous centres educatius

La Crida per Sabadell ha presentat aquest dilluns les seves propostes en quant a l’educació, partit de la base que no depenen bàsicament de l’Ajuntament. “Però farem tot el possible per aprofitar les competències municipals i pressionarem als òrgans competents”, diu Aurora Murillo, número 5 de la llista i mestra. Els anticapitalistes veuen l’educació com un àmbit integral, ja que no només s’educa es les escoles i instituts sinó també a casa, el carrer i les entitats. Per això cal coordinar bé tots aquests àmbits.

Anna Lara i Aurora Murillo. Autor: cedida.
Anna Lara i Aurora Murillo. Autor: cedida.

A nivell de propostes, volen ampliar els anomenats ‘camins escolars segurs’, construir una escola bressol al districte 1 i una altra al districte 4 i apostar per la gestió municipal dels centres. Seguiran vetllant per la construcció de l’escola Virolet, s’obri una nova línia al districte 2 (Creu Alta i Can Puiggener). En quant a instituts, pressionaran la Generalitat per construir l’edifici de l’Institut Arraona, a Can Llong, i per l’edifici del futur Institut Sud, que arrencarà al setembre en barracons a l’Eixample. A més, creuen que cal un institut nou al districte 2.

Ciuró (JxSabadell) veu un efecte crida en ocupacions il·legals

Junts per Sabadell ha fet un contacte informatiu des del barri de Les Termes, que “viu atemorit per l’efecte de les ocupacions il·legals”, ha alertat la candidata de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró. Creu que hi ha un “efecte crida per a ocupacions conflictives” que causen neguit i malestar veïnal, especialment a causa de les “màfies organitzades que es lucren amb l’ocupació”.

Ciuró a Les Termes. Autor: cedida.
Ciuró a Les Termes. Autor: cedida.

En quant a política d’habitatge, aposta per la construcció “sostinguda i constant” d’un parc d’habitatge públic de lloguer a preus assequibles en línia del que planteja la plataforma Sabadell 5.000, a partir de VIMUSA però també amb la iniciativa privada.

“Construirem l’habitatge públic de lloguer especialment adreçat al col·lectiu de 18 a 45 anys, el de majors de 65 anys i a famílies monoparentals a un preu que no depassi els 450 euros mensuals”, assegura.

També aposten per la rehabilitació, la millora dels accessos i l’eficiència en energia.

Cs vol que els comerços tinguin bonificacions

Ciutadans vol crear àrees comercials basada en el model BID (Business Improvement District o districte de millora de negocis) per facilitar les ajudes econòmiques i dinamitzar el comerç de la ciutat, tant al Centre com a l’Eix Macià, Ca n’Oriac, Can Llong i altres àrees com l’Eixample o Torre-romeu. L’alcaldable Adrián Hernández es compromet a fer plans estratègics per cada barri i fer més competitiu el comerç de proximitat. El partit taronja creu que cal avançar en l’especialització del comerç tradicional, facilitant la implantació de nous negocis, i volen fer-ho a través de rebaixes en els impostos i taxes locals, bonificant l’aparcament, facilitant la mobilitat a les persones amb mobilitat reduïda o fomentar la marca Sabadell fora de la ciutat a través de fires regionals, nacionals i internacionals.

100% Sabadell crearà l’Institut de Cultura

100 % Sabadell creu que Sabadell té un gran potencial cultural i volen crear l’Institut de Cultura de Sabadell per posar la ciutat al mapa cultural català.

Faran que la cultura arribi a tots els punts de Sabadell perquè “és òpera però també rumba, sardanes, corals, jazz, coros rocieros i pop-rock” obrint més els centres cívics i teatre. També faran entrar als museus municipals al segle XXI amb més audiovisual i “proporcionant experiències”.

Foto portada: la candidata de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, a Les Termes, aquest dilluns. Autor: cedida.