El Gimnàs Municipal: de tancar al gener a seguir com fins ara un any més

  • Podem se suma a ERC, Crida i Cs per mantenir tota l’activitat del gimnàs i prioritzar la gestió directa a partir de 2022. 
  • PSC i Junts insisteixen que “la moció i el ple estan superats perquè el problema ja s’havia resolt”. 

Salvat el tancament total del Gimnàs Municipal fa unes setmanes, l’oposició s’ha cobrat aquest dimecres una victòria política al ple monogràfic convocat a instàncies d’Esquerra Republicana. Els republicans, la Crida i Ciutadans han atret Podem, incorporant propostes del partit lila, per mantenir tota l’activitat durant l’any vinent i definir de la mà dels grups municipals, els usuaris i els actuals treballadors, per trobar sortida a la inviabilitat del servei. 

El govern municipal va anunciar el tancament municipal el 24 de novembre passat per sorpresa (més info: ‘Tanca el Gimnàs Municipal‘). El motiu: la davallada d’usuaris i el dèficit creixent. Després es va afegir l’estat precari de la concessió, en pròrroga forçosa des de l’any 2017 i amb dubtes sobre la seva legalitat ja que en tres anys no s’ha convocat el contracte de nou.

Els usuaris i treballadors es van mobilitzar, com també l’oposició. Esquerra va forçar un ple monogràfic just abans del tancament, previst pel 31 de desembre. Després el govern municipal i Junts per Sabadell van acordar amb els usuaris una fórmula intermitja: mantenir les activitats dirigides, que són les que atrauren la majoria d’usuaris, i treballar una nova concessió, a través d’una entitat esportiva o, en el seu defecte, directament per l’Ajuntament (més info: ‘Farrés suavitza el tancament del Gimnàs‘). El PSC i Junts donaven així per salvat el tancament. Però el ple s’ha mantingut i, a més de diversos moviments polítics, ha permès augmentar un grau més la continuïtat del cèntric gimnàs.

Què s’ha aprovat?

El ple ha aprovat instar l’executiu de Marta Farrés a mantenir l’activitat tal com s’ofereix ara mateix durant l’any 2021. Això salva també el gimnàs com a tal i no només les activitats dirigides. I mentrestant es farà una taula de treball amb partits polítics, usuaris i treballadors per redefinir un nou model. Com no és atractiu per al sector privat, perquè és deficitari, s’obre la porta a la gestió municipal de forma preferent.

La moció ha sortit endavant gràcies a Podem, qui s’ha desmarcat del seu soci de govern, per potenciar la gestió directa de la instal·lació, en línia ideològica però coherent amb el pacte de govern signat fa un any, com han esmentat. La portaveu del partit lila, i segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell, ha reconegut errors en la forma d’explicar la decisió.

“Hem generat malestar als usuaris i treballadors i preocupació a la resta de la ciutat i no hem transmès bé el nostre compromís públic a favor dels serveis públics”, ha dit.

Per revertir-ho ha proposat algunes esmenes al text proposat pels republicans, per garantir que es prioritzarà la gestió directa del servei a partir del 2022. Esquerra Republicana no ha desaprofitat el guant, i la Crida i Ciutadans també han votat a favor. Després de reiterar que les gestions del govern i Junts han evitat el tancament, tant els socialistes com els juntaires s’han acabat abstenint a la proposta, tot i matisar que no incorpora cap novetat.

El ple ha visualitzat l’aliança entre socialistes i Junts en aquest conflicte, però també que el PSC no arriba a la majoria absoluta sense Podem, qui ha decantat ara la balança com ho va fer fa un any i mig amb l’alcaldia.

PSC i Junts culpen l’anterior govern del problema del Gimnàs

El Partit des Socialistes i Junts per Sabadell han culpat l’anterior govern de la mala situació financera i la incertesa jurídica del Gimnàs, prorrogant de forma forçosa un servei deficitari. “Una patada endavant”, ha dit el regidor socialista Eloi Cortés, qui ha acusat ERC i la Crida de fer “gesticulacions, focs artificials i articles a la premsa” quan són els responsables de la mala situació financera del Gimnàs Municipal.

“Cinisme”, ha dit perquè la pròrroga forçosa ha comportat un “frau de llei” i un dèficit acumulat de 200.000 euros des de 2018. “Hi havia informes que parlaven de situació inviable. Per què els van amagar? No desviïn responsabilitats. Assumeixen les seves responsabilitats”, ha etzibat a Fernàndez (ERC).

Per la seva part, la portaveu de Junts, Lourdes Ciuró, ha lamentat que l’anterior govern va abocar la concessió a un “frau de llei” i ha posat en valor la “solució imaginativa” i “l’oposició responsable” que fan, amb propostes per redreçar els problemes. Ha animat els socialistes a reconèixer que s’havien equivocat, almenys en les formes, tot i assegurar que tant el debat com la moció eren antics i de poca utilitat perquè “la solució ja l’havíem trobat”.

Per la seva part, tant la Crida com Ciutadans han carregat contra el govern per anunciar el tancament de forma precipitada: un anunci “unilateral i sense transparència, producte d’un ADN d’èpoques passades que coneixem a Sabadell”, ha dit Nani Valero, qui ha assegurat que l’acord per salvar les activitats dirigides no solucionava el problema dels llocs de feina, cosa que l’actual moció faria perquè el servei seguirà tal i com ho fa ara. El portaveu de Cs, Adrián Hernández, ha valorat com un “encert” la rectificació i ha acusat Junts d’estar a favor del seu tancament durant els primers moments, com també ha recalcat Gabriel Fernàndez (ERC).

El ple, el primer monogràfic en els darrers anys i el darrer de l’any 2020, ha acabat amb la votació. PSC i Junts per una banda. Esquerra, que va forçar el debat i s’apunta una victòria política, la Crida, Ciutadans i també Podem, que s’ha reivindicat, per l’altra.

Foto portada: la façana del Gimnàs Municipal, fa uns dies. Autora: Alba Garcia. 

Comments are closed.