Les coves de Sant Oleguer, en una imatge d'arxiu. Font: Viquipèdia.

Obres per recuperar les coves de Sant Oleguer com a espai museístic

L’Ajuntament està duent a terme obres a les coves de Sant Oleguer. Segons informen fonts municipals, aquesta setmana han començat les actuacions per estabilitzar el talús, que estava en mal estat, amb l’objectiu de recuperar l’espai com a punt museístic. D’altra banda, s’aprofitarà per instal·lar una nova senyal, ja que l’anterior es trobava molt deteriorada.

Pel que fa al calendari, la previsió del consistori és que els treballs finalitzin cap a la primavera. En aquest sentit, el grup d’Esquerra Republicana ha celebrat que es torni a dignificar l’espai. “Fa anys que demanem que s’actuï a les coves de Sant Oleguer… Al novembre vam advertir al govern municipal de l’estat lamentable dels cartells”, ha recordat el portaveu Gabriel Fernàndez en una piulada.

Sobre les coves de Sant Oleguer

Les coves de Sant Oleguer són un element fonamental per explicar la realitat de la Sabadell del segle XX. Per entendre la seva importància cal remuntar-se al període de postguerra, quan la població de la ciutat va crèixer exponencialment per l’onada migratòria provinent d’altres punts d’Espanya. Sense polítiques efectives d’habitatge, moltes famílies nouvingudes van haver de viure en condicions insalubres a l’entorn del Ripoll.

D’aquesta manera, es calcula que entre els anys 40 i 50 van arribar a formar-se centenars de coves a Sant Oleguer i algunes desenes més a zones com Can Puiggener, La Llanera, el Taulí o La Cobertera. La majoria d’elles tenien entre sis i quinze metres quadrats, normalment constituïdues d’una petita cuina-menjador i un dormitori.

Panorámica de les coves de Sant Oleguer (1950). Autor: Ramón Bardés/AHS
Panorámica de les coves de Sant Oleguer (1950). Autor: Ramón Bardés/AHS

Després d’alguns episodis tràgics com l’esfondrament mortal que va acabar amb la vida de dos nens l’any 1953, el govern va clausurar la darrera cova habitada al 1958. Mig segle més tard, ja en democràcia, la Generalitat, en col·laboració amb l’Ajuntament, va incorporar les Coves de Sant Oleguer a la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya, que compta amb indrets històrics de la ciutat com l’antiga comissaria de la policia armada o el memorial de Cipriano Martos, entre d’altres.

Més informació:

Foto de portada: les coves de Sant Oleguer, en una imatge d’arxiu. Font: Viquipèdia.

Els comentaris estan tancats