Ara ja sí que la plaça Marcet ja no és la plaça Marcet

Oficialment la plaça de l’Alcalde Marcet (així es deia) ja no formava part del nomenclàtor de Sabadell des del maig (més info: ‘La plaça Marcet ja no és la plaça Marcet‘). Però visualment encara ho era i a peu de carrer canviar el costum costa. Aquest dilluns s’han retirat les plaques a la plaça dedicada a un dels dirigents més destacats de Sabadell al segle XX, i alcalde franquista durant dues dècades. En el seu lloc es col·locaran les plaques de la nova plaça de les Dones del Tèxtil. 

Els treballs s’enllestiran demà i no es fan només a la nova plaça de les Dones del Tèxtil sinó també a la nova plaça de Clara Campoamor, fins ara plaça d’Antoni Llonch (alcalde de Sabadell durant els anys 60 del segle passat), a l’ara ja oficial plaça del Pi-pi, i a les noves places de Patricio Peñalver i la plaça de Cipriano Martos.




L’eliminació dels noms dels alcaldes Marcet i Llonch del nomenclàtor deriva d’una moció aprovada a finals del passat mes de febrer. El plenari va votar, instat per Sabadell per la República, eliminar una dotzena de noms vinculats al franquisme, la dictadura de Primo de Rivera o l’esclavisme. L’entitat memorialista ho va definir com “un dels gestos simbòlics més importants dels darrers 40 anys a la ciutat”. La proposta va sortir endavant amb 23 dels 27 vots a favor (el 85 per cent del ple), l’únic vot en contra del PP, i l’abstenció de Ciutadans (més info: ‘Acord històric per suprimir els noms vinculats a les dictadures‘). De moment, no s’ha desplegat la supressió dels altres 10 carrers entre els quals hi ha el d’Arnella, Feliu Pla, Alfons Sala, Esteve M.Relat, Josep Comas o Antoni Cusió.

Com amb Alfons XIII, comença un govern i acaba un altre

El canvi de nom de la molt simbòlica plaça Marcet i també d’Antoni Llonch es va aprovar a les acaballes del darrer mandat per part del quatripartit liderat llavors per Maties Serracant. Però acaba executat pel PSC i Podem.

És justament el contrari del que va passar amb l’antic carrer d’Alfons XIII, ara carrer de la República. Amb Joan Carles Sánchez (PSC) a l’alcaldia es va aprovar suprimir el nom d’Alfons XIII del nomenclàtor però va ser el quatripartit, llavors amb Juli Fernàndez (ERC) a l’alcaldia, qui va inaugurar la placa del carrer de la República el 14 d’abril de 2016 (més info: ‘Fernàndez: “hem tret la vergonya dels Borbons dels carrers de Sabadell”).

Foto portada: placa a la plaça de les Dones del Tèxtil. Autor: J.d.A.

Comments are closed.