20 coses que no sabies de Pol Gibert (PSC)

El diputat al Parlament i primer secretari del PSC Pol Gibert Horcas és el portaveu municipal dels socialistes a l’Ajuntament aquest mandat. Gibert entra en política municipal a la vegada que és diputat i és l’home fort del govern encapçalat per Marta Farrés. A la vegada és primer tinent d’alcaldessa, responsable de Presidència, Transparència i del programa Sabadell 2030. 

Aquest és un perfil, a mig camí entre l’esfera personal i la política, d’una de les cares més visibles de l’actual govern de la ciutat.

1. Pol Gibert Horcas va néixer el 7 d’abril de 1987 a Sabadell. Té, per tant, 32 anys.

2. És fill únic.

3. Tota la seva família havia viscut als Merinals però va marxar de petit al barri dels Planetes, oficialment dins del barri de Gràcia. “Un barri curiós, obrer entre Gràcia i Can Feu, aïllat i molt fet a si mateix”, diu.

4. Va estudiar la primària a l’escola Narcisa Freixas, després desapareguda. Després a l’institut Pau Vila. “Tota la vida educació pública: una cosa molt del meu pare, que tenia molt clar que havia d’anar a la pública malgrat que tingués problemes, com els té ara. Calia viure la realitat del sistema”.

5. Es defineix com de “classe obrera”. “Sóc el primer de la meva família que té carrera. El meu pare treballava al metall i la meva mare en una botiga”. Els pares van néixer a Sabadell. Els avis van venir de fora de Catalunya, excepte l’avi Gibert, que era de Vilafranca. La resta van venir de Còrdova, Almeria i Múrcia.

6. Va estudiar Empresarials al campus de la UAB a Sabadell. “M’agradava molt la gestió: economia… i volia una carrera curta per fer especialitzacions després. Em penedeixo de no haver fet un Erasmus: m’hagués agradat més sortir”. El campus de Sabadell està infravalorat a la ciutat, creu. “És un campus molt local i allà va començar la meva implicació política perquè hi havia alguns problemes, no gaires, i vam començar a gestionar les relacions amb la direcció del campus en el tema estudiantil. És un campus mol casolà, amb molta relació amb els professors, estava molt bé. I és més tingut en compte per l’Autònoma que per nosaltres”. Després va fer dos màsters a la UAB.

7. Després de la carrera, comença a militar al PSC. Va una mena de càsting entre partits progressistes amb un altre company. Simpatitzava més amb els socialistes malgrat que la família paterna tirava més a comunista. Van anar a ICV, a Esquerra i al PSC. “Ja tenia una idea prefeta però el PSC em va convèncer per la vocació internacionalista. Tenia referents a tota Europa, gent com tu a tot arreu. Allò m’agradava molt”, diu. El va atendre Anna Carrasco, després regidora, llavors a les Joventuts. Era l’any 2008. “La meva afiliació no va ser en clau local sinó en clau internacional”.




8. S’afilia a Sabadell perquè hi viu. Però fa molta vida al carrer Nicaragua de Barcelona pels seus interessos internacionals. Allà coneix Javi López, ara eurodiputat, Jaume Collboni, l’home del PSC a l’ajuntament de Barcelona. Els qui remenen les cireres al PSC ara mateix. També Miquel Iceta.

9. L’any 2014 coordinava la candidatura a les primàries de Marta Farrés. S’enfronta a Josep Ayuso, llavors amb el suport del bustisme que es resisteix a perdre el control del partit. Perden. Ell era primer secretari de la JSC a Sabadell. Aquell període acaba “de forma abrupta”, diu. “Es va purgar a qui ens vam enfrontar a ells: van patir molt per guanyar les primàries i no podien tenir el cap de campanya de l’altra candidata ficat a l’executiva del partit”. Tot al cap d’un mes de les primàries. Però ell tenia contactes i trajectòria ja a Barcelona, i al cop temps fa un salt i és escollit primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya.

10. A nivell privat, va treballar mentre estudiava la carrera. Centres d’investigació, grans superfícies, llibreries… quan va acabar la carrera va treballar en gestió en empreses tecnològiques però era el secretari internacional de les Joventuts Socialistes de Catalunya i “era insostenible” perquè havia de viatjar i quedava malament a la feina. Al final li van oferir ser el primer secretari de les Joventuts Socialistes de Catalunya.

11. Diu que va tenir “molt poca” relació amb Manuel Bustos. Havien coincidit en algun sopar de les joventuts. Mai havien parlat a soles. Va anar a les llistes del 2011 però “no m’ho va dir ni ell; és a dir no havia parlat amb ell ni quan em va ficar a les llistes”. Assimilar Gibert al bustisme, diu, és “un argumentari polític que qui em coneix sap que és fals. Però no m’afecta gens”.

12. És diputat al Parlament des de l’any 2015. Tres anys i mig que “han pesat molt”. “Hem viscut coses dures. Parla de setembre i octubre de 2017 com “dels dies traumàtics”. Però destaca que “malgrat els dies durs no es va perdre mai el respecte ni l’educació entre els d’una banda i els de l’altra, hi ha bona relació i sobretot amb la gent més jove. Amb tot tipus de partits hi ha hagut una relació cordial”.

13. Com amb Bustos, ha tingut “molt poca relació” amb Carme Forcadell malgrat coincidir al Parlament i ser els dos de Sabadell. “Una relació pràcticament nul·la; potser hem parlat tres vegades”. Ho veu normal: “un diputat novell no té gaire contacte amb la presidenta del Parlament”.




14. Està solter. Té una filla, Abril, de 10 mesos. Parella “des de fa molts anys”. Treballa en màrqueting: “sempre dic que és la bona dels dos”.

15. Viu, de lloguer, a la plaça Dolors Miralles, al Centre. Es comprarà un pis en breu a La Creu Alta.

16. Què fa un polític interessat per la part internacional fent política municipal? “A priori no m’interessava però ha estat un procés gradual. Se’m va cridar per agafar el partit, després vam fer la campanya, que és la part que més m’agrada de la política, i dirigeixo la campanya de l’alcaldessa tot aquest temps. I li agafo el gusanillo a la política municipal. Quan portes un any i mig pensant projectes i parlant de projectes, et ve de gust executar-los. D’aquí el meu pas endavant”.

17. Li agradaria ser alcalde algun dia? “No és la meva ambició actual. No em crida especialment ara mateix”, diu. Però, com en tot, no es tanca portes.

18. Ha estat vinculat a la Joventut Atlètica Sabadell, com a practicant “tota la vida”. Era més aviat velocista però “mai he sigut bo: vaig baixar de 12 segons els 100 metres un dia amb vent a favor [riu]”. És soci de la JAS encara, i és la seva entitat de referència. També soci del CN Sabadell. També Creu Roja, Save the Children i ACNUR. 

19. Hobbies: córrer, anar al cine. També sèries (La casa de papel, Big llitle lies, Stranger things). Destaca El pionero, del sabadellenc Enric Bach (no sabia Gibert en el moment de l’entrevista que el codirector és de Sabadell): “molt interessant i molt ben parida la sèrie”.

20. Com a diputat al Parlament Gibert cobra 2.922 euros mensuals més un complement de 244 euros mensuals pel lloc de residència. A més, és portaveu socialistes a dues comissions, i també cobra complements. Finalment, cal sumar prop de 18.000 euros anuals de l’ajuntament de Sabadell com a indemnització per assistència als plens i les juntes de govern.

Foto portada: Gibert, en una roda de premsa. Autor: David B. 

Comments are closed.